StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK

EMMA Nesporazum i osjećaji

5. ožujka 2020. - 21:30

FILM: Emma; romantična komedija; Velika Britanija, 2020. REŽIJA: Autumn de Wilde ULOGE: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

Točka iza Emmina imena u izvornu naslovu njezina filma ("Emma.") može se iščitati na više načina. Možda je stavljena kako bi najavila (sretan) završetak priče "zgodne, pametne i bogate Emme" koja započinje s "proživjela je bezmalo 21 godinu na ovom svijetu da je ništa nije uznemirilo". I živjela je Emma sretno do kraja života. S točkom, ne tri točkice.

Jednako tako, možda je točka tu i da označi kraj svih ekranizacija "Emme", posljednjeg romana legendarne Jane Austen ("Razum i osjećaji"). "Emma" je najučestalije ekranizirani Austeničin roman nakon "Ponosa i predrasuda". Ovo je peta po redu filmska ili televizijska adaptacija u proteklih 25 godina, od šarmantne "Emme" s Gwyneth Paltrow naovamo, ubrajajući i "Djevojke s Beverly Hillsa" kao sjajnu modernizaciju predloška za devedesete s Alicijom Silverstone u ulozi Cher, suvremene Emme.

Uz Paltrow i Silverstone, Emmu su glumile Kate Beckinsale (TV film) i Romola Garai (BBC-jeva serija). Sada je igra mlada glumica u usponu Anya Taylor-Joy u ekranizaciji koja s točkom u naslovu naizgled želi biti konačna, definitivna. Da se više nijedna "Emma" ne snimi, ova nova komotno može biti finalna.

Debitantica Autumn de Wilde napravila je prilično dobar posao u svom redateljskom prvijencu, a s fotografskim zaleđem i tako slikovitim imenom (Jesen) zaslužuje stati iza kamere jedne ovako pitoreskne kostimirane romantične komedije. Zajedno s debitantskom scenaristicom Eleanor Catton, De Wilde je fino i profinjeno pročitala, ali i vizualizirala Austeničin roman.

Njezina "Emma" (s)likovni je spoj filmova Wesa Andersona i kostimirane drame "Portret djevojke koja izgara" Celine Sciamme. S jedne strane, jarke pastelne boje, geometrijske kompozicije kadra i povremene začudnosti, poput prizora špalira žena u odorama iz "Sluškinjine priče". S druge, pojedini kadrovi nalik slikama iz epohe kad je nastao roman (1815.).

Osjeti se tu i tamo ruka početnice s ponekom kazalištarski krutom (mizan)scenom naspram visokoj povijesno-kostimiranoj stilizaciji "Miljenice", premda teatralnost ide u prilog filmu u smislu isticanja izvještačenosti i blaziranosti ondašnjeg (aristrokratskog) društva.

Nova "Emma" je, tako gledano, bliža "Ljubavi i prijateljstvu", nedavnoj ekranizaciji Austeničina romana "Lady Susane" s Beckinsale, nego "Emmi" s Paltrow. Između romanse i komedije, De Wilde je zainteresiranija za komediju zabune i karaktera, odnosno društvenu satiru i farsu.

Primjerice, Emmin otac (Bill Nighy) ima panični strah od propuha i traži paravan za zaštitu dok čita u dnevnom boravku. U jednoj sceni će se prepasti i propuha od lepeze. A to je ništa prema kolektivnoj bojazni od snijega: kad za vrijeme večere netko usput spomene da su pahulje počele padati napolju, nastaje sveopća panika među gostima tko će prije stići do kočije i vratiti se kući. Smiješno, ali suptilno i s finesama.

Tako redateljica pristupa i romantičnoj komediji zabune, temeljeći je na zarumenjenim nesporazumima i osjećajima (i društvenim položajima). Dok Emma pokušava "matchmakerski" spojiti najbolju prijateljicu Harriet (divna Mia Goth, uistinu "oličenje ljupkosti") s nekim pristalim muškarcem, ona u tom procesu, zbog lojalnosti, zamalo sama ostaje bez ljubavi s gospodinom Knighleyjem (Johnny Flynn) za koju isprve nije uopće zainteresirana u konstelaciji ondašnjeg društva.

"Ne treba mi novac, ne tražim posao ni društveni položaj", kaže Emma koja se zbog bogatog nasljedstva ne mora nositi s očekivanjima okoline i žuriti u brak pa uživa u "single" statusu, a zalaže se za pravo inteligentnih žena, ne samo onih lijepa lica. Takvom ju je, snažnom individualkom i nezavisnom ženom, još u 19. stoljeću stvorila Austen kao jedna od pionirki feminizma u književnosti i šire, stoga "Emma" ne vapi za 21-stoljetnom profeminističkom #MeToo preobrazbom.

Taylor-Joy je takvom i glumi, usput pokazujući da je puno više od impresivne heroine novovjekih horor-trilera ("Vještica", "Ukleta kuća", "Podvojen"). Uloga Emme bila je Paltrowičino zagrijavanje za Oscara u "Zaljubljenom Shakespeareu". Vidjet ćemo što će biti za Taylor-Joy koja je još veća slika i prilika Emme. Emma kakve nema.

Johnny kao Bowie

Johnnyja Flynna prvi put smo vidjeli u filmu "Beast", a nakon "Emme" bi mogao postat zvijezda ulogom David Bowieja u filmu "Stardust".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 02:41