StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Slom‘: Hitchcock, ‘Hitcher‘ i akcijski triler

8. svibnja 2022. - 15:36

Odmah u vrijeme kinopremijere krajem devedesetih, "Slom" ("Breakdown", 1997.) redatelja i koscenarista Jonathana Mostowa činio se dobrodošlo staromodnim, "old school" filmom, kamoli danas, 25 godina kasnije.

Mali žanrovski dragulj "Slom" zasjao je u kinima početkom svibnja 1997., u kratkom predahu između blockbustera sve krcatijih vizualnim efektima mahom kompjutorske vrste, nedugo poslije "Danteova vrha" i "Vulkana", odnosno prije "Petog elementa", nastavka "Jurskog parka", prvog dijela serijala "Ljudi u crnom"...

FILM: Breakdown; akcijski triler; SAD, 1997. REŽIJA: Jonathan Mostow ULOGE: Kurt Russell, J.T. Walsh OCJENA: **** ½

Vizualni efekti u tom su razdoblju od praktičnih sve više postajali računalni i nagovještavali da bi jednog dana mogli biti zvijezde veće od filma i glumaca, što će do kraja i postati u novom mileniju.

Iako će Mostow u skoroj budućnosti, nakon idućeg projekta "Podmornica U-571", dati obol na blockbusterima s posebnim računalnim učincima kao što su "Terminator 3" i "Surrogates", ovaj film je "subverzivno" snimio bez pomodnih efekata i isključivo bio okrenut bogatoj prošlosti žanrovske kinematografije od pedesetih do osamdesetih, s naglaskom na širi žanr trilera ("hičkokovski", cestovni, misteriozni, paranoidni, psihološki, akcijski), a za glavnu ulogu je angažirao zvjezdanoga glumca starog kova Kurta Russella, s tim da je (njegova) režija prava zvijezda "Breakdowna".

Radi se o filmu kakav je mogao režirati "majstor napetosti" Alfred Hitchcock u fazi nakon klasika "Sjever-sjeverozapad", "suspense" trileru o običnom čovjeku u neobičnoj situaciji, samo što tog čovjeka kod Mostowa ne glumi Cary Grant, već Russell koji sa sobom nosi mišićavu akcijsku "mačo" prtljagu "Bijega iz New Yorka", "Velike gužve u Kineskoj četvrti", "Tanga i Casha", "Bijega iz L.A.-a", "Zvjezdanih vrata"... Pa ipak, Mostow subvertira očekivanja i suzbija akcijskog heroja u Russellu do posljednje trećine priče, kad će visjeti s kamiona u vožnji itd.

Glavni lik Jeff Taylor je "everyman" koji će u sebi postepeno buditi "action mana" kad situacija to naloži (nestanak supruge), što je Russell napravio godinu dana ranije u "Konačnoj odluci" i početkom osamdesetih u "Stvoru". No, isprve je Taylor "against type" za Russella koji je u veoma uvjerljiv u ulozi, jednoj od njegovih najboljih, te uspijeva nestati u liku, vješto dočaravajući stres, strah i bijes običnog čovjeka, ne akcijskog junaka.

Osjećamo svaku Jeffovu kapljicu znoja lika kao svoju, svaki njegov ubrzani uzdah i gutanje knedle, a sve to samo pojačava ionako jaku tenziju "Sloma" koji se efektno nadovezuje na Hitchcocka, pa i sudar klasa i kultura "Oslobađanja" Johna Boormana, akcijsko-trilerska "road movie" uzbuđenja (s daškom natprirodnog) "Dvoboja" Stevena Spielberga i "Autostopera" Roberta Harmona, kao i misteriozno, psihološko i paranoično iz "Ludila" Romana Polanskog i "Nestajanja" Georgea Sluizera.

Taylor i njegova supruga Amy (Kathleen Quinlan; "The Doors", "Na rubu horizonta") putuju luksuznim crvenim džipom Grand Cherokee iz Bostona prema San Diegu, kamo bi trebali započeti novi život, a tamo je, zanimljivo, također zbog posla, hitao i protagonist "Hitchera.

Putujući kroz istovremeno vizualno prelijepi i ugođajno prijeteći pustinjski krajobraz Arizone s novim džipom i tablicama Massachusettsa, on u odjeći marke Ralph Lauren, ona u Benettonu, urbani supružnici strše u odnosu na ruralnu okolinu i stranci su u očima lokalaca.

