StoryEditor
Film & TVIN MEMORIAM

Šira publika je možda ime glumca Johna Saxona teško povezivala s licem, ali je znala da ga je negdje gledala, a to ‘negdje‘ nije baš ‘bilo gdje‘

27. srpnja 2020. - 13:10

Postoje konstatni sporedni glumci kojima šira publika teško povezuje ime s licem, ali zna da ih je negdje gledala. U slučaju netom preminula Johna Saxona (1935. - 2020.) ovo "negdje" nije "bilo gdje".

Iako poznat kao kultni, "B" glumac ("The Glove", "Hands of Steel") koji je radio diljem gotovo svih kontinenata i žanrova, zvijezda filmova Rogera Cormana ("Queen Of Blood", "Battle Beyond The Stars") i Darija Argenta ("Tenebrae"), Saxon je ostvario i uloge u šačici žanrovskih klasika "A" produkcije.

Bio je, recimo, kockar Roper koji se kocka na turniru borilačkih vještina u "martial arts" remek-djelu Brucea Leeja "Enter The Dragon" (1973.).

Kao vlasnik crnog pojasa u karateu, Saxon se dobro uklopio u akciju "U zmajevu gnijezdu", bivajući – uz Jima Kellyja – zapadnjačka spona s istočnjačkim borilačkim vještinama, a u nekoliko navrata je zaprijetio ukrasti film glavnoj zvijezdi "mačo" karizmom, autoritativnošću i šarmom.

Već je prethodno Saxon bio dojmljiv sporednjak, primjerice u vesternima kao što su "The Unforgiven" (1960.) Johna Hustona s Burtom Lancasterom i Audrey Hepburn, "The Appaloosa" (1966.) s Marlonom Brandom i Sturgesov "Joe Kidd" (1972.) s Clintom Eastwoodom, ništa manje upečatljiv od Leeja Van Cleefa s kojim je glumio u jednako žanriranom "Posse from Hell" (1961.), samo se se, eto, nije našao pred kamerom Sergija Leonea.

No, "Enter The Dragon" je zacementirao njegovu "supporting actor" poziciju u ulogama pozitivaca ili negativaca, a ponekad i negdje između, gdje prevladava nijansa sive, kao u "Stravi u Ulici brijestova" (1984.) Wesa Cravena.

Nije to bio njegov prvi horor, ni prva uloga policajca/šerifa ("Crni božić") koja će mu postati "trade-mark", ali je najviše nijansirana. Njegov lik razumijemo, čak i ako se ne slažemo s njime.

Saxon u ulozi striktnog oca heroine filma (Heather Langenkamp), poručnika Thompsona, isprve nastupa kao antagonist dok se priča o monstrumu iz snova Freddyju Krugeru ne rasvijetli. Jednom kad se to dogodi, on neprimjetno postaje protagonist i jedan od dražih filmskih očeva iz formativnih godina.

item - id = 1034721
related id = 0 -> 1136856
related id = 1 -> 1125902
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2021 22:09