StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Samaritan‘: Superheroj Sly

9. rujna 2022. - 15:14

Kostim Čovjeka-šišmiša s otisnutim mišićima u prvom "Batmanu" promijenio je akcijske filmove prema mišljenju Stallonea. S tim kostimom je i jedan Michael Keaton mogao postati superjunak. Zato se Sly našalio i rekao da mu je žao što se toga nije dosjetio sam umjesto da godinama ide u teretanu i troši sate i sate na dizanje utega.

Pa opet, zahvaljujući napornim treninzima Stallone je bio građen kao superheroj i još uvijek jest, u svojoj 76. godini jači od većine glumaca iz šire ekipe Osvetnika, ako ne i svih (samo su mu Dave Bautista i Chris Hemsworth konkurencija). Definitivno, Stalloneu ne treba mišićavo odijelo. Njegovo tijelo je mišićavo odijelo.

FILM: Samaritan; fantastična akcija; SAD, 2022. REŽIJA: Julius Avery ULOGE: Sylvester Stallone, Javon Walton OCJENA: ***

Njegovo tijelo je mišićavo odijelo. Iako nominalno akcijski junak, generaciji osamdesetih i devedesetih Sly je (uz vršnjaka Schwarzeneggera) bio najbliže utjelovljenju prenabildanog superjunaka, izvodeći nadljudske podvige bez specijalnih moći u filmovima poput "Ramba II" i "Ramba III", "Rockyja III" i "Rockyja IV", "Cobre", "Na vrhu", "Cliffhangera", "Razbijača", "Dnevnog svjetla"...

Neki su se tada, gledajući "Supermana" ili "Supermana II" mogli zapitati kakav bi tek Stallone bio da ima supermoći. Pitanje je ostalo neodgovoreno sve do ovogodišnjeg "Samaritana", prvog pravog Slyeva superherojskog filma (sorry, "Judge Dredd"), izvorno planiranog za kinodistribuciju, no premijerno puštenog na streameru (Prime Video) nakon što je kompaniju MGM kupio Amazon, premda je zaslužio veliki ekran kao i "Prey", atraktivniji i ispoliraniji od mnogih streaming hitova.

"Samaritan" je nešto drukčiji od modernih superjunačkih blockbustera s logom Marvela ili DC-ja, makar vizualno nije toliko daleko od njihovih svjetova. Redatelj Julius Avery ("Operacija Overlord") i scenarist Bragi F. Schut ("Lov na vještice", "Escape Room") više se ugledaju na "Unbreakable" i "Brightburn", prilagođavajući "Samaritana" žanrovskoj SF/akcijskoj kinematografiji osamdesetih i Stalloneovoj nekadašnjoj i današnjoj personi, ali s određenim "twistom" koji nije umjesno odati.

Avery upošljava superherojski realizam po uzoru na "Neslomljivog" pa Stallone glumi ordinarnog čovjeka Joea sa skrivenim ekstraordinarnim moćima. Trinaestogodišnji Sam Clearly (Javon Walton; "Euforija") vjeruje da je stari smetlar Joe titularni superjunak Samaritan koji je navodno stradao prije 25 godina, makar on inzistira da nije i oklijeva stupiti u akciju da "spasi dan".

Superjunačku "origin" priču film svodi na efektnu stripovski animiranu uvodnu sekvenciju. Sam pripovijeda mitologiju o dva brata koji su kao klinci bili "jezivo jaki". To je strašilo građane imaginarnog Granite Cityja, toliko da su potpalili njihovu kuću. Braći nije bilo ništa, ali njihovi roditelji su stradali i jednog brata naveli da ga bijes i mržnja pretvore u negativca, Nemesisa, naoružana moćnim, ručno iskovanim čekićem.

Jedan zaštitnik grada, drugi njegov zatornik, Samaritan i Nemesis su se neminovno sukobili i pritom, prema legendi, obojica stradali u masivnoj eksploziji. Godinama kasnije, kad Joe spasi Sama od trojice nasilnika i razbuca ih po zraku, on je uvjeren da pred sobom ima Samaritana ("presnažan je za smetlara", njegov ožiljak na leđima kao da je od vatre...), posebice kad ga udari automobil u punoj brzini i njegovo se tijelo samo "ispravi" kao da se ništa nije dogodilo.

