StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Ljubav u božićno doba‘: Algoritamski povratak Lindsay Lohan

2. prosinca 2022. - 18:00

Kraljica Božića Mariah Carey ispratila je Noć vještica s dvjema objavama društvenim mrežama i najavila da je vrijeme za otvorenje ne samo njezine najdraže sezone. Vozeći sobni bicikl u crnoj Halloween odori, Mariah se pretvorila u Djeda Mrazicu i zapjevala božićni megahit "All I Want For Christmas Is You", a u drugom videu je i razbila bundeve.

Božićna sezona je službeno počela, što tradicionalno podrazumijeva i filmove, od klasičnih šljokičastih poput "Ljubavi u božićno doba" ("Falling For Christmas") i "Spirited", do crnohumornih razbijačkih kao što je "Divlja noć". Hollywood je već do konca studenoga počeo plasirati blagdanske adute za kina i streaming servise. Sezonu je načela Netflixova "Ljubav u božićno doba", povratnički film Lindsay Lohan.

FILM: Falling For Christmas; romantična komedija; SAD, 2022. REŽIJA: Janeen Damian ULOGE: Lindsay Lohan, Chord Ovestreet OCJENA: **

Kapica i oblekica Djedice Mrazice u "Opasnim djevojkama" predodredila je Lindsay za jedan božićni film. Taj božićni film fanovi talentirane mlade glumice dočekali su 18 godina kasnije, poslije hita "Mean Girls". Možda bi ga dobili i prije da njezina karijera nije krenula silaznom putanjom kad je zastranila s partijanjem i opijatima.

Ovako romantična komedija "Falling For Christmas" predstavlja prvi Lohaničin "X-mas movie", ujedno i "comeback" glumice koja je posljednju glavnu ulogu u nekom iole suvislijem filmu ("The Canyons" Paula Schradera) odigrala 2013., kad je nastupila i u "Scary Movie 5".

"Ljubav u božićno doba" žanrovski je dobro odabran film za "comeback". Podsjetimo, Lindsay se proslavila komedijama s romantičnim prefiksom ili bez njega još od kraja devedesetih, kad je tumačila dvostruku ulogu blizanki u "Zamki za roditelje". Koliko je bila sjajna, svjedoči podatak da je čelnik kompanije Walt Disney Pictures mislio da glumica ima blizanku. Talent je Lohan nastavila pokazivati u "Šašavom petku", "Opasnim djevojkama", "Pehu do daske"...

Na neke od tih filmova se "Falling For Christmas" i referira, primjerice na "Mean Girls" obradom pjesme "Jingle Bell Rock", koja bi kod glumičinih obožavatelja mogla izazvati nostalgiju. Svaka čast Netflixu što je upriličio "comeback" za Lindsay, ali šteta da "Ljubav u božićno doba" nije bolji film, dostojan glumice. Da netko ne vidi Netflixov logo na uvodnoj špici, mogao bi "Falling For Christmas" zamijeniti za tipični blagdanski filmić u produkciji Hallmarka.

Jedina je razlika što takvi filmići baš i nemaju Lohanicu, odnosno glumicu njezina talenta. Iako natpis na plakatu "Ljubavi u božićno doba" kaže "This holiday season fall for the unexpected", tko očekuje neočekivano, na pogrešnom je mjestu. Naprotiv, ovo je jedna algoritamska, krajnje neoriginalna božićna romantična komedija, rom-com po brojevima, gledljiv, ali i još više instant zaboravljiv. Priča je božićna kopija romantično-komičnog klasika "Preko palube", koji je nedavno već dobio slabiji remake u vidu filmića "Moj lažni muž".

Rijetka zanimljivost tiče se toga da Lindsay glumi Sierru Belmont, razmaženu nasljednicu hotelskog imperija, što je možda (p)osveta njezinoj bivšoj (ne)prijateljici – partijanerici Paris Hilton. Sve ostalo je snježna inačica slavnijeg rom-com prethodnika. Sierra gubi pamćenje nakon nesreće na planini (dočarane očajnim računalnim efektima), taman da se neko vrijeme ne sjeća da ima influencerskog zaručnika Tada (George Young) i da je amnezičnu pronađe mladi udovac i samohrani otac Jake (Chord Overstreet).

Znate što dalje slijedi: Jake će pokazati Sierri čari života izvan grada, a ona njemu dati razlog da ponovno zavoli nekoga. Nema frke ako je film formulaičan i predvidljiv u svojem fahu (takvi su i "Ti si taj" te "Karta za raj") u slučaju da to kompenzira neodoljivim šarmom, romantično-božićnom magijom, smislom za verbalni/tjelesni humor i kemijom među glumcima ili barem nečim od ovoga.

Nažalost, "Falling For Christmas" nudi slabu kompenzaciju: Lohan još uvijek ima zvjezdanog šarma, ali film ne radi ništa zanimljivo s njome, niti joj daje odgovarajućeg glumačkog partnera s kojim bi mogla stvoriti barem "k" od kemije. Lindsay je za klasu iznad od Overstreeta i samoga filma, od kojeg zaslužuje nešto kvalitetnije.

Ipak, "Ljubav u božićno doba" ostvaruje dobru gledanost i glumica bi mogla ostvariti željeni "comeback". Netflix će distribuirati i još jedan njezin rom-com, koji će valjda biti bolji i pamtljiviji od ovoga. "Falling For Christmas" će vjerojatno izblijedjeti iz sjećanja do ovog, kamoli sljedećeg Božića.

Blagdani na velikom i malom ekranu

U kinima se već prikazuje slovensko-hrvatski dječji božićni film “Kapa”, a od 1. prosinca su krenuli i gorespomenuta "Divlja noć" i antibožićni “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Blagdanski program svih domaćih dalekovidnica još nije kompletiran, ali doznajemo da Nova TV, na primjer, prikazuje “Umri muški”, “Freda Mraza” i “Tatica se vratio za Božić”. Nova nudi i čitav niz filmova s Božićem u naslovu, baš kao i Doma TV.

Na HTV-u 1 i 2 zasad su, primjerice, najavljeni “Čudo u 34. ulici” i “Zarobljeni u raju”. Proteklih godina na HTV3 bila je tradicija da se prikaže “Divan život”, pa će se valjda nastaviti i ove sezone, isto kao i “Sam u kući”, koji se tradicionalno vrti na RTL-u. Cinestar kanali, među ostalim, najavljuju “Daj mi sebe” s Nicolasom Cageom i Teom Leoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 05:16