StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Teksaški graničar‘: Krv i znoj, bez suza

1. svibnja 2022. - 00:01

Muški akcijski film, zaštitni znak iznimnoga žanrovskog režisera Waltera Hilla, teško da može biti muškiji od ovoga. Hillov "Teksaški graničar" ("Extreme Prejudice", 1987.) možda je i najmuškiji film u povijesti kinematografije uz "Divlju hordu" Sama Peckinpaha i "Predatora" Johna McTiernana.

Mačizam i mačo-individualizam izbija iz svake pore filma. Krv i znoj, bez suza. I oružje. Puno oružja. Suze će proliti samo emotivna "senorita" Sarita (Maria Conchita Alonso) kad se njezina dva "gringo" muškarca, prijatelja iz djetinjstva koji su odrasli i svašta prošli zajedno, okrenu jedan protiv drugoga – kaubojski rendžer Jack Banteen (Nick Nolte) i trgovac drogom Cash Bailey (Powers Boothe).

FILM: Extreme Prejudice; akcija; SAD, 1987. REŽIJA: Walter Hill ULOGE: Nick Nolte, Powers Boothe OCJENA: ****

No, Sarita je u dalekom drugom planu "Teksaškoga graničara", Jack i Cash u bliskom prvom. A oni, Jack pogotovo, ne vole govoriti o osjećajima i plaču samo krv i znoj, kao i većina protagonista/antagonista Hillovih ostvarenja, ljudi s ove i one strane zakona/pravde koji ne drže glavu dolje kad počne pucnjava, nego hrabro zagrizu metak i idu dalje. "Extreme Prejudice" je možda i "najhillovskiji" Hillov film, iako je podcijenjen i često zanemaren u opusu koji je iznjedrio "Ratnike podzemlja", "Južnjačku utjehu", "48 sati", "Vatrene ulice", "Crveno usijanje", "Posljednjeg preživjelog"...

Od početka karijere Hill je gravitirao prema Peckinpahu i poetici akcijskog "mačo" neovesterna, a "Teksaški graničar" je definicija toga gravitiranja. U njemu se ne zna gdje počinje klasični vestern s vinčesterkama, a gdje završava moderni akcijski film s pumpericama, strojnicama itd., ili obrnuto.

"Bit će dobra predstava. Pravi vestern. Nego što...", slikovit je dijalog između Benteena i njegova rendžerskog mentora, šerifa Hanka Pearsona (Rip Torn), uoči Jackova nalaska s Cashom s druge strane rijeke, "gdje su lovili jelene", na granici Amerike i Meksika, a sada će se susresti kao bivši prijatelji i budući neprijatelji te imati osjećaj da će "netko poginuti kad se idući put sretnu".

Večer prije toga, na Jacka je izvjesni TC Luke (Kent Lipham) potegnuo oružje u baru kao u "saloonu". Jack je bio brži na okidaču i sasuo je nekoliko metaka u protivnika u "hillovskom" akcijskom stilu, nakon što mu je dobacio lisice ("Vidjet ćeš da ti pristaju!"), no ovaj ih nije htio staviti na ruke i biti uhićen.

To je predstavljanje Jacka kao arhetipskog stoičkog kaubojsko-akcijskog junaka, "velikog kujinog sina" od malo riječi i puno metaka u vesternsko-akcijskoj tradiciji Garyja Coopera ("Točno u podne"), Clinta Eastwooda ("Za šaku dolara", "Dobar, loš, zao", "Prljavi Harry") i Charlesa Bronsona ("Bilo jednom na Divljem zapadu"), čovjeka od akcije, tvrdih principa i moralnih kodeksa čiju značku Cash ne može kupiti.

"Ne mogu pričati o tome, moram nešto poduzeti", Jack kaže Sariti kad zapodjenu priču o Cashu i njihovu kompleksnom odnosu – uzajamno se poštuju i vole, ali su svjesni da će prije ili poslije morati uperiti pištolje jedan u drugoga i "raznijeti se u zemlju snova". Nasuprot Jacku, Cash je prezentiran jednako arhetipski kao negativac u bijelom odijelu sa šeširom, ali s opipljivom nepredvidljivosti: konstantno znojan od koktela kokaina i tekile, on uzima škorpiona u ruku i zgnječi ga.

Postoji nešto "kurtzovsko" u liku Casha koji je opijen moći i ima svoju privatnu meksičku vojsku, što ne treba čuditi budući da je autor priče Hillova filma, John Milius ("Conan Barbarin", "Crvena zora"), napisao vijetnamski klasik "Apokalipsa danas" i stvorio pukovnika Kurtza.

Vijetnam odjekuje i u "Extreme Prejudice", kao i u "Southern Comfort": komplicirajući ionako komplicirani centralni sporogoreći konflikt dvojice bivših prijatelja i njihov trokut sa Saritom, u Jackov rajon dolijeću "top secret" vijetnamski veterani-plaćenici koji obavljaju prljave poslove za američku vladu i zavedeni su kao "nestali u akciji" ili mrtvi prilikom deaktiviranja mine, evakuacije Sajgona, za vrijeme obuke, u helikopterskoj i avionskoj nesreći.