Heroj, tj. Samaritan, treba Granite Cityju "više nego ikad" kako bi vratio nadu i donio svjetlo na kraju mračnog tunela kao Batman stanovnicima Gothama u "Vitezovima tame" nakon što vođa lokalne bande Cyrus (Pilou Asbaek; "Otmica", "Igra prijestolja", "Duh u oklopu", "S druge strane ograde") ukrade Nemesisov superčekić.

Za Cyrusa i ljude iz siromašnih kvartova Nemesis je bio heroj, tukao je "one koje treba tući", a Samaritan "samo još jedan policajac" ("štitio je bogate dok smo mi ostali gladovali"). Stoga Cyrus odlučuje završiti što je Nemesis započeo izazivanjem revolucije, kaosa i anarhije.

"Revolucija počinje sad", uzvikuje Cyrus, vitlajući čekićem iznad glave kao pobornici negativca iz "Kobre", koji je zazivao "novi svijet". Od "Cobre" do "Creeda" i "Creeda II", "Samaritan" se referira na Stalloneovu bogatu ostavštinu, ali i akcijsku općenito. Sly glumi nekad snažnog, sada ostarjelog tipa, bivšeg borca i palog heroja.

"Još uvijek sam prilično jak, ali ne kao nekoć", kaže Joe, "građen kao tenk", koji se nakon akcije mora ohladiti kao da je Univerzalni vojnik i uspostavlja zaštitnički, očinski odnos s klincem, nastavljajući tamo gdje su stali Schwarzenegger u "Terminatoru 2" i "Posljednjem akcijskom junaku", Van Damme u "Usamljenom zaštitniku", te Willis u "Opasnoj šifri" i "Šestom čulu".

Kad Sam udari Joea u stomak dok ga ovaj uči obraniti se, klinca zaboli ruka kao što je zaboljela Johna Connora prilikom "gimme five" dodavanja s Terminatorom. Film nerijetko izgleda kao da je snimljen ili barem napisan na prijelazu osamdesetih u devedesete i pohranjen u sefu kompanije Orion Pictures, može i Carolco.

Srednjebudžetnom spektaklu to je kompliment, osim u onim trenucima kad Samaritan i Nemesis u odijelima s maskom izgledaju kao nespretni Shaquille O‘Neal u superjunačkom "Steelu". Na svu sreću, takvi trenuci su rijetki i "Samaritan" je ugođajno bliži "RoboCopu" u odnosu na "Steela", više dobar nego loš Samaritanac.

Granite City je na pola puta između "RoboCopova" Detroita i Gothama iz novog "Batmana", na korak do svijeta u "Pobješnjelom Maxu" i u njemu se može snimiti "Pročišćenje: Anarhija". Nezaposlenost i siromaštvo su u porastu, bujaju neredi i nasilje, kiša gotovo konstantno pada, ali ne čisti ulice od smeća, kako se nadao Travis Bickle u "Taksistu".

Smetlar Joe će ih očistiti onako kako bi ih nekoć očistile "armije od jednog čovjeka" u filmu koji će teško postati klasik na duže staze, ali trenutno funkcionira sasvim solidno. Joe je nekadašnji "stalloneovski" (i "schwarzeneggerovski") lik, samo ostario i sa supermoćima da "baci zločestog čovjeka kroz zid".

U završnu akciju Joe hita u kamionu koji ruši zidove a la "Sirovi ugovor" i sam, poput Ramba, sređuje stotinu protivnika koristeći (na momente kreativno) gume, vatrogasne aparate i eksplozivne naprave. Stallone je čak uspio prošvercati i šlagvort u stilu osamdesetih "Have a blast". Samaritan je spasio dan.

Amazonovi filmski aduti

Amazon je i "Trinaest života" dao na streaming umjesto u kina, ali taj film je barem imao limitiranu distribuciju u američkim kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 17:15