StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Uvjeravanje‘: Pedeset nijansi Austen

21. srpnja 2022. - 15:20

Osuvremenjivanje djela Jane Austen više nije neka novost. Još sredinom devedesetih njezina "Emma" je preseljena u moderno doba i pretvorena u "Djevojke iz Beverly Hillsa" s Alicijom Silverstone u glavnoj ulozi. Otad naovamo, Austen se periodički modernizira i dobije suvremeni(ji) "makeover", uključujući i serijal "Dnevnik Bridget Jones" kao parafrazu "Ponosa i predrasuda".

Čak i kad filmovi budu kostimirani, sukladno epohi vremena kad su Austeničini romani nastajali, oni znaju njegovati modernije senzibilitete u karakterizaciji ženskih likova i tekstu, ako ne slici ("Ljubav i prijateljstvo", "Emma").

FILM: Persuasion; romantična drama; SAD, 2022. REŽIJA: ULOGE: Dakota Johnson, Cosmo Jarvis OCJENA: ***

Pa ipak, ne sjećamo se da je ikad pojedini ženski lik u nekoj od ekranizacija Austeničina opusa postmodernistički razbijao takozvani četvrti zid i gledao u kameru kao što, u tumačenju Dakote Johnson, radi Anne Elliot u "Uvjeravanju" ("Persuasion"), solidnoj ekranizaciji posljednjeg romana velike britanske spisateljice iz pera koscenarista Rona Bassa ("Kišni čovjek", "Moj dečko se ženi") i u režiji Carrie Cracknell.

U tom smislu, "Uvjeravanje" osvježava više ili manje uhodanu matricu ekranizacija i približava Austeničinu poetiku od 1817. do 2022., ravno 205 godina kasnije. To je film za ljubitelj(ic)e serije "Fleabag", gdje je "četvrti zid" učestalo probijala titularna protagonistica, ali i "Bridgertona" računajući rasni diverzizet među likovima/glumcima.

Netflix je doživio veliki uspjeh i s "Bridgertonom 2", stoga nije čudno da je nastavio u tom smjeru, premda "Persuasion" ne kopira modernu erotičnost njegove prve sezone imajući Johnson u glavnoj ulozi, tako da ništa od Anneinih seksualnih susreta s Frederickom Wentworthom (Cosmo Jarvis; "Lady Macbeth"). Naime, "Bridgerton" je kostimiranu romansu a la Austen prošarao s "Pedeset nijansi sive". Pa ipak, (post)modernost je na strani "Uvjeravanja".

Osim što Anne namigujući razbija četvrti zid npr. kad progovori talijanski i zadovoljno pogleda u kameru, te se obraća publici otkrivajući svoje pomiješane osjećaje i po potrebi ogovarajući druge, ona pije vino iz boce dok uživa u toplim kupkama, kolekciju klavirskih nota, koje joj je ostavio Frederick, naziva "playlistom", a prezgodnom, pametnom i arogantnom udvaraču Elliotu (Henry Golding; "Suludo bogati Azijci"), kao, ne može vjerovati jer je on "desetka".

Nešto od toga je zgodno provučeno, a nešto djeluje malčice isforsirano. Međutim, svaki put kad se čini da će "Persuasion" previše zaći u modernost, film se okreće klasičnoj romansi u stilu Austen s lijepom glazbom Stuarta Earla i fotografijom snimatelja Joea Andersona ("Kavalir s pištoljem") koji je Johnson snimao u "Prijateljima".

Dakle, iako se Anne i Frederick rastaju odmah na početku filma, s obzirom da je on mornar bez čina i bogatstva, što njezinoj snobovskoj obitelji nije po volji (oca glumi Richard E. Grant), njihovi putovi će se godinama ispreplesti, kad on postaje kapetan. Njoj se tada udvara Elliot, s kojim razgovara i o pjesnicima ("samo oni koji su upoznali gubitak cijene Byrona"), a Fredericku mlada Louisa (Nia Towle), ali gledatelj sluti da će završiti zajedno unatoč preprekama.

Predvidljivo? Da, ali romantična konekcija Anne i Fredericka dovoljno je opipljiva, a i ona je protagonistica koju gledatelj bodri zahvaljujući šarmantnoj i radijantnoj Johnson. Podcijenjena glumica nanovo dokazuje koliko je bila iznad "Fifty Shades Of Grey" ("Rasprskavanje", "Suspiria", "Mračna kći") i odglumila je ponajbolju ulogu karijere ili barem scenu. Dakotino emotivno, uplakano čitanje pisma vrhunac je njezine glumačke izvedbe.

Dakota kao Madame Web

Dakota Johnson upravo snima "Madame Web" o istoimenoj mutantici iz svijeta "Spider-Mana". Film bi trebao u kina u drugoj polovici 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 16:56