StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Potpaljivačica‘: Djevojčica koja se igrala vatrom

14. svibnja 2022. - 22:42

Pretvaranje starih neuspjeha u nove uspjehe spominje izaslanica tajne vladine agencije u potrazi za djevojčicom natprirodnih pirokinetičkih moći u aktualnoj “Potpaljivačici”, adaptaciji romana legendarnog kralja horora Stephena Kinga “Firestarter” iz 1980. godine.

Ona cilja na prijašnje medicinske eksperimente nad studentima i studenticama koji su pošli po zlu, ali između redaka kao da nišani i na prethodnu ekranizaciju Kingova djela iz 1984. s malom zvijezdom “E.T.-jaDrew Barrymore u glavnoj ulozi, prema scenariju oskarovskog nominenta Stanleyja Manna (“Kolekcionar”, “Špijun zvan igla”) i u režiji Marka L. Lestera (“Komandos”, “Generacija 1999”).

FILM: Firestarter; horor triler; SAD, 2022. REŽIJA: Keith Thomas ULOGE: Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ** ½

Stara “Potpaljivačica”, znana i po domaćem naslovu “Nekontrolirana moć”, izašla je na vrhuncu prvog vala hollywoodske opsesije Kingovim bestselerima, započete filmovima “Carrie” i “Isijavanje”.

Od 1980. do 1984. adaptirani su i “Cujo”, “Zona smrti”, “Christine” i “Djeca kukuriza”. Trideset i osam godina kasnije, novi “Firestarter” snimljen je u vrijeme kad King nanovo “kraljuje” u kinima s filmovima “Ono”, “Kula tmine”, “Groblje kućnih ljubimaca”, “Ono: Drugo poglavlje” ili “Doktor Sleep” i na televiziji sa serijama “The Outsider”, “Lisey’s Story”, “The Stand”...

Nije ovo prva nova kinoverzija nekog starog filma “po Kingu” u posljednjih deset godina sjetimo li se “Carrie” i “Pet Sematary”. Cilj je druge verzije Kingove priče da “korigira” prvu, koja nije zabilježila očekivani uspjeh, da predstavi mladu pirokinetičnu heroinu današnjim generacijama gledatelja odgojenim na superherojima (u filmu je nazivaju “superjunakinjom”) i da zapali kinoblagajne snagom pirokineze.

Za ispunjenje tog cilja angažirana je zvučna ekipa iza kamere, počevši od hitmejkera Jasona Bluma (“Bježi!”, “Nevidljivi čovjek”) i oskarovca Akive Goldsmana (“Genijalni um”, “Gospodin i gospođa Smith”) u ulogama producenata, do scenarista Scotta Teemsa (“Halloween Kills”), a režija je povjerena redatelju u usponu Keithu Thomasu (hvaljeni hororski prvijenac “The Vigil”, inspiriran židovskim običajem bdjenja nad mrtvom osobom prije sprovoda).

Ekipa, nažalost, nije uspješno položila popravni ispit, naprotiv. ”Potpaljivačica 2.0” ispala je negdje u dometu osrednjih modernih verzija “Carrie” i “Groblja kućnih ljubimaca”, ništa bolja od stare u smislu da “popravlja” ono što je Lester već napravio osamdesetih, bez nekih novih značajki ili promjena da odskače od prosjeka i ne kaska za nadnaravnim sestrinskim hororom “Carrie” i “spali-sve-do-temelja” spektaklom “X-Mena”, iako nije nezanimljiva.

Za početak, interesantno je da prepoznatljivu elektroničku glazbu za film potpisuje čuveni režiser John Carpenter (“Noć vještica”, “Bijeg iz New Yorka”, “Oni žive”), u posljednje vrijeme isključivo posvećen skladanju filmske muzike (friški “Halloween”), kojega je krah “Stvora” na kinoblagajnama 1982. koštao režije prve verzije “Firestartera”.

Također, film znade pobuditi interes u društveno-političkom podtekstu, ako ne i tipičnom žanrovskom tekstu, dotičući se roditeljstva i nasljedstva, ali i odrastanja i “bullyinga”, znanstvenih eksperimentiranja i nepovjerenja u vladine organizacije, svega što je izmaknulo kontroli od 1984. do 2022. godine.

