StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Planina smrti‘: Film katastrofe ‘made in China‘

1. srpnja 2022. - 15:07

Rijetkost je u hrvatskim multipleksima vidjeti japanski animirani film poput "Belle", ali i kineski blockbuster kao što je "Planina smrti" ("Cloudy Mountain", originalno "Feng Bao"). Kad neki takav film i stigne kod nas, u njemu glavnu ili sporednu ulogu glumi neka velika hollywoodska zvijezda, od Matta Damona u "Kineskom zidu" do Brucea Willisa u "Bitki svih bitaka".

U "Planini smrti" igraju isključivo kineski glumci, a i posrijedi je rijetki klasični film katastrofe "made in China", svakako prvi takav koji je zaigrao u našim kinima. Tajming za "Cloudy Mountain" nije najs(p)retniji s obzirom da je domaća publika još uvijek traumatizirana od prošlogodišnjih potresa, ali film može biti interesantan za "disaster movie" fanove, ako ništa zbog toga što, za promjenu, nitko u njemu ne govori engleski jezik.

FILM: Feng bao; film katastrofe; Kina, 2021. REŽIJA: Li Jun ULOGE: Yilong Zhu, Zhi-zhong Huang DISTRIBUCIJA: MCF – MegaCom Film OCJENA: ***

Od potresa sve počinje u "Planini smrti" koja se reklamira krilaticom "svijet će se uzdrmati i nestati iduća 24 sata... zemlja će progutati grad... 160 tisuća ljudi bit će u opasnosti". Doznajemo da je ploča Indijskog oceana aktivna u posljednje vrijeme i da se pomiče prema mnogim državama stvarajući mnoge nesreće.

Jednu nesreću će stvoriti u kineskom planinskom gradu kad se zemlja uruši pod nogama njegovih stanovnika i prirodna katastrofa zaprijeti srušiti novoizgrađeni tunel za željeznicu koji se radio deset godina i pohlepni birokratski/kapitalistički negativci, stoput gori od prirodne nepogode, napravit će sve da ga zaštite dok neki među njima poput menadžerice Ding Yajun (Su Chen), predvidljivo, ne dožive "promjenu srca" i zaključe da je "cilj očuvati što više ljudskih života", "preživjeti" i "ponovno izgraditi svoje kuće".

U centru katastrofe naći će se mladi inženjer Hong Yizhou (Zhu Yilong) s djevojkom Lu Xiaojin (Junyan Jiao) i otuđenim ocem Yunbingom (Huang Zhi-Zhong), nekadašnjim "rail soldierom". Otac dolazi u posjet sinu da se pomire nakon traumatične pogibije njihove supruge/majke za što sin sebe smatra odgovornim, a zamjera ocu da zbog posla nije bio uz njega i mamu kad je trebalo.

Kad zemlja propadne i povuče sa sobom autobuse i ljude koji ostanu zarobljeni u podzemnoj špilji, otac i sin ih pokušavaju izvuči odatle dok pukotine u planini sugeriraju nove potrese, urušavanja, odrone i poplave. Rječju, još veću katastrofu kakva se može spriječiti tako da se raznese omanja planina kako bi poslužila kao štit ("udvostručite eksplozive, aktivirajte bombe"), a na nju se penju otac i sin u scenama po uzoru na "Cliffhangera".

Rušenje planine sugerira da se redatelj Li Jun rukovodi blockbusterskom logikom Michaela Baya u "Armageddonu", ali "Cloudy Mountain" je više "Deep Impact", premda želi biti kineski odgovor na "San Andreas", onako kao što je korejska "Himalaja" bila odgovor na emotivni "Everest".

U balansu akcije i drame, karakterističnom za film katastrofe ("Daylight", "Dante's Peak"...), prednjači drama na relaciji otac-sin, tj. prednost imaju odnosi solidno razvijenih i prepoznatljivo ljudskih likova za koje se može navijati. To ide na ruku filmu. Akcija potpomognuta nerijetko neuvjerljivim kompjuterskim efektima nije na razini hollywoodskih spektakala, ali emocije su uvjerljive i dosežu visine "Everesta". Zbog njih, emocija, vrijedi se jednom popeti na "Planinu smrti".

Kineskinja u 'Marsovcu'

Kineska glumica Shu Chen ostvarila je manju ulogu u "Marsovcu" Ridleyja Scotta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 02:07