StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Petar Zecimir: Skok u avanturu‘: Prvo reci ‘hop‘ pa skoči

9. rujna 2021. - 15:14

Nadolazeći dječji/obiteljski (animirani) filmovi najavljivali su se foršpanima koji su se u proteklih godinu i nešto dana u vrtjeli u kinima ispred svakog crtića. Nijedan od njih, međutim, nije izaz(i)vao zanimaciju klinaca kao "trailer" za nastavak "Petra Zecimira" s podnaslovom "Skok u avanturu".

Ni "Tom i Jerry", "Croods: Novo doba", "Luka"..., niti "Space Jam 2".  Čim se Peter Rabbit pojavio na velikom ekranu, djeca su, počevši od nećaka potpisnika ovih redaka, veselo upirala prstom prema ekranu u smislu "mi bi ovo gledali".

FILM: Peter Rabbit: The Runaway; obiteljska avantura; SAD/Velika Britanija, 2021. REŽIJA: Will Gluck ULOGE: Rose Byrne, Domhnall Gleeson DISTRIBUCIJA: Continental OCJENA: ***

Od prvog poluigranog-poluanimiranog filma iz 2018., koji je zaradio preko 350 milijuna dolara u svjetskim kinima, Petar Zecimir je klincima postao omiljeni lik kao što su to par godina prije njega bili, recimo, Munjeviti Jurić iz serijala "Auti" ili Olaf iz "Snježnog kraljevstva".

Ipak, nestrpljivi klinci trebali su se dobro opasati strpljenjem dok su čekali da u kino doskoči "malo nestašni, ali nikad u zloj namjeri" zeko, u konačnici više dobrica nego zloćko. "Peter Rabbit: The Runaway" je bio jedan od prvih blockbustera koji je, zbog korone, odgodio početak kinodistribucije oko Uskrsa 2020. na kolovoz, da bi se, slijedeći tragove "Mjesta tišine 2", novog "Bonda" i "Brzih i žestokih 9", datum premijere opet pomaknuo, i to na lipanj ove godine.

Studio Sony, hvalevrijedno, nije želio prodati film nekom streamingu i pustiti ga "online" na najvećim svjetskim filmskim tržištima, za razliku od producenata "Trolova 2", "Vještica" i "Croodsa 2". Kad je "Petar Zecimir 2" krenuo u ponovno otvorena američka kina s štampanim slovima "NAPOKON" istaknutim na plakatima, njegova distribucija u hrvatskim kinima bila je najavljena za srpanj, na veliku radost djece.

No, kako se delta soj počeo tada širiti, domaći distributer je prolongirao premijeru na neodređeni kraj ljeta. Klinci koji su jedva čekali film bili su malo razočarani, ali distributer se iskupio na najbolji mogući način pozicioniravši premijeru za 9. rujna, tri dana nakon početka nove školske godine.

Zeko se, tako, vratio u pravo vrijeme da olakša školarcima povratak u klupe i povede ih u skokovima u eskapističku pustolovinu. Podnaslov "Skok u avanturu" prilično je ilustrativan jer titularni lik iz dječjih knjiga britanske spisateljice i ilustratorice Beatrix Potter, radi upravo to – iskače iz sigurnog vrta i uskače u pustolovinu.

Avantura s neminovnim porukama (ne smijete se "prodati") prilično je živahna i povremeno (pre)zaigrana, ali po mjeri klinaca, dijelom i njihovih roditelja, koji neće dobiti suptilno nijansirani animirano-igrani klasik sa srcem i dušom poput "Medvjedića Paddingtona 1&2", no mogli bi se zabaviti više nego na "Alvinu i vjevericama", "Garfieldu" ili "Tomu i Jerryju" jer "Petar Zecimir 2" je nešto kvalitetniji komad filmića od svih njih.

Redatelj i koscenarist Will Gluck, poznat po "Curi na lošem glasu", "Vezi bez obaveza" i "Annie", u nastavku je prvo rekao "hop" pa skočio, odnosno osovio je priču i gegove oko zgodne "meta" postavke.

Ljudska protagonistica Bea (glumi je ljupka Rose Byrne) supstitut je za Beatrix Potter, autorica slikovnice za djecu o Petru i njegovoj ekipi zečeva, Benjaminu, Repkici, Flopsi i Mopsi, koju izdavači (predvodi ih David Oyelowo) planiraju pretvoriti u serijal, amerikanizirati, franšizirati i komercijalizirati, dakle napraviti ono što je Sony već napravio s filmom "Peter Rabbit".

"Okretala bih se u grobu da je ekranizirate u neki hit koji će svi sinkronizirati", govori Bea na sastanku, pri čemu "Petar Zecimir 2" zbija šalu sa samim sobom kao blockbusterom sinkroniziranim i na hrvatski jezik, tj. općenitim franšiziranjem na hollywoodski način. "Loš sam u jezicima, ali akcijski crtići su mi u krvi", samoironično veli glavni lik.

Metatekstualnost se potencira kad izdavačima padnu na pamet sulude ideje, da zečevi, preseljeni s farme u grad, skaču iz aviona i odlete u svemir kao junaci "Fast&Furious 9", da budu oteti, odu u misiju spašavanja itd., sve što Bea (i Beatrix) ne bi htjela u svojoj knjizi i s razlogom odbija prodati prava.

Dio toga zečevi rade u "Peter Rabbit 2" jer više nisu dovoljne "slapstick" scene s hladnjakom, šampanjcem i fenom, odnosno skrivanjem u kontejnerima za razvrstavanje otpada ili ponavljajući gegovi s vjevericom koja pjeva točno ono što Zecimir osjeća u datom momentu. Zečevi moraju skakati iz aviona, jelen zapeti za padobran i kraj filma mora biti "akcijski nabijen". A svemir? Nije nemoguće da i tamo skoknu u idućoj avanturi.

A glasove su posudili...

Glasove su u izvornoj verziji posudili James Corden, Elizabeth Debicki, Margot Robbie, Sia, Hayley Atwell, Sam Neill..., a u hrvatskoj sinkronizaciji Luka Bulić, Doris Pinčić, Slavko Sobin, Tihana Lazović, Dušan Bućan, Franjo Dijak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 15:10