U timu se, među ostalima, nalaze bojnik Hackett, te narednici Larry McRose i Buck Atwater, likovi u tumačenju poznatih njuški žanrovske kinematografije jednog vremena, Michaela Ironsidea, Clancyja Browna i Williama Forsythea, upečatljivih po nastupima redom u "Top Gunu", "Potpunom sjećanju", "Highlanderu", "Plavom čeliku", "Utjerivaču pravde" i "Hladnom kao kamen".

Specijalna tajna operacija bojnika Hacketta scenaristički je malko prezapetljana (mogući rezultat kraćenja filma s dva-i-nešto sata na stotinjak minuta) i nije posve jasna ni gledateljima ni njegovim podanicima koji nastoje slijepo slijediti naredbe, ali također uključuje Casha, a oni će napraviti diverziju za pljačku banke kad zabiju tegljač u skladište u sceni koja kulminira raskošnom eksplozijom po mjeri zlatnog doba akcijskog žanra.

Otprilike tu negdje akcijski film osamdesetih s logom Carolca i producentskim potpisom dvojca Mario Kassar-Andrew Vajna ("Rambo II", "Rambo III") nadovezuje se na vestern šezdesetih i sedamdesetih a la "The Wild Bunch", što su ere koje je Hill povezivao poput mosta. Plaćenici s uzijima i "svemirskom tehnologijom" – kauboj(i) iz "kamenog doba".

Druga akcijska scena režijski sugerira premrežavanje žanrova i oružja, kad Jack dođe na ranč po TC Lukeova brata Chuba (Mickey Jones) i vesternsko revolverašenje/puškaranje se isprepleće s akcijskim mitraljiranjem, a rendžer se u jednom trenutku sagne i sačmaricom raznese stopalo nekoj protuhi s druge strane džipa u sceni kakvu dotad nismo vidjeli, ali otad hoćemo (npr. "Osveta blizanaca").

Na temelju ove scene vidjelo se već, i još uvijek se vidi 35 godina kasnije, da je Hill u trenutku snimanja "Teksaškoga graničara" bio najbolji akcijski redatelj na svijetu (McTiernan i John Woo tek su počinjali), dostojan nasljednik Peckinpaha, za koga je napisao scenarij "Bijega", klasika sedamdesetih sa Steveom McQueenom, a tek je slijedila bombastična "peckinpahovsko-hillovska" završnica, orkestrirana kao pulsirajuća suvremena posveta "slow motion" kulminaciji "Divlje horde".

Režija je čista, mišićava, tečna i sinematična, kadriranja su precizna, usporeni pokreti odmjereni, akcija koja vodi najveći dio razgovora u filmu krvava, znojava i žilava. Meksički gradić sa strateškim razmještajem strojnica bit će pretvoren u Alamo s Jackom kao Davyjem Crockettom, dok se krv i znoj cijede s ekrana u kadrovima koreografiranog nasilja.

Pucačko-krvoliptajuća "tex-mex" akcija dovedena je do perfekcije s dotad valjda rekordnom količinom ispaljenih metaka i aktiviranih eksplozivnih kesica krvi. Takvu akciju Hill je također snimao s dozom melankolije, egzistencijalizma, nihilizma i elegije na tragu Peckinpaha. S odmakom vremena jasno je i zašto. Film poput "Extreme Prejudice" više ne postoji, kao ni vestern tipa "The Wild Bunch". "Teksaški graničar" je posljednji od svoje vrste.

Najavljivao se kao 'Rambo'

Hill je devet godina kasnije akcijski neovestern pomiješao s gangsterskim filmom u "Last man Standing" i pokušao nadmašiti samoga sebe u pucačini i kesicama krvi koje su nakon "Extreme Prejudice" nemilice rasprskavali Paul Verhoeven ("RoboCop"), McTiernan ("Umri muški"), Woo ("Žestoki policajac"), Robert Rodriguez ("Desperado")...

Ovo je bila druga suradnja Hilla i Noltea, tj. Boothea nakon "48 Hrs" i "Južnjačke utjehe". Maria Conchita Alonso je tih godina bila u usponu ("Trkač", "Vampirov poljubac", "Predator 2"), a u "Teksaškom graničaru" se pojavljuju i prepoznatljive epizodne face kao što su Gary Carlos Cervantes ("Komandos", "Policajac s Beverly Hillsa II") i Thomas Rosales Jr. ("Sirovi ugovor", "Univerzalni vojnik").

Razlog slabije prođe filma u američkim kinima treba tražiti u reklami: "Extreme Prejudice" se najavljivao kao akcijski film a la "Rambo" i "Commando" (pogledajte najgornji "teaser"), iako nije bio taj tip akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 06:30