Uvodnih desetak minuta vrlo je solidno postavljeno i režirano. Mladi mama i tata, Vicky i Andy McGee (Sydney Lemon, Zac Efron; u prvotnoj verziji Heather Locklear i David Keith), spremaju bebu u krevet. Beba ih prati pogledom dok napuštaju sobu. Svakim idućim korakom tata osjeća da nešto nije u redu. I nije.

U sobi je zaiskrilo cvijeće blizu bebe i buknuo je omanji požar. Tata dotrčava u sobu i podiže djetešce, kojemu će iznenada planuti glava. Bio je to samo košmar, a sa zapaljene glave djeteta slijedi “rez” na paljenje “zippa” u rukama djevojčice. Upaljač škljoca 12-godišnja Charlie McGee (Ryan Kiera Armstrong; “The Glorias”, “The Tomorrow War”), vatrena predtinejdžerska Carrie.

“Nešto je čudno s mojim tijelom, nešto se mijenja”, povjerava se Charlie tati, koji i dalje koristi svoje sposobnosti, za razliku od mame, premda to rezultira krvarenjem iz njegovih očiju. Charlie naizgled implicira na menstruaciju i tjelesne promjene nadomak pubertetu, što alegorijski opstoji u knjizi i u filmu, gdje protagonistica “raste i postaje mlada žena”. Pa ipak, u pitanju nisu “stvari”, nego “loša stvar” koje “dugo nije bilo”.

Pod “loša stvar” misli se na njezine nanovo probuđene moći koje se Charlie jedva suzdržava upotrijebiti direktno protiv “bullyja” u školi kad joj se rugaju, udaraju je loptom u glavu tijekom igre graničara i nazivaju je “čudakinjo” ili “frikušo”, pa indirektno izaziva eksploziju u WC-u, a naslijeđene su od telekinetičke mame i tate, samo potencirane do pirokineze, sposobnosti da snagom misli zagrijava predmete i stvara vatru iz ničega, “ex nihilo”.

Dojmljive VHS-ovske snimke testiranja i eksperimentiranja na njezinim roditeljima podvlače genezu Charlienih moći. Oni su kao studenti bili dio eksperimenta i cijepljeni su kemijskom komponentom koja je probudila ili generirala moći u njima (“potvrda telekinetičke aktivnosti”), nakon čega su dobili Charlie, a dok Vicky smatra da bi klinka trebala naučiti koristiti i kontrolirati svoje sposobnosti, Andy je želi zaštititi kako ih ne bi morala rabiti, iz straha da će ih otkriti vladina organizacija, jer “ako je uhvate, zatvorit će je i raditi testiranja na njoj”.

Zanimljivo je da su ih u intervjuu prije testiranja pitali jesu li koristili halucinogene droge. King je pisao “Potpaljivačicu” krajem sedamdesetih i zasigurno u primislima metaforički razmišljao o Charlie kao djetetu “woodstockovske” i LSD-ovske “djece cvijeća”. Moderna Charlie može biti dijete roditelja koji su pripadali “rave” generaciji devedesetih i pohađali techno inačice Woodstocka.

Međutim, kad se u razgovoru znanstvenika Josepha Wanlessa (Kurtwood Smith; nekoć Freddie Jones) i one izaslanice tajne vladine agencije, kapetanice Hollister (Gloria Reuben kao zamjena za Martina Sheena), spomene da su “testirali svoj otrov” i gledatelj se sjeti Charlienih roditelja cijepljenih kemijskom komponentom, čini se kao da novi “Firestarter” pokušava raspiriti vatru koronskih teorija zavjere po forumima.

Jasno, Hollister je tu da pretvori klinku u smrtonosno oružje i iskoristi njezine moći u ubojite svrhe, stoga u lov na nju kreće jedan od prvih subjekata izloženih eksperimentima, Indijanac Rainbird (Michael Greyeyes umjesto Georgea C. Scotta). A dr. Wanless upozorava da će “jednog dana njezina moć narasti” i da će biti kadra “izazvati nuklearnu eksploziju snagom svog uma”. Taj dan još nije svanuo, ali ne znači da neće kad djevojčica koja se igrala vatrom izraste u djevojku. Ovo je tek početak. Fire-starter.

Najbolje od filmskog Kinga

Iako je King kralj horora, ekranizacije njegovih nehororskih romana spadaju među najbolje.
1. "Ostani uz mene" (1986.)
2. "Carrie" (1976.)
3. "Isijavanje" (1980.)
4. "Iskupljenje u Shawshanku" (1994.)/"Zelena milja" (1999.)
5. "Misery" (1990.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 23:52