StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘U sjeni zavjere‘: Neeson zreo za akcijsku mirovinu

5. ožujka 2022. - 13:10

"Spašavam duše dobrih agenata." – "U sjeni zavjere" (2022.)

Penzija još uvijek nije opcija za uskoro 70-godišnjeg akcijskog heroja Liama Neesona, junački proslavljenog hitom "96 sati" ili "Taken". "Možda je vrijeme da se povučem", dvoji Neeson u novom akcijskom trileru "U sjeni zavjere" ("Blacklight"), glumeći Travisa Blocka, specijalca za spašavanje agenata FBI-ja iz neke psihofizički nezavidne situacije.

"Nema šanse", odmahne rukom Travisov pretpostavljeni, šef FBI-ja Gabriel Robinson (Aidan Quinn), kao što sigurno odmahuju i hollywoodski producenti. Iako je najavljivao mirovinu još 2019., rekavši da će "Hladna osveta"/"Cold Pursuit" biti njegov posljednji akcijski triler, Neeson je otad naovamo snimio još tri akcije, "Pokajnika", "Zaštitnika" i "Ledenu cestu", ustvari četiri s "U sjeni zavjere".

FILM: Blacklight; akcijski triler; SAD/Kina/Australija, 2022. REŽIJA: Mark Williams ULOGE: Liam Neeson, Aidan Quinn DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **

Moguće da glumac ne može odoljeti mirisu love, pa zato nije odbio i "Blacklight", ali isto tako je moguće da mu akcijske uloge u poznim godinama, kad bi trebao pokušavati osvojiti Oscara, služe kao katalizator životne drame koju je proživio i zasigurno još proživljava nakon smrti neprežaljene supruge Natashe Richardson.

U nešto više od jedne dekade, između 2008. i 2022., Neeson je odigrao glavne uloge u čak 15 akcijskih filmova, maksimalno prorijedivši dramske nastupe ("Sasvim obična ljubav", "Šutnja", "Talijanska priča") po kojima je nekoć bio poznat ("Schindlerova lista", "Michael Collins"...).

Isprve je bilo osvježenje vidjeti akcijaškog Neesona kao u "96 sati", ali filmovi su s vremenom, uz povremene iznimke od pravila poput "Opstanka", "Noćne potjere", "Putnika", "Hladne osvete" pa i "Šetnje među grobovima", postali formulaični, rutinski i generički, a njegovi likovi više-manje isti.

Već su "Taken 2" i naročito "Taken 3" sugerirali buduću formulaičnost, a Neeson je nastavio s akcijašenjem i igranjem otuđenog usamljenika/obiteljskog čovjeka sa "setom posebnih vještina", nerijetko i (bivšeg) vladinog operativca. Sve to sada kulminaciju doseže upravo s "U sjeni zavjere", glumčevim najslabijim akcijskim trilerom.

Da su Neesonovi filmovi snimljeni u devedesetima, mnogi od njih bi se možda predstavljali kao nastavci "Takena", jednako kako su prva četiri akcića Stevena Seagala ("Iznad zakona", "Otporan na metke", "Žigosan za smrt", "Utjerivač pravde") u jednoj splitskoj videoteci bila svojedobno naslovljena "Nico 1, 2, 3, 4", prema policajcu iz njegova nastupnog hita, jer je lako bilo pomisliti da su povezani koliko su "Stevini" likovi slični.

Travis može biti i lik iz "96 sati", "Ukradenog identiteta", "Non Stop"... Najzanimljivije što se za njega može reći jest da dijeli inicijale s Travisom Bickleom iz "Taksista" i da se može shvatiti kako Neeson preko njega, kao i u nekim prethodnim filmovima, prelama samoga sebe u ovoj akcijskoj fazi.

Kad Travisa pitaju koliko dugo radi svoj posao (ili, čitajmo između redaka, glumi u akciji), odgovorit će "vjerojatno predugo", a priznat će "pomalo sam zahrđao" i otkriti da želi više biti s familijom, odnosno živjeti "normalnim životom", dakle neakcijskim. Također, Travis je, zbog prirode posla, paranoičniji od prijašnjih Neesonovih likova, čak i "takenovca" Bryana Millsa, a tu paranoju prenosi na kćerku i unuku (Claire van der Boom, Gabriella Sengos).

