StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

GENERACIJA 1999 Reforma obrazovanja po mjeri profesora Terminatora

7. prosinca 2020. - 20:30

Uključivanje robota u obrazovanje potpuno će promijeniti današnju školu. Stajalo je to neki dan, dakle 2020., u naslovu intervjua s hrvatskom psihologinjom robotike. Trideset godina ranije, jedan film je predstavio mračnu viziju robota u obrazovanju. Bila je to "Generacija 1999" (1990.), distopijski SF akcijski horor Marka L. Lestera ("Komandos") koji bi trebalo pogledati prije "robotizacije" edukacije ako ne želimo potencijalne Terminatore u školama.

Naime, "Class Of 1999" je zamišljao reformu obrazovanja po mjeri Cameronova "Terminatora" koja se otela robotskoj kontroli "Westworlda".Tri borbena kiborga reprogramirana su u svojevrsnom profesor Terminator modu – da educiraju srednjoškolce, uvode reda u razredima i suzbijaju nasilje.

FILM: Class Of 1999; SF akcijski horor; SAD, 1990. REŽIJA: Mark L. Lester ULOGE: Bradley Gregg, Patrick Kilpatrick OCJENA: ***

Najnovije gledanje "Generacije 1999" na vrhuncu koronske 2020. prilično je nevjerojatno iskustvo podatno da mašta luduje u smjeru paranoje o često prorokovanom "terminatorskom" ustanku strojeva, tj. umjetne inteligencije. Nastava je bila preseljena na Internet (Skynet!) i odvijala se "online" u strahu od zaraze u školi.

Pa opet, u usporedbi s ubojitim robotima-profesorima iz "Class Of 1999", strah od COVID-19 virusa u školi najednom je neznatniji, a strogi profesori čarobnjaci iz Hogwartsa djeluju kao dječja igra. "Generacija 1999" je jedan od par "robotskih" SF-ova 1990., uz "RoboCopa 2" i "Hardware".

Sva tri filma su se oslanjali na "Blade Runnera", "RoboCopa" i, najviše, "Terminatora", a "Class Of 1999" je bio i možda najviše u duhu violentnih žanrovaca sedamdesetih i osamdesetih kao što su "Clockwork Orange", "The Warriors", "Mad Max" i "Escape From New York", ali i onih niže, trasherske klase ("The Bronx Warriors").

Onda najslabiji od robotske trojke 1990., Lesterov "movie", neslužbeni nastavak njegovog "Class Of 1984", danas je vjerojatno najzanimljiviji ili barem najvizionarskiji, vidljivo i po aktualnosti filma u pogledu revolta protiv nametnute obrazovne reforme (nedavni štrajkovi učenika, ali i nastavnika).

Svakako je za "klasu" iznad svih jeftinih "B" kopija "Terminatora" u osamdesetima i devedesetima tipa "The Vindicator", "Hands Of Steel", "Programmed To Kill", "Cyborg", "Eve Of Destruction", "Nemesis", "Digital Man"... Vizionarstvo filma anulira njegove lošnjikavosti, a očituje se u predviđanju uvođenja metalnih detektora i zaštitara na ulasku u škole zbog naoružanja i, uopće, nasilja unutar školskih hodnika, odnosno tinejdžere "lude za oružjem" koji su prorešetali Columbine i o njima su snimljeni dramski filmovi ("Elephant")

"Svo oružje mora biti predano prije ulaska u školu", javlja razglas u školskom dvorištu u jednoj sceni filma koji u uvodu izlaže svoju viziju, na tragu SF-ova osamdesetih, pomoću računalne grafike i robotskog glasa. Godine 1992. bilo je 543.767 nasilnih incidenata u američkih srednjim školama.

U nekim gradovima područja blizu tih škola pala su u ruke nasilnih maloljetničkih bandi. Do 1997. bande su preuzele kontrolu mnogih dijelova tih gradova. Neke su škole zatvorene. Područja pod vladavinom bandi do 1999. su nazvana "Free Fire Zones", a srednja škola "Kennedy" se nalazi usred jedne takve zone u Seattleu. Policija ne ulazi u takve zone. Vlada bezakonje. Ministarstvo edukativne obrane dobilo je naredbu da ponovno otvori škole i kontrolira bande.

U igru ulazi Mega-tech, kompanija specijalizirana za automaciju i robotiku na čelu s znanstvenikom i biznismenom Bobom Forrestom (Stacey Keach oblajhane kose i zmijskih očiju). Forrest uvjerava ravnatelja škole "Kennedy" Milesa Langforda (Malcolm McDowell, "link" s "Paklenom narančom", ali kao nosač pozitivnog predznaka u kampanji nasiljem protiv nasilja) da angažira robote kao ponos i diku "Mega-techa" jer trenutna situacija zahtijeva "neuobičajene mjere".

