StoryEditor
Kazalištekakav kraj sezone

Zbog koronavirusa u splitskim teatrima članovi ansambla ‘glume od kuće’ i plešu sami, a ravnatelji zbrajaju gubitke i preslaguju termine

Piše Jasmina Parić
19. ožujka 2020. - 17:05

Splitska kazališta zatvorena su već nekoliko dana. Kada će ponovno otvoriti svoja vrata, u ovome je trenutku nezahvalno gatati, ali sve upućuje na to da je ovogodišnja sezona završena.

U najoptimističnijoj varijanti moglo bi se dogoditi da krajem travnja i u svibnju bude još nešto izvedbi, ali jasno je da će se programi morati mijenjati; neke predstave, koje su donedavno bile u pripremi, možda će biti održane u ljetnom terminu ili će pričekati novu sezonu na jesen.

Sva tri splitska gradska teatra, HNK, GKM i GKL imaju više "friških" predstava koje su tek nedavno doživjele premijere i trebale su konstantno igrati, štoviše bile su danima unaprijed rasprodane. Logično je da bi takve predstave bile prve na redu kada se teatri otvore, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da će dio publike, isprepadan mogućnošću zaraze, još neko vrijeme izbjegavati veća okupljanja - sve da se sutra i proglasi kako je epidemija završena.

Stanje je zato krajnje neizvjesno, pa, kako doznajemo od čelnih ljudi splitskih teatara, čekaju se upute i razmišlja se o raznim kombinacijama, slažu se a, b i c planovi.

HNK Split dezinficiran je i zatvoren. Tko može, radi od kuće.

- Ne želim u ovoj situaciji puno nagađati, ali spremni smo na razne opcije. Velika je šteta što se ovo dogodilo sada kad se publika konačno vratila u teatar, kada smo imali rasprodane predstave i dogovorena gostovanja. Imat ćemo stoga financijskih gubitaka. Međutim, zahvaljujem publici koja nas prati, ima razumijevanja za sve što radimo i apsolutno nas podržava, kaže Srećko Šestan, intendant HNK Split.

image
I uspješna 'Bambina' HNK Split je na suhome doku 
Matko Biljak

Pojašnjava nadalje kako su predstave koje su trebale biti premijerno izvedene do kraja sezone, trenutno "zaleđene" iako je na nekima već obavljeno i dvije trećine posla. U tom je stanju Verdijeva opera "Lombardijci" koja je trebala imati premijeru 27. ožujka. Nju je trebala pratiti i izložba u čast nacionalnog prvaka, basa Ivice Čikeša koji obilježava 30 godina umjetničkog djelovanja. U planu je bila i premijera drame "Povratak" Harolda Pintera u režiji Nine Mitrović 17. travnja te baletna premijera, suvremena varijanta "Labuđeg jezera".

O "Marulićevim danima", ove godine jubilarnim, tridesetima, koji su trebali početi 20. travnja, intendant napominje:
- Festival je potpuno pripremljen, još samo moramo potpisati ugovore s gostujućim kazalištima. Isplanirani su i svi popratni programi. Ako se situacija eventualno promijeni, u pet dana sve možemo staviti u pogon. Ako ne, razmišljat ćemo o pomicanju festivala u svibanj, no u tom slučaju ne znači da će svim gostima odgovarati termini, pa bi neki mogli i izostati. Za Splitsko ljeto planirali smo online prodaju ulaznica već za Sv. Duju, ali i tu će biti promjena pa ćemo još pričekati. Moguće je da "Lombardijce" izvedemo na Splitskom ljetu, umjesto "Cavallerije rusticane".

Uz to, imamo dogovore i sa stranim umjetnicima, primjerice s tenorom Ramonom Vargasom, a ne zamo kakva će situacija biti s putovanjima. Ukratko, imamo i alternativne planove za Splitsko ljeto, i ako ne bude onakvo kakvo smo u početku planirali, bit će barem na razini lanjskog, kaže Šestan koji dodaje da dio službi u teatru radi od kuće, kao i umjetnici. Glumci mogu memorirati tekstove i pripremati uloge, glazbenici ionako vježbaju nekoliko sati na dan, kao i plesači kojima je obaveza ostati u kondiciji. Kad baletni studio počne raditi, bit će to za početak vježbe u manjim grupama i bez direktnog kontakta.

Gradsko kazalište lutaka trebalo je upravo ovoga tjedna imati premijeru Andersenove "Palčice" u režiji Branimira Rakića. Predstava je potpuno pripremljena i čeka mogućnost izvedbe. Uz to, od 31. ožujka do 4. travnja trebao se održati i festival "Mali Marulić".

image
GKL-u je propala premijera 'Palčice' 20. ožujka
GKL Split

- Razmišljamo, planiramo, veli ravnateljica kazališta Marija Tudor. - Imamo nekoliko opcija, ali sve ovisi o tome kako će se situacija razvijati. Sasvim je sigurno da ćemo, u dogovoru s Gradom, morati mijenjati programski i financijski plan. Jedna od mogućnosti je da festival "Mali Marulić" premjestimo na kraj lipnja ili čak početak srpnja, ako tada bude moguć rad. Međutim, naša publika su predškolska i školska djeca koja nas najviše i posjećuju u doba školske godine. Uz to, kada su velike vrućine, manje se pohodi kazalište - no, kako već neko vrijeme osmišljavamo i ljetni program, moguće je da u njega uvrstimo barem dio festivalskih predstava.

Nadalje, kazališta imaju utvrđene termine i kada se propusti onaj planirani, nije lako dogovoriti novi, a ako ipak bude turističke sezone, cijene smještaja ansambala bit će velike. Sve to treba uzeti u obzir. Jasno je da ćemo od nekih planova morati odustati jer u teatru se ne mogu spremati predstave i onda "držati u skladištu". Vrlo je vjerojatno da ćemo sezonu produžiti i nadajmo se da će se virus pokazati termolabilnim i da ćemo ga se osloboditi s ljetnim danima, veli ravnateljica i otvara još jednu ozbiljnu temu.

- Kazalište je pogon u kojem djeluje velik broj vanjskih suradnika. Kazalište kao institucija će opstati, ali samostalni umjetnici će se prvi naći u velikim problemima. Uz naš glumački ansambl imamo ponekad i gostujuće glumce koji su samostalni umjetnici, ali njih je manji broj - međutim, redatelji, kostimografi, scenografi i autori glazbe u pravilu su slobodnjaci, ističe ravnateljica.

Gubici u Gradskom kazalištu mladih

U Gradskom kazalištu mladih zadnja premijera Ivana Lea Leme "Split in Space" odigrana je samo četiri puta. Ravnatelj Ivo Perkušić žali što je došlo do prekida jer se predstava taman zahuktala i bila rasprodana.
- Imat ćemo gubitke jer smo samo do 20. travnja imali u planu 30 raznih izvedbi naših predstava. Na repertoaru je niz komada za koje publika ima velik interes. Našu ovosezonsku "normu", odnosno broj premijernih naslova ispunili smo, ali, planirali smo još jednu, s temom bontona, koju je trebao režirati Dario Harjaček. Imali smo i prvi sastanak s njim i onda smo morali sve zaustaviti. Nadamo se da ćemo je realizirati u idućoj sezoni, kaže Perkušić.

Jasno je da su u ovom trenutku sigurnije državne i gradske ustanove, da će se, ako nikako drugačije, kada prođe pošast, lakše snaći od nezavisnih scena i umjetnika, makar predstavama koje imaju "na lageru" i naći će više prostora za planiranje, pa i improvizacije. Međutim, svi će doživjeti promjene i svi će morati mijenjati planove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 08:25