StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Venom 2‘: Anti-Spiderman na terapiji za parove

14. listopada 2021. - 18:24

"Daj mi da ga pojedem!" – "Venom 2" (2021.)

Venom je, vjerovali ili ne, popularniji od Black Widow. Nastavak "Venoma", ponovno u koprodukciji Sonyja i Marvela, nadmašio je otvaranje "Black Widow" u američkim kinima na prijelazu rujna u listopad i ostvario rekordnu vikend-zaradu otkako je korone. Čak 90 milijuna dolara utržio je "Venom 2" u premijernom vikendu, što je deset više od ljetošnje "Black Widow", tj. "Venoma 1" u približno isto doba 2018. godine.

Zarada je još jedna potvrda da kina nisu mrtva, u inat svima koji su proglašavali i još proglašavaju njihovu smrt, ali i odlična najava jesenske kinosezone koju je "Venom 2" otvorio i predao štafetu novom "Bondu". Popularnost prvog filma definitivno je postavila temelje za nastavak, "teaserski" najavljen pojavom serijskog ubojice Cletusa Kasadyja alias Carnagea (Woody Harrelson na tragu uloge iz "Rođenih ubojica") na odjavnoj špici.

FILM: Venom: Let There Be Carnage; fantastična akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Andy Serkis ULOGE: Tom Hardy, Woody Harrelson DISTRIBUCIJA: Continental OCJENA: ***

Unatoč osrednjosti, "Venoma" je zavoljela šira publika i uspio se dobaciti do masivnih 856 milijuna dolara u svjetskim kinima. To je bilo iznad nekih superjunačkih blockbustera, poput "Čuvara galaksije", "Iron Mana", "Kapetana Amerike", "Doktora Strangea", "Čovjeka od čelika"..., ali i pretrpanog "Spider-Mana 3" u kojemu se lik Venoma, anti-Spidermana, prvi put pojavio na filmu i ušao u sukob s Čovjekom-paukom kao jedan od tri negativca.

S takvim uspjehom "Venom" je debelo nadmašio "Gopodaricu zla" i otvorio vrata budućim samostalnim filmovima o negativcima kao što su "Joker" i "Cruella", koji su u međuvremenu postali trend i zasigurno kumovali uspjehu "Venoma 2", a ovaj definitivno pripremio teren za "marvelovsko" širenje Sonyjeva antagonističkog "Spider-Man" svemira (slijedi "Morbius" s Jaredom Letom).

K tome, dobra vijest jest da je "Venom 2" bolji (ili manje lošiji) od prethodnika, s tračkom promišljenosti i neočekivane subverzije u sličnom kaosu i neredu. Nastavak bi mogao biti po guštu i onih kojima "Venom 1" nije bio nešto. Izvorni podnaslov "Let There Be Carnage", u prijevodu "Neka bude pokolj/Carnage", nije dvoznačan samo na račun novog supernegativca iz filma.

Nastavak pušta s lanca prethodnika odnos novinara iz San Francisca Eddieja Brocka (Tom Hardy) i simbiotskog izvanzemaljca Venoma (Hardy glasom) koji voli odgrizati glave, a živi u njegovu tijelu kao mr. Hyde njegovu dr. Jekyllu ili Hulk njegovu Bruceu Banneru.

Angažman Andyja Serkisa u ulozi redatelja, zamjene za Rubena Fleischera, prilično je pogođen. Naspram iskusnijem Fleischeru ("Dobro došli u zemlju zombija", "Gangsterski odred", "Povratak u zemlju zombija"), Serkis je režirao samo dramu "Breathe" s bivšim Spider-Manom Andrewom Garfieldom i Netflixova "Mowglija".

Međutim, važnije je da je svojim "motion capture" ulogama oživio računalno generirane likove hibridnom glumom (King Kong, Cezar iz "Planeta majmuna"...), s naglaskom na "podvojenog" Golluma iz "Gospodara prstenova" i "Hobita". S "alienskim" simbiotom u sebi, Eddie djeluje kao podvojena ličnost, poput Golluma, a više od Marvelova Bannera, makar Venom podjednako simbolizirao unutarnje demone čovjeka i onaj mali glas u čovjekovoj glavi, na stranu što taj glas zvuči kao da bi mogao pjevati death metal.

