StoryEditor
Kazališteiz ljeta u zimu

Premijera ‘Teških ljubavi‘ Itala Calvina u četvrtak u Gradskom kazalištu mladih Split, sa širokoga Sustipana u mali Teatrin

11. studenog 2020. - 15:54
Ana Gruica Uglešić pokazat će je li studeni novi srpanj Bozidar Vukičević/Cropix

Premijera predstave “Teške ljubavi”, nastale prema pričama Itala Calvina, bit će održana u četvrtak 12. studenoga u 20 sati u Gradskom kazalištu mladih Split.

Predstava je nastala u koprodukciji GKM-a i Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, a prvi put je izvedena na ovogodišnjem Splitskom ljetu, na Sustipanu.

Inače, "Teške ljubavi" su kazališni omnibus nastao dramatizacijom nekoliko pripovijetki iz istoimene zbirke talijanskog novinara, pripovjedača i romanopisca Itala Calvina.

image
Vanda Boban Jurišić i Mijo Jurišić u ljetnoj izvedbi
 

Predstavu je režirao Aleksandar Švabić, dramatizaciju potpisuje Ivan Penović, a nastupaju glumci iz dvaju splitskih kazališta: Vanda Boban Jurišić, Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Nada Kovačević, Luka Čerjan, Pere Eranović i Mijo Jurišić te inspicijentica Tina Munivrana Novković, koja je za trajanja predstave stalno prisutna na sceni.

LJUBAV KAO KOMUNIKACIJA

U adaptaciji mladog dramaturško-redateljskog dvojca "Teške ljubavi" propituju ljudske odnose, ali i konvencije kazališne estetike. Predstava je to o poteškoćama u komunikaciji, a potom i u ljubavi, kao specifičnom komunikacijskom odnosu.

Za izvedbu je korišten prijevod Morane Čale, Nedjeljka Balića-Nižića i Živka Nižića. U autorskom timu su i Damir Klemenić, asistent redatelja zadužen za scenski pokret, skladateljice Ines Prajo i Arijana Kunštek, Goran Cetinić, zadužen za glazbu i glazbene efekte na sceni te kostimografkija Jana Letilović.

image
Prizor iz predstave

Ovoga ljeta predstava je održana na veoma širokoj ambijentalnoj pozornici. Budući da se sada izvedba seli na neveliku scenu Teatrina, iz kazališta najavljuju da će se predstava znatno razlikovati od one ljetne. Nakon ove premijerne izvedbe u zgradi planirane su još dvije, u petak i subotu.

U ovo pandemijsko doba o mogućim izmjenama programa iz Gradskoga kazališta mladih Split gledatelje će obavijestiti na vrijeme, a sve koji su kupili ulaznice za otkazane izvedbe 6. i 7. studenoga trebaju se javiti u teatar kako bi ostvarili povrat ili ih zamijenili za neki od idućih termina izvedbe.

Premijera s posvetom Mani Gotovac

Premijerna predstava bit će posvećena uspomeni na pokojnu teatrologinju Mani Gotovac.
- Rođendan naše poznate dramaturginje, teatrologinje i književnice Mani Gotovac, koja nas je nažalost napustila prije godinu dana, upravo je 12. studenoga. Ova izvedba posvećena je upravo toj velikoj umjetnici. Mani Gotovac vezana je uz Gradsko kazalište mladih kao dugogodišnja članica preteče GKM-a, “Titovih mornara”, poručuju iz GKM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 14:49