To su "superprofesori" povijesti, kemije i tjelesnog Mr. Hardin, Ms. Connors i Mr. Bryles (John P. Ryan, Pam Grier, Patrick Kilpatrick) koje pokreće "hardware" od milijun megabajta i programirani su da educiraju i stabiliziraju disciplinu, reagirajući prema opcionalnim edukativnim direktivama na vlastitom ekranu kakve ima i Terminator.

Edukacija u najboljem izdanju? Daleko od toga. Kad profesori dođu u školu, gdje su od 3287 učenika njih 2210 članovi bandi i u kojoj se jedan nasilni incident događa svaka dva sata i 38 sekundi, približno kao nasilje u "Kobri", početne odgojne kazne ubrzo će prerasti u kažnjavanje neposluših i nadrogiranih učenika smrću kako se njihova izvorna bojna sprema sve više manifestira do ekstrema.

Uči ili budi ubijen? Tako nekako. Kiborška budućnost edukacije naići će na otpor "cyberpunkerske" subverzije i rebelije u tijelu reformiranog bivšeg delikventa netom puštena na uvjetnu, Codyja Culpa (Bradley Gregg iz "Strave u Ulici brijestova 3"; izgleda kao da je stariji brat Stephena Dorffa).

"Cyber-buntovnik" bez razloga Cody povest će učenike u boj protiv profesora unutar i izvan škole u filmu kakav danas ne bi mogao biti snimljen s ovakvom postavkom, u post-Columbine vremenu koje je i najavio. "Class Of 1999" nominalno staje na stranu učenika u bitki protiv profesora iz robotskog pakla, "neljudskih edukacijskih čudovišta" koji, kao nastavnik povijesti, "vole oblikovati mlade umove" s bušilicom iz mehaničke kandže.

Vidljivo je to po dovitljivim "one-linerima" koje Cody izgovara kad sredi svakog od profa ("You're history", kaže Hardinu) gazeći neke od njih školskim busom, valjda u ime edukacije. Nekoć se moglo "navijati" za učenike pod izgovorom "filmske zabave" unutar "terminatorske" SF akcije. Danas je to nemoguće, ali "Generacija 1999" može biti interesantna gledateljima koji više nisu školarci kao 1990. kad su prvi put gledali film, veoma popularan na videu.

Vizualni efekti "Class Of 1999" bili su datirani prije 1999., već 1991. pojavom računalno revolucionarnog "T2", kamoli danas, premda posjeduju praktični, "stop motion" i animatronički "old school" i "low budget" šarm prvog "Terminatora", a neki su se othrvali vremenu (prodiranje rukom kroz metalni ormarić). Robert Rodriguez zasigurno voli ovaj film pa nije čudno da mu je odao posvetu u "Dosje: Alien", s profesorima-izvanzemaljcima.

No, vizija "Generacije 1999" nije zastarjela u zanimljivosti i retrospektivno su zamjetne "robocopovske" satiričke kvalitete filma koji potencijalnu "Stepfordsku suprugu" pretvara u Terminatoricu, u stanu robota pronalazi nepresušne zalihe spreja WD-40, a jedan od njih prizna kako mrzi vodu. Vizija koju je 1990. imao Lesterov SF nije se obistinila do 1999. godine, ali ipak je predvidio neke stvari, dok se neke, očito, nalaze na putu ostvarenja. Mr. Hardin, Ms. Connors i Mr. Bryles will be back?

Pam Grier prije ‘Jackie Brown‘

Codyjevu braću glume Joshua John Miller ("Blizu tame") i Darren E. Burrows ("Život na sjeveru"). Burrows je sin Billyja Drage koji je 1990. glumio u "Delta Force 2" baš s Johnom P. Ryanom, nezaboravnim negativcem iz Cannonovih akcija osamdesetih "Snaga moći" i "Smrtonosna želja IV" koji je ovdje ukrao film, iako su i Kilpatrick i Grier primjereno jezivi. Kraljica "blaxploitation" akcija Grier dobila je priliku za "comeback" sedam godina prije Tarantinove "Jackie Brown". Ravnateljevu kćerku i Codyjevu djevojku igra, pak, lijepa Traci Lind koju smo kasnije gledali u Wendersovu "The End Of Violence" i "The Road to Wellville" Alana Parkera. P.S. "Generacija 1999" se prikazuje u prvim satima 8. prosinca na kanalu Cinestar TV Fantasy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 20:45