StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Vjenčanje za umrijeti‘: Dok ih pirati ne rastave

3. siječnja 2023. - 23:40

J.Lo je prošlu godinu počela i završila s romantičnom komedijom, žanrom u kojem se kao glumica osjeća najugodnije, od “Vjenčanja iz vedra neba” preko “Dogodilo se na Manhattanu” do “Plana B” i “Sad ili nikad”. Pred Dan zaljubljenih Jennifer Lopez smo gledali u rom-comu “Ti si taj”, a na prijelazu godina je gledamo u “Vjenčanju za umrijeti” (“Shotgun Wedding”).

“Vjenčanje za umrijeti” je četvrta uzastopna visokoprofilna romantična komedija 2022., u smislu da je rađena za kino, ne streaming (npr. “Nevjestin otac”) te da u glavnim ulogama nastupaju zvjezdani glumci umjesto zvjezdica u usponu (“On je sve to”, “Igra ljubavi i mržnje”, “Knjiga ljubavi”) ili bivših zvijezda (“Bez signala”, “Ljubav u božićno doba”).

FILM: Shotgun Wedding; akcijska romantična komedija; SAD, 2022. REŽIJA: Jason Moore ULOGE: Jennifer Lopez, Josh Duhamel DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

Novi Lopezičin film nadovezuje na prethodni hitić, koji je bio njezin odgovor na “Ja u ljubav vjerujem”, ali i nastavlja tamo gdje su stali “Izgubljeni grad” i “Karta za raj”.

U jednu ruku “Shotgun Wedding” dođe kao mješavina “Ticket To Paradise” i “The Lost City”. Imamo vjenčanje na egzotičnoj lokaciji, točnije na otočnom odmaralištu na Filipinima, a zanimljivo je da se spominje i Bali, mjesto radnje “Karte za raj”.

Na Baliju je Darcy Rivera (J. Lo) raskinula zaruke s bivšim momkom Seanom Hawkinsom (pjevač Lenny Kravitz) koji će helikopterom doletjeti na njezino vjenčanje s Tomom Fowlerom (Josh Duhamel). Darcy i Tom nisu u najboljim odnosima pred najvažniji dan u životu.

Pojava Seana samo potencira njegovu nesigurnost, a par se ionako rječka i oko vjenčanja; ona primjerice nije htjela ovako veliki pir na udaljenoj destinaciji. “Imam loš predosjećaj”, govori Darcyna mama. Tako, kad na vjenčanje na tropskom otoku ulete teroristi/pirati i uzmu uzvanike kao taoce, uključujući roditelje mlade (Sonia Braga, Cheech Marin) i mladoženje (Jennifer Coolidge, Steve Coulter), oni su odabrali najgori mogući trenutak jer Darcy i Sean bi se sami mogli “međusobno poubijati”.

Naravno da neće, nego će spasiti vjenčanje, usput testirati svoj odnos i ojačati ga te započeti bračni život s praskom. Naravno, Darcy i Tom su u akciji “Vjenčanja za umrijeti” bliži traljavim protagonistima “Izgubljenog grada” nego iskusnim akcijskim bračnim drugovima poput “Gospodina i gospođe Smith”, bilo da zajedno improviziraju “bacač plamena” ili da je ona prisiljena držati aktiviranu ručnu bombu da ih ne digne u zrak i rabiti poklonjeni set noževa kao oružje prije nego što uzme sačmaricu.

”Shotgun Wedding” može podsjetiti na “The Lost City” kad se avantura preseli u obližnju džunglu. Međutim, postoje i razlike. Lopez i Duhamel, koliko god profesionalno odradili uloge, nemaju kemiju kao Sandra Bullock i Channing Tatum, niti su Darcy i Tom pojedinačno šarmantni i interesantni kao njihovi likovi, naprotiv na trenutke znaju biti naporni.

Ni Jason Moore (“Pitch Perfect”) ne režira film zaigrano da bi postao adrenalinski zabavan pa i urnebesan, za što je gledljivo i zaboravljivo “Vjenčanje za umrijeti” imalo potencijala, uzme li se u obzir scena s ručnom bombom i završnica s gliserom, padobranom i helikopterom. A dovoljno je i vidjeti “Stiflerovu mamu” i zvijezdu “Bijelog lotosa” Coolidge sa strojnicom u rukama.

Duhamel umjesto Hammera

Partner Jennifer Lopez trebao je izvorno biti Armie Hammer (navodno i Ryan Reynolds prije njega). No, kad je glumac zbog poznatih kontroverzija postao "persona non grata" u Hollywoodu, zamijenio ga je Josh Duhamel koji ima iskustva s romantičnim komedijama ("Kad te ljubav pronađe", "Sretna Nova godina").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 18:02