StoryEditor
GlazbaNajbolje iz Sarajeva

Pjesme Indexa, Crvene jabuke, Čolića, Merlina...uz pratnju Zagrebačke filharmonije u Šibeniku i Trogiru

Piše Sponzorirani sadržaj/Jasenka Leskur
23. lipnja 2022. - 10:58

Pjesme kao što su 'Gori vatra', 'Da sam ja netko', 'Ima neka tajna veza', 'Sarajevo ljubavi moja', 'Sve će to mila moja...', 'Dirlija', 'Zenica blues', 'Jel' Sarajevo gdje nekad bilo' slušatelje će vratiti u vrijeme kada je Sarajevo bilo glazbeni centar s izuzetnim izvođačima

Kako zvuče pjesme Bijelog dugmeta, Indexa, Crvene jabuke, Zdravka Čolića, Merlina, Plavog orkestra, Kemala Montena, Zabranjenog pušenja, Hari Mata Hari, Jadranke Stojaković, Teške industrije i Valentina u novim aranžmanima, uz pratnju glazbenika Zagrebačke filharmonije, moći će se čuti na koncertima pod nazivom "Ima neka tajna veza – Made in Sarajevo", a prvi se održava 3. srpnja u Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Nakon toga i u Trogiru i u Opatiji.

Koncert "Ima neka tajna veza – Made in Sarajevo" prvi put je održan u prosincu prošle godine u dvorani Lisinskog, potom i u ljubljanskom Cankarjevu domu i kod publike je naišao na izvrsne reakcije. Pjesme kao što su "Gori vatra", "Da sam ja netko", "Ima neka tajna veza", "Sarajevo ljubavi moja", "Sve će to mila moja...", "Dirlija", "Zenica blues", "Jel' Sarajevo gdje nekad bilo" podsjetilo je slušatelje na vrijeme kada je Sarajevo bilo regionalni glazbeni centar s izuzetnim izvođačima.

image

Pjevat će se pjesme legendarnog Kemala Montena

Davor Pongračić/Cropix

image

Saša Lošić napravio je neke od najljepših pjesama stvorenih u Sarajevu

Damjan Tadić/cropix

Te svevremenske hitove sada izvode mladi pjevači Aida Mušanović-Arsić, Nermin Puškar, Robert Čolina, Magdalena Bogić, Amel Ćurić i Ivan Jelić, redom vrsni vokali koji su dorasli izvođenju takvog repertoara. Za ovu priliku aranžmane pjesama prilagođene ritam sekciji te zagrebačkoj filharmoniji potpisuju Ranko Rihtman, Nikša Bratoš i Josip Cvitanović. Zagrebačkom filharmonijom dirigirat će Ranko Rihtman i Josip Cvitanović, a producenti koncerta su Nikša Bratoš i Tomislav Kašljević, autor i idejni tvorac projekta:

Otimanje zaboravu

- Maštao sam već neko vrijeme o takvom projektu, u svijetu je to odavno popularno. Naišao sam na plodno tlo kada sam razgovarao s ravnateljem Zagrebačke filharmonije Mirkom Bochom, pa smo odlučili napraviti spektakl s najvećim hitovima do 90-ih godina sarajevske pop rock škole uz pratnju filharmoničara. No, najteže od svega je bilo napraviti izbor od pjesama za aranžmane, samo od Bijelog dugmeta ima ih toliko da će za njih netko reći "e, baš ta je meni najdraža". Rihtman, Cvitanović, Boch, ja, svatko je imao svoje favorite, ali za desetak pjesama, poput "Sarajevo ljubavi moja" ili pjesama "Plima" i "Da sam ja netko" smo se odmah složili - kaže Kašljević i dodaje da su koncerti u Zagrebu i Ljubljani izazvali puno emocija u publici.

- Volim raditi ovakve spektakle, a podržao me i moj prijatelj Đuro u ovoj ideji. Otimam zaboravu dobre pjesme, vadim ih iz naftalina i prilagođavam širokim masama. Teško je uskladiti 50 glazbenika za koncert, dovesti ih i smjestiti u Šibenik, ali ja tu vrstu mazohizma volim. Sakupili smo jednu jaku glazbenu ekipu i bit će to vrhunski glazbeni doživljaj – najavljuje producent.

Polovicu aranžmana za pjesme koje će se izvoditi napravio je Ranko Rihtman, jedan od članova Indexa, ugledni aranžer, dirigent, klavijaturist, dirigent Sarajevo Big Benda, te povremeni predavač jazz aranžmana i jazz harmonije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, čija je glazbena karijera obilježila čitavu epohu razvoja i slave popularne glazbe ne samo Bosne i Hercegovine:

- Raduje me ovaj projekt najprije zbog Sarajlija, da mogu čuti ove pjesme okupljene na jednom mjestu, ali i da steknu samosvijest o vlastitoj vrijednosti, o svemu onome što je nastalo zahvaljujući Sarajevu. Kao i da prenesemo poruku, pozdrav svim mjestima gdje ćemo nastupiti. U Zagrebu i Ljubljani se vidjelo da postoji interes za ovom glazbom, nema razloga da tako ne bude i na jadranskim koncertima. Na te je koncerte dolazila naša generacija, ali i puno mladih, ova glazba ima u sebi nešto što komunicira s mlađim naraštajima – veli dirigent koji živi u Poreču.

Glazba ne poznaje granice

Njega će u dijelu koncerta zamijeniti kolega Josip Cvitanović, dirigent, skladatelj i aranžer koji posljednjih desetak godina djeluje kao dirigent i aranžer na festivalima zabavne glazbe, poput Splitskog festivala, Dore, Zagrebfesta, Festivala kajkavskih popevki, Krapine, Chansonfesta, a ranije je bio dirigent i šef orkestra na dodjelama Porina.

Za kraj, v.d. ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirko Boch također kaže da mu se projekt sviđa, jednako kao i filharmoničarima:

- Mi smo 99 posto klasičari, a onaj jedan posto izvodimo glazbu da bismo privukli drukčiju publiku na koncerte. Imamo taj ciklus koncerata, u vrijeme pandemije smo pokazali da možemo svirati i drukčiju glazbu od klasične. Lani smo radili u projektu rock-opere i to se jako svidjelo mladima, a ovaj koncert je izvrsno primljen. Radi se o svevremenskim pjesmama, a glazba je univerzalna i ona ne poznaje granice. Kao student, nastojeći preživjeti, svirao sam ovako nešto i meni se ta glazba jako sviđa – kaže ravnatelj.

Do ulaznica za koncert u Šibeniku najjednostavnije možete doći online u sustavu Croatia Tickets

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 11:02