StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Ledena cesta‘: Akcijski junak na tankom ledu

8. srpnja 2021. - 13:33

"Bit će gusto!" – "Ledena cesta" (2021.)

Toliko akcijskih filmova na (hrvatskim) velikim ekranima u tako malo vremena nije valjda nijedan akcijaš imao prije Liama Neesona. Sredinom studenog 2020. u kinima smo gledali "Pokajnika", da bi već krajem siječnja ove godine stigao "Zaštitnik", a početkom srpnja evo i "Ledene ceste". Tri akcijska filma u nepunih devet mjeseci. Nije loše za jednog 69-godišnjaka koji je postao "action star" u poodmakloj 56. s kinohitom "96 sati", prvim i najboljim dijelom budućeg serijala.

U razdoblju nekih pretencioznih i(li) prekompliciranih modernih akcijskih blockbustera publika je zavoljela Neesonov jednostavniji "old school" pristup akciji srednjeg budžeta na razmeđi "A" i "B" filmova kakav su nekoć njegovali Charles Bronson, Chuck Norris i Steven Seagal, kad je junak mogao bez ironije zarežati "Sad sam ljut, ovo je postalo osobno!" i zaprijetiti negativcu "Nećeš se izvući s ovim!", baš kao što to on radi u "The Ice Road".

FILM: The Ice Road; akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Jonathan Hansleigh ULOGE: Liam Neeson, Laurence Fishburne DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ***

Očito, Neeson ne namjerava stati u dogledno vrijeme i prestati gaziti sve pred sobom, iako je ne tako davne 2019. najavio mirovinu i rekao da će "Hladna osveta" biti njegov posljednji "action movie".

Ima, dakle, smisla da sada takav Neeson sjeda za upravljač kamiončine u ulozi Mikea McCanna, jednog od takozvanih vozača ledene ceste o kojima je snimljen televizijski reality show "Ice Road Truckers".

Mike ne smije stati kao vozač mini konvoja ako želi dostaviti bušaće glave na vrijeme i spasiti rudare zatočene u rudniku na krajnjem sjeveru Amerike (kanadska Manitoba), nakon što se urušio jedan tunel i zatrpao nesretnike.

Od vozača kamiona kao glavnih likova preko opasnog puta s preprekama i utrke s vremenom do nemoguće, samoubilačke misije spašavanja koja uključuje bušenje, premisa "Ledene ceste" je akcijska mješavina "Nadnice straha"/"Sorcerera" Williama Friedkina, "Brzine" Jana de Bonta i "Armagedona" Michaela Baya.

Redatelj filma "The Ice Road" Jonathan Hansleigh potječe iz akcijskih devedesetih kad je, među ostalim, napisao scenarij upravo za "Armageddon" i "Die Hard 3", a Neeson nije stranac ni kad je riječ o akcijama na snijegu i ledu ("The Grey", "Cold Pursuit"), kao i veteran Laurence Fishburne ("The Colony") u sporednoj ulozi.

Znači, "Ledena cesta" je odmah u startu djelovala kao akcijski projekt koji obećava, možda i najviše od svih Neesonovih nakon izvanrednog "Opstanka", ali to obećanje ipak ne ispunjava u cijelosti kako se činilo na osnovi potentne premise kojom je prijetila (pre)stići, ako ne izgurati s ceste, "Nadnicu straha" ili "Konvoj" Sama Peckinpaha kad su kamionske akcije u pitanju.

"The Ice Road" se, svejedno, gleda s lakoćom i pita veliki ekran pa hrvatski kinofili mogu biti sretni što Netflix nije kupio film za streaming distribuciju na svim teritorijima svijeta. Spektakularni su totali snježnobijelih i smrznutih krajobraza, zaleđenih rijeka, jezera, oceana, uopće sjevernoameričke prirode prema kojoj i kamiončina od 30-ak tona djeluje nemoćno čak i kad prevozi približno jednako tešku bušilicu.

Sinematični krajobrazi više su nego dovoljni za mitsku, metafizičku akcijsku pustolovinu o opstanku i preživljavanju tijekom avanture na temperaturama ispod ništice, kakav je bio i spomenuti "The Grey", ali Hansleigh je nepotrebno zakomplicirao stvari kroz podzaplete, stvorene kako bi Neeson mogao šaketati i pucati, ne isključivo voziti, kako na početku filma sugerira pjesmica s radija ("... ništa ne radim, samo vozim...").