Serkis je povukao subverzivan potez kad je za direktora fotografije još jednom angažirao Roberta Richardsona, čestog snimatelja Olivera Stonea ("The Doors", "JFK", "Natural Born Killers") i Quentina Tarantina ("Kill Bill", "Odbjegli Django", "Mrska osmorka", "Bilo jednom u... Hollywoodu") koji je snimio čitav niz filmova Martina Scorsesea ("Casino", "Između života i smrti", "Bande New Yorka", "Otok Shutter", "Hugo").

Zašto subverzivan? Zato što je Scorsese prije nekoliko godina dao kontroverzne komentare da Marvelovi/superjunački blockbusteri nisu "cinema", s čime se očito ne slaže Richardson koji je poboljšao premračnu fotografiju prethodnika i načinio je nešto čišćom, svakako manje mutnom u noćnim scenama.

Naravno, nije "Venom 2" umjetnički film po Scorseseovu guštu, ali nije ni tipični superherojski blockbuster, a upravo ga njegova netipičnost uzdiže iznad prosjeka, počevši od toga da je lepršaviji i da trajanjem od 90-ak minuta umjesto dva-i-kusur sata prkosi obligatornoj minutaži blockbustera i uspijeva strpati dosta toga, čak i previše.

Istina, kao i svaki stripovski spektakl, "Venom 2" također završava digitaliziranom rušilačkom akcijskom scenom okršaja, svedenijom u usporedbi s "Osvetnicima" i prilično sličnom završnici prijašnjeg filma, ali generička CGI akcija nije pokretač nastavka, niti njegov ključni adut, već interakcija likova, protagonista bizarne "body" hororske "buddy" komedije i nesvakidašnje ljubavne priče.

Na koncu, najbolja akcijska scena rezervirana je za Cletusov bijeg iz San Quentina, u trenutku izvršenja smrtne presude, kad se transformirao u crvenolikog Carnagea kušavši/apsorbiravši Venomovu krv. Druga polovica "Venoma 2" je dobrim dijelom mehanička, ali prva je zaigrana i isključivo sagrađena na dinamici likova.

Film se otvara ljubavnom pričom mladog Cletusa i mutantice Frances Barrison alias Shriek (odraslu je glumi Naomie Harris), obdarene sposobnošću supersoničnog vriska koji, ironično, smeta Carnageu (kao i Venomu), oslabljujući njegove moći. Pa ipak, "Venom 2" nije njihova ljubavna priča, kamoli ljubavna priča Eddieja i Anne Weying (bljedunjava Michelle Williams).

Akteri ljubavne priče su Eddie i Venom čija je dinamika gotovo pa ekvivalentna dinamici parova u dužoj vezi ili čak starog (dis)funkcionalnog bračnog para koji se svađa oko dominacije, s time da se ta dominacija ovdje ne odnosi na to tko će držati sva četiri zida kuće, već koja će ličnost dominirati i biti glavna.

Venom se žali da ne može više ovako živjeti, skriven u Eddieju, na dijeti od kokoši i čokolade, umjesto da jede ljude ili barem negativce među njima. Nekonvencionalnosti njihova odnosa treba pridodati dvije kokoši koje je Venom trebao pojesti, ali ih je nazvao Sonny i Cher, i sad žive s njima u stanu, što novinara dovodi do ludila, a ionako ne zna više tko je ("Jesi li ti Eddie Brock? Nisam siguran!").

Kad se Eddie i Venom posvađaju, Venom odlazi na Halloween party, gdje se prirodno uklapa budući da (u glavi) izgleda kao "spidermanovski" Alien s partijanerskim "oakley" naočalama i oštrijim zubima. Tamo će se Venom "otvoriti", prekriven svjetlećim štapićima u duginim bojama.

"Izašao sam iz Eddiejeva ormara. Držao me skrivenog jer se sramio. Sad sam slobodan", govori Venom u sceni koja provokativno konotira njihov odnos za jedan superjunački blockbuster. No, kvaka je da će Eddie i Venom shvatiti da su kompatibilni jedan za drugoga, više nego Cletus i Carnage, zbog čega će i izvojevati pobjedu nad serijskim ubojicom koji ima svemirca u sebi. Oni su bolji i potpuniji zajedno nego odvojeno. Jedan ispunjava drugoga i obrnuto, kao Batman Jokera.

Nemojte odmah ustajati kad krene odjavna špica, čeka vas iznenađenje

"Venom 2" skriva jednu od najboljih navlakuša kad su superherojski blockbusteri u pitanju. Svakako nemojte ustajati kad krene odjavna špica i strpite se još koju minutu jer čeka vas veliko iznenađenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2023 10:24