StoryEditor
Kazalištejubilarno izdanje

Otvoreni 30. Marulićevi dani, neobično je bilo vidjeti poluprazno gledalište. Opara: Živ je samo onaj teatar o kome se govori i kada se zastor spusti

20. listopada 2020. - 22:17
Prvonagrađeni Dino Pešut već je osvojio šest 'Držića'Jakov Prkić/HANZA MEDIA

U HNK Split su u utorak navečer svečano otvoreni jubilarni, trideseti Marulićevi dani.

Ovom prilikom dodjeljene su nagrade Ministarstva kulture "Marin Držić" za nove dramske tekstove.

Protokol je bio uobičajen, solistica Opere Antonija Teskera izvela je državnu himnu, riječi svih govornika, intendanta Srećka Šestana, gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek bile su pune poticaja i nade, ali je neobično bilo vidjeti poluprazno gledalište; tri desetljeća u pravilu su su festivalske predstave krcate.

Intendant Šestan zahvalio je publici na volji da pogleda predstave koje je odabrala selektorica Gordana Ostović i ministrici koja je sve učinila da se u ovim nepovoljnim okolnostima ne otkažu nacionalni festivali.

Gradonačelnik je pak kazao:

- Ovaj festival, kao živa emocija, prolazio je kroz turbulentna razdoblja. Bilo je razdoblja manje i veće atraktivnosti, pa i skandala, polemika...ali, živ je samo onaj teatar o kome se govori i raspravlja i kada se zastor spusti. Splitska je publika uvijek bila uz svoj festival, a njegov utemeljitelj, pokojni Rade Perković pokazao se kao vizionar. Nadam se da će ovo izdanje naznačiti zoru novog stvaralaštva, da ćemo do iduće godine zaboraviti i baciti u škovace sve ovo ružno što se sada oko nas događa, kazao je gradonačelnik.

Paralelne radnje

Ministrica Obuljen Koržinek, koja je i otvorila manifestaciju, rekla je kako nas okolnosti trenutno odvajaju od kazališta i od umjetnosti, ali, treba učiniti sve da se veza između publike i umjetnika ne prekine.

Ona je dodjelila i nagrade "Marin Držić" onim laureatima koji su stigli u Split. Dobitnik prve nagrade je Dino Pešut, Mateja Posedi i Davor Špišić ravnopravno dijele drugu, a Branislav Glumac, Katja Grcić i Espi Tomičić treću nagradu.

Dino Pešut, koji je osvojio već šest "Držića", nagrađen je za svoj novi tekst "Granatiranje".

- Svaka moja drama je dio mene i mog života, a "Granatiranje" ima dvije paralelne radnje koje se zbivaju u ratu i u jednom noćnom klubu. To je ljubavna priča, a kroz tekst također propitujem samog sebe: želim li uopće više pisati o ratu koji je obilježio moje djetinstvo. Mislim da sada druge teme pomalo dolaze u prvi plan, svijet se zatvara, okupljamo se u manjim zajednicama i važni su primarni odnosi. Ipak, "Granatiranje" je prikladno za izvedbu u vremenu epidemije - premda je nastalo prije nje - jer će u izvedbi sudjelovati dva do tri glumca. Nadam se da će uskoro na scenu, a apeliram na institucije da pročitaju sve nagrađene tekstove i podrže nas, to je sada iznimno važno - kazao je laureat.

Nakon dodjele nagrada, krenula je izvedba predstave "Francuzica" Ilije Zovka, koju su režirali i izvode Snježana Sinovčić- Šiškov i Trpimir Jurkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2021 07:31