"Malo paranoje dobro dođe", govori Travis koji je unučicu naučio da uvijek provjeri koliko izlaza ima prostor gdje se nalazi. Dobro dođe "malo paranoje" i u akcijskim trilerima, ali "Blacklight" ne postaje paranoidan i političan kao zavjerenički filmovi sedamdesetih, premda naizgled pokušava krenuti tim tragom otvarajući se govorom liberalne političarke (Mal Jarnson) koju pregazi terenac kad izađe iz taksija kroz stražnja vrata direktno na kolnik jer su se suprotna, bliža nogostupu, sumnjivo zaglavila, nakon čega taksist i vozač-ubojica razmijene značajne poglede.

Film političnost sugerira i u sceni kad Travis juri u Mustangu spasiti FBI-jevku (Yael Stone) na "undercover" zadatku infiltracije među bijele supremaciste nakon što su ovi razotkrili njezin identitet i spremaju se ubiti je, izgledajući poput rulje u desantu na Kapitol, no zbivanja traju jedva par minuta da bi se politika uopće registrirala, jer junak brzo izvodi eksplozivnu distrakciju ("suptilno") i spašava stvar.

Zarana je jasno da "U sjeni zavjere" neće biti labirintni konspiracijski triler u stilu sedamdesetih, neovisno o tome što slučaj stradavanja političarke istražuje novinarka Mira Jones (Emmy Raver-Lampman; "Umbrella Academy") kad je kontaktira odmetnuti FBI-jevac Dusty Crane (Taylor John Smith; "Hunter Killer"), pripadnik Robinsonova programa "Operation Unity" koji iz nekog neobjašnjenog razloga nišani američke građane.

Jasno je i da neće biti akcijski tenzičan i spektakularan, a to je ovakvom filmu teže oprostiti. Prva scena je odrađena zbrda-zdola, makar se činilo da ćemo svjedočiti nečem posebnijem nakon predstavljanja Travisa za volanom Mustanga i njegova pripremanja diverzije, ali sve što smo dobili jest jedna tipična računalno generirana eksplozija.

Šef Robinson, "direktor najmoćnije organizacije na svijetu" kojemu na čelu piše "negativac", potom zahvaljuje Travisu što je "odradio posao" i odgovara ga od mirovine. "Odradio" je ključna riječ. "Blacklight" djeluje kao odrađivanje i nerijetko je beživotno režiran i glumljen, lišen ikakve svježine i pokušaja nečeg koliko-toliko akcijski novog u okviru starog, tj. barem iole znamenitog ili zanimljivog.

Redatelj Mark Williams napravio je pošteniji posao na prethodnom Neesonovom filmu "Honest Thief", a i glumac je bio angažiraniji u ulozi. Williams se potrudio akcijske scene potjera i "predstava s kamionom" koliko-toliko napučiti statistima u drugim vozilima i na ulicama, za razliku od "Pokajnika", no "U sjeni zavjere" svejedno izgleda pomalo umjetno, kao akcijski triler prinudne svedenosti, moguće zbog koronske prirode.

Scenama akcije nasušno nedostaje spektakla i tenzije, onoliko koliko Robinsonu nedostaje ljudstva. Za akcijski triler reklamiran potentnom krilaticom "Trebat će više ljudi", kao preslikanom iz žanrovskih osamdesetih, kad su žanrom drmale armije od jednog čovjeka ("Rambo&Rambo II", "Komandos", "Invazija na SAD", "Umri muški", "Rambo III") Neeson se bori s par protivnika budući da se Robinson isključivo oslanja na dvojicu pomoćnika (Andrew Shaw, Zac Lemons).

Tek u finalu, nakon što Travis citira krilaticu filma i zaprijeti Robinsonu "ako otkrijem da si imao veze s nestankom moje obitelji, trebat će ti više ljudi", na scenu stupa još šačica negativaca, premalo u odnosu na očekivanja koja su bila veća i nakon uvida u junakovu bogatu privatnu oružarnicu, odakle je na kraju uzeo samo bacač granata, i to za jednokratnu uporabu. Prilično razočaravajuće. Bude li nastavio snimati anemične, neuzbudljive filmove kao što je "Blacklight", Neesonu bi akcijska penzija mogla biti skora opcija.

Liam vs. Aidan

Neeson i Quinn su razmijenili šake u "Unknown", ali do toga ne dolazi u "Blacklight". Brojka Neesonovih akcijskih filmova još je veća od 2008. naovamo ako se računaju i akcići u kojima je bio dio glumačkog tima ("A-Team", "Sudar titana", "Battleship", "Bijes titana"...).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 23:02