StoryEditor
Film & TVkazalište PlayDrama

Uspješna predstava ‘Dijete našeg vremena‘ zbog zatvorenih kazališta dobila nastavak, seriju ‘Vrijeme našeg djeteta‘ koja svaki petak ide ‘online‘

Piše Jasmina Parić
13. siječnja 2021. - 17:47

Predstava "Dijete našeg vremena", veliki hit splitskog kazališta PlayDrama, dobio je svoju videoekstenziju u formi malog dramskog serijala.

Snimljeno je sedam kratkih epizoda, a prva je prikazana prošlog petka; ostale će uslijediti idućih tjedana, uvijek u petak u 20 sati, a moći će se pogledati na kazališnom YouTube kanalu i Facebook stranici.

Serijal, za razliku od predstave, nosi nešto drugačiji, inverzni naslov pa se zove “Vrijeme našeg djeteta”.

Autorska ekipa nagrađivane predstave je ista: scenaristica je Ivana Vuković, redateljica Helena Petković, a nastupaju mladi glumci, još uvijek studenti splitskog Studija glume Stipe Jelaska, Lovre Kondža, Petar Salečić i Luka Šatara.

Podsjetimo, distopijska predstava PlayDrame održana je u klubu Quasimodo u listopadu 2019. Sve izvedbe bile su krcate, krenulo se i na gostovanja, uslijedila su ozbiljna priznanja u vidu Nagrade hrvatskoga glumišta i nagrade na Danima satire, a onda je korona prvo prorijedila, pa i otkazala mnoge nastupe.

Međutim, priča o Splitu u bliskoj budućnosti, čiji je identitet i slobodu požderao turizam i gdje je sve postalo brend, dobila je svoj duhoviti nastavak koji obrađuje razne obrasce ponašanja, svojevrsne kultove kao što je, u prvom nastavku, snimljenom na Ovčicama - kava.

KORONA PROLAZI, SPLIT OSTAJE

Kao i u predstavi, trojica Dalmatinaca podučavaju Zagrepčanina tim obrascima kako bi se stopio sa sredinom čije obrede i dijalekt ne poznaje. Tumače mu koliko sve vrsta kava postoji (mala, kratka, duga, s ladnin mlikon, s kap mlika, u ovakvu ili onakvu čikaru), kako i zašto naručiti vodu, pa i pepeljaru bez obzira na to puši li netko ili ne te kako se komunicira s konobarom.

Redateljica Helena Petković kaže kako su zbog korone i zatvorenih kazališta tražili neku novu formu uz pomoć koje bi predstavu održali na životu, premda se živi teatar na ovaj način ne može zamijeniti. Osobito ne komedija. Međutim, danas-sutra kada se kazališta ponovno otvore, mali serijal skečeva mogao bi biti i potpora izvedbi, svojevrsni propagandni materijal.

image
Detalj serijske priče o Splitu u bliskoj budućnosti, čiji je identitet i slobodu požderao turizam i gdje je sve postalo brend
 

- Nedugo nakon premijere, kada smo se dobro uigrali i počeli gostovati, korona nam je poremetila planove. U predstavi smo obradili niz problema koje je donio turizam, gotovo jedina djelatnost u gradu kojoj je sve bilo podređeno, i onda je turizam doživio debakl. Međutim, ne mislim da bi predstava, kada sve ovo prođe, mogla biti "zastarjela". Kritizirali smo koncept života u Splitu, a on se neće tako lako promijeniti - drži redateljica.

Helena Petković napominje da do sada nije imala iskustava s filmom - to nije njezin umjetnički jezik - ali veliku je pomoć čitavoj ekipi pružio direktor fotografije i montažer Milan Latković. Snimalo se na kultnim, atraktivnim lokacijama u Splitu, na Rivi, Matejušci, ali i na Klisu s kojega puca prekrasan pogled na grad.

OD ŽNJANA DO KOPILICE

- Međutim, dodaje dramaturginja Ivana Vuković, uključili su i, najblaže rečeno, manje atraktivna mjesta poput pustog Žnjana, Spaladium Arene i Kopilice.

Helena Petković i Ivana Vuković, dok je predstava još bila u radu, napominjale su da su prikupile toliko materijala i "baza" da bi dostajalo za još dva kazališna projekta. Sada su iskoristile dio toga, osmislile su neke nove scene, a uvrstile su i neke iz samog komada.

- Odnosi i likovi su isti, ali su se situacije izmijenile. Međutim, naša četiri momka i dalje nastoje pronaći način za lagodniji život i ujedno Zagrepčanina uklopiti u sredinu u kojoj želi i ostati. Oni će razvijati poslovne planove, prikazati dalmatinske finte i stereotipe, a u idućoj ćemo ih epizodi vidjeti u liku lijepih Splićanki kojima je posao šetati Rivom, što je motiv preuzet iz predstave u kojoj svaki stanovnik postaje zaposlenik brandiranoga grada.

Ivana Vuković dodaje da ima isustva s dokumentarnim filmovima te da upravo dovršava svoj prvi dokumentarni scenarij. Čitava se ekipa pak nada da je ovaj mali serijal samo kratkotrajna premosnica prije povratka u kazališta, a do tada - gledajte ih svakoga petka.

item - id = 1070614
related id = 0 -> 1059936
related id = 1 -> 641301
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 08:42