Sudar kultura događa se zarana, zamalo i doslovno, kad Jeff na nekoliko sekundi skrene pogled s ceste i ispred njega se najednom pojavi terenac, ali u zadnji čas, za dlaku, on izbjegne udar. Nedugo poslije, Jeff će se na idućoj benzinskoj crpki susresti s vozačem terenca (M.C. Gainey; iste godine glumio i u "Con Airu").

"Ne želim nevolje", defenzivan je Jeff kad mu se tip unese u lice dok bi ga Snake Plissken iz "Escape From New York/L.A." bez puno rječkanja opalio šakom u glavu ili posegnuo za oružjem pripravan da po potrebi ispali hitac. Za svaki slučaj, zlu ne trebalo, Jeff će dati gasa s benzinske postaje.

Međutim, džip će ubrzo krepati i ostaviti muža i ženu nasred ceste "usred ničega". Na horizontu se pojavi terenac koji zaobiđe Jeffov džip i zastane nekih stotinjak metara dalje, izgledajući kao da se vozač nećka hoće li se vratiti natrag, vjerojatno teško iz pomagačkih pobuda. Vozač se okrene kad se iza džipa stvori kamion-šleper.

Pojava kamiona zove u sjećanje "Duel", ali kamiondžija s bejzbolskom kapom Red Barr (uvijek izvrsni J.T. Walsh; "Red Rock West", "Posljednje zavođenje", "Oštrica zločina") ponudi supružnicima pomoć u vidu prijevoza do obližnje zalogajnice odakle mogu pozvati vučnu službu s obzirom da Jeffov mobitel nema signala.

Jeff nevoljko pristaje da Amy ode s Redom dok on ostaje čuvati automobil sa svim njihovim stvarima unutra. Sumnju budi Jeffovo skoro otkriće da mu je netko iskopčao žice na džipu koji uspijeva upaliti, no kad dođe do zalogajnice ondje nitko nije vidio njegovu ženu (ili se prave da je nisu vidjeli), kao da dotamo nije ni stigla.

To nije sve: Jeff će na cesti zateći Reda i ispriječiti se džipom ispred njegova šlepera, ali kamiondžija tvrdi da nije nikad vidio u životu ni njega ni njegovu ženu, a kamion mu je prazan i od Amy ni traga. Lokalni šerif (Rex Linn; "Cliffhanger"), koji u tom trenutku prolazi tuda, uzima u obzir mogućnost da je Jeffa žena ostavila, a ne da je nestala, nakon što Red i dalje poriče optužbe i nema dokaza da ju je oteo, no svjedno mu predlaže da ode kod njegova zamjenika i prijavi nestanak.

U šerifovu uredu Jeff će se značajno zagledati u zid s obavijestima o nestalim osobama, gdje samo nedostaju slike žena iz filmova Polanskog i Sluizera za kojima su opsesivno, možda i posesivno, tragali njihovi muževi, čiji trag će slijediti i Taylor, usamljen poput okolne pustinje, onoliko koliko je američki liječnik u izvedbi Harrisona Forda bio izgubljen u Parizu.

Otprilike tada "Breakdown" se definitivno pozicionira kao "redneckovski" odgovor na "Frantic" i "Vanishing", ali i nastavlja voziti dalje u smjeru akcijskog trilera. Treba pohvaliti Mostowa: čovjek ima osjećaj za krajobraz, vrućinu, pustinjsku prašinu i izolaciju, umješno uspostavlja ekspoziciju i karakterizaciju likova (Red nije crno-bijeli), tj. košmarnu trilersku situaciju i "whodunit"/"whydunit" misteriju iz koje, od polovice filma nadalje, organski razvija akciju.

Prva trećina 90-minutna "Sloma" upravo je trilerski izvanredna, no film uspijeva održati grčevitu napetost za gristi nokte sve do spektakularnog akcijskog finiša s jurnjavama i škripom željeza. Mostow vozi u petoj brzini: tenzije su čvrsto zategnute, priča obuzimajuća i na novo gledanje, ritam nepopustljiv, cestovna akcija ne samo "autostoperska", već i "madmaxovska" i "terminatorska" s potjerama, piruetama automobila i kamionima koji gaze sve pred sobom i vise na mostu. "Breakdown" je trilersko-akcijska vožnja od filma.

'Suspense' glazba Basila Poledourisa

"Slom" je osnažen i proganjajućom glazbom Basila Poledourisa koji se fokusirao na "suspense" i utišao raskošne orkestracije "Conana" i "RoboCopa". Kurt Russell je nakon ove uloge osvojio dotad najveći honorar (15 milijuna dolara) za idući projekt, SF akciju "Vojnik".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 20:52