Prvu šaku u glavu Mike će zarana uputiti kolegi i nokautirati ga kad nazove retardom njegova brata Gurtyja (Marcus Thomas), mehaničara i ratnog veterana iz Iraka koji pati od PTSP-a i afazije. A pištolj će uzeti kad se ljudi, tj. predstavnici osiguravajuće kuće spremni na sabotažu (Benjamin Walker), pokažu stoput gorima od prirode.

To je otprilike kao kad je Bruce Willis uzeo sačmaricu pri početku "Armagedona" kako se slučajno ne bi zaboravilo da je on "die hard" akcijaš, s time da Hansleigh sada još više potencira nešto slično s Neesonom. Ništa protiv šaketanja i pucanja u akcijskom filmu, dakako, no "Ledena cesta" nije "96 sati" vrsta akcije.

Roy Scheider nije trebao mlatiti ili nafilati nekoga olovom da "Nadnicu straha" načini ekstra uzbudljivom pored prelazaka kamiona s nitroglicerinom preko drvenih mostova. Ni Keanu Reeves se nije morao boriti protiv terorista u autobusu s pištoljem i bombom u ruci da "Speed" bude bombastičniji; dosta je bilo da bus ne smije spustiti brzinu ispod 75 km/h ako ne želi eksplodirati.

Relativno slična pravila vrijede i za kamione u "The Ice Road". Odiseja za spas rudara odvija se u travnju, kad vožnja teškog tereta nije preporučena jer led nije toliko tvrd da bi podnio visokotonaše. Vozači triju kamiona, od Mikea, preko Goldenroda (Fishburne), do Indijanke Tantoo (Amber Midthunder, otkriće) čiji je brat jedan od rudara, ne smiju voziti ni prebrzo ni presporo, ali niti usporavati, kamoli stati, jer vrijeme otkucava za ljude zarobljene u rudniku.

Vozačima o glavi rade valovi ispod leda i pukotine ledene površine. Efektan kadar prolaska kamiona iznad leda s kamerom pozicioniranom ispod ledene kore najavljuje skorašnje "bit će gusto" tenzije. Stražnji kotači i prikolica jednog kamiona upadaju u led, druga dva su zaplesala i prevrnula se, a pukotina se širi.

Scena je dosta napeta i dojmljivo kaskaderski snimljena. Da je cijeli film bio na tragu prve trećine, "Ledena cesta" je mogla biti odlična, "Nadnica straha" premještena iz južnoameričke džungle na led Sjeverne Amerike, a dijelom i jest "toplo-hladno"/"sjever-jug" inverzija Friedkinova kulta, uključujući i scenu prelaska mosta ograničene nosivosti, ali s manje napetosti.

Međutim, Hansleigh nepotrebno komplicira, gomila podzaplete/prepreke i uvodi ljudske negativce, od kojih glavni među njima postaje gotovo neuništiv i podsjeća na Terminatora, posebice kad sjedne za volan kamiona s kabinom bez prikolice ("T2"). Glavni zaplet postaje sporedni, sporedni – glavni.

Hvalevrijedno je što Hansleigh, po uzoru na Friedkina, koristi priliku uputiti kritiku ljudske pohlepe i korporativne politike u tom sporednom zapletu, uz dodatak odnosa Amerikanaca prema Indijancima i indijanskom teritoriju. No, Hansleigh je fokusiraniji na akciju, a ona postaje sve digitalnija svakim novim kilometrom puta i prestiže kaskadersku.

Lud kakav jest, Friedkin bi režirajući "The Ice Road" dinamitom izazvao pravu lavinu da kamioni mogu biti brži od nje, dok se Hansleigh odlučuje za digitalnu, vizualno više nalik sličnoj sceni u "xXx-u" nego "Cliffhangeru".

Scene najednom djeluju sve manje opasne, kao da su većim dijelom izvedene u kontroliranim studijskim uvjetima ispred zelenog ekrana, a ne na lokaciji, lišavajući film startnih tenzija i postavljajući akcijskog heroja na sve tanji led koji, srećom, ne puca. Neeson se sigurno dovezao do kraja "Ledene ceste" i nastavlja voziti dalje. U postprodukciji su mu još najmanje dva akcijska trilera.

Mlada Indijanka protiv Predatora

Amber Midthunder će glumiti u novom filmu o Predatoru koji se odvija u vrijeme Indijanaca i prati mladu Indijanku koja prkosi muškoj ratničkoj tradiciji njezina plemena. Režira ga Dan Trachtenberg ("10 Cloverfield Lane"), a premijera bi trebala biti krajem 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2023 13:16