StoryEditorOCM
Kazalištes okusom mora

‘Adriatico‘, predstava o važnosti mora i prirode, koprodukcija GKM-a Split i Talijanske drame riječkoga HNK-a, večeras premijerno u Splitu

Piše Jasmina Parić
19. listopada 2020. - 12:35

Gradsko kazalište mladih Split priprema interesantnu predstavu u koprodukciji s Talijanskom dramom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Premijera predstave "Adriatico" bit će u Teatrinu 19. listopada u 20 sati, u sklopu svjetskog Tjedna talijanskog jezika, a deset dana kasnije u planu je i riječka premijera.

"Adriatico" režira glumac GKM-a Siniša Novković koji, kao što je uobičajeno kod njegovih predstava, potpisuje i scenografiju, glazbu, animacije i oblikovanje svjetla, a nastupa troje mladih glumaca Talijanske drame - Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo i Andrea Tich.

- "Adriatico" je bajkovita predstava o intrigantnoj i intenzivnoj vezi čovjeka i mora. Priča je prikladna za sve naraštaje jer svatko će, bio on šestogodišnjak ili devedesetogodišnjak, razumjeti pouku djela. Možda će "Adriatico" potaknuti publiku da shvati važnost našeg okoliša, važnost našeg mora koje pokriva sedam desetina zemljine površine, a svatko od nas može svojim ponašanjem pridonijeti očuvanju prirode - kaže Novković.

Ugrožena bića

Priča, nastavlja Novković, prati tri oceanografa koji su registrirali nekakve smetnje koje se javljaju s dna mora. Zaronit će i otkriti magičnu škrinju koja čuva blago. To blago je "nematerijalne prirode", a da bi se do njega došlo, valja, kao u svakoj klasičnoj priči, ispuniti neki zadatak.

Oceanografi će biti u žurbi jer im vrijeme pod morem istječe, a u rješavanju zadatka pridružit će se i likovi sipe, morske medvjedice, periske i drugih ugroženih bića. Premda je tema ozbiljna i upozorava na ugrožavanje ekosustava, obiluje komičnim elementima i songovima, a morske životinje zaigrat će malu predstavu u predstavi, u stilu commedie dell'arte.

Sinišu Novkovića angažirao je riječki teatar jer se već afirmirao s predstavama za djecu i mlade, a uz to osvojio i Nagradu hrvatskog glumišta. Dogovoreno je da prva predstava bude odigrana u Splitu, zatim slijede nastupi u Karlobagu i Bujama, a potom glumci stupaju na scenu matičnog kazališta u Rijeci.

image
Glumci Giuseppe Nicodemo, Serena Ferraiuolo i Andrea Tich u predstavi glume likove koji se zovu baš kao i oni

Predstava će igrati na talijanskom jeziku - uz titlove - ali, svi se nadaju da će sljedeći nastup u Splitu biti na hrvatskom. Samo, u ovom nezgodnom epidemiološkom trenutku teško je raditi dugoročne planove.

Likovi u predstavi zovu se kao i glumci koji ih tumače - Serena, Giuseppe i Andrea. Svi su diplomirali glumu na talijanskim akademijama, a posao pronašli u Hrvatskoj.

Giuseppe Nicodemo rodom je iz okolice Venecije, a studirao je u Udinama. Kao i njegovi kolege, dobro govori hrvatski jer povremeno igra i na hrvatskom, a sklon je i pisanju dramskih tekstova. Za vrijeme karantene napisao je za kolegicu Serenu monodramu "Bonsai ima kratke grančice", koju će mlada glumica izvesti u Teatrinu ove subote.

Ovisnost o tehnologiji

Tema je otuđenost i prevelika ovisnost modernog čovjeka o suvremenoj tehnologiji.

Serena je pak Napoletanka, točnije, rodom je iz mjesta Pozzuoli uz Napulj, u kome je mladost provela Sophia Loren. Studirala je u Milanu.

- Stalan glumački posao je u Italiji gotovo nemoguće pronaći. Uglavnom se radi po projektu, a konkurencija je ogromna. U Milanu sam nakon diplome ponekad nastupala, ali sam i konobarila, prodavala knjige i snimala reklame. I to je teško dobiti, jer se na audicije za reklame ne prijavljuju samo glumci nego i amateri. To su banalni zadaci, ali dobro plaćeni.

image
Siniša Novković: Možda će 'Adriatico' potaknuti publiku da shvati važnost našeg mora koje pokriva sedam desetina zemljine površine, a svatko od nas može svojim ponašanjem pridonijeti očuvanju prirode

Na Facebooku sam vidjela natječaj za posao u Talijanskoj drami u Rijeci s ugovorom na dvije godine. Primljena sam. Mogu vam reći da sam dojurila u Hrvatsku, da je trebalo pješke bih došla, veli Serena koja je hrvatski naučila malo kroz razgovor, malo gledajući TV, a uzimala je i privatne satove.

Andrea Tich je rođen u Rijeci, od majke Hrvatice i oca Talijana. On je studirao i do sada gradio karijeru u Trstu i Genovi. Njegova velika ljubav je ilustracija, često crta plakate pa je potpisao i plakat za predstavu "Adriatico".

Talijansko-hrvatska predstava koja govori o zajedničkom moru bit će živa, vesela i poučna, poručuje mlada ekipa i poziva gledatelje na 45-minutnu zabavu. Šteta što gledalište Teatrina nije veće jer uz epidemiološke naputke u njega ne stane mnogo publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 12:17