StoryEditorOCM
Film & TVHRVATSKA KINEMATOGRAFIJA

‘Zbornica‘ sa pet Zlatnih arena postala apsolutni pobjednik 69. Pule, nagrade osvojile i tri Splićanke, kao i scenarij ‘Strica‘ koji se ‘brusio‘ u Splitu

Piše Marko Njegić
23. srpnja 2022. - 23:25

Čak pet nagrada na 69. izdanju Pulskog festivala otišlo je u ruke "Zbornici" redateljice Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić, uključujući veliku Zlatnu arenu za najbolji film.

"Zbornica" je, kao apsolutni pobjednik ovogodišnje Pule, osvojila i Zlatnu arenu za režiju, glavnu mušku i sporednu žensku ulogu (Stojan Matavulj, Nives Ivanković) te montažu.

Zlatne arene za glavnu žensku i sporednu mušku ulogu pripale su Lani Barić ("Glava velike ribe") i Ljubi Zečeviću ("Nosila je rubac črleni"), a za najbolji scenarij su nagrađeni Andrija Mardešić i David Kapac za "Strica" koji su "izbrusili" na splitskoj scenarističkoj radionici "Split Script" pod mentorstvom Razvana Radulescua. "Stric" je slavio i u kategoriji kostimografije.

Dvije Zlatne arene primio je film "Punim plućima" redatelja Radislava Jovanova, za fotografiju i oblikovanje zvuka, dok je priznanje za masku dobio "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha.

Najbolja debitantica, nagrađena Brezom, jest Nina Violić ("Baci se na pod"), a nagradu publike s najvećom ocjenom od 4.57 osvojio je film "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića.

U Međunarodnom programu Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeljen je splitskoj glumici Snježani Sinovčić Šiškov za "Ljeto kada sam naučila letjeti" Radivoja Andrića koji je tu bio i najbolje ocijenjen film od strane publike s iznimno visokom ocjenom od 4.87.

Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašeni su "Dani suše" Emina Alpera, ujedno i najbolji film Međunarodnog programa, dok je posebno priznanje dodijeljeno "Viziji Leptira" Maksima Nakonečnog.

"Dani suše" su proglašeni najboljim u Međunarodnom programu i od strane ocjenjivačkog suda kritike, a u hrvatskom je nagrada dodijeljena "Zbornici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 03:23