StoryEditor
Film & TVIN MEMORIAM

Otišao je jedan od najglavnijih sporednih glumaca kojega smo voljeli mrziti kao šerifa u prvom ‘Rambu‘

16. travnja 2020. - 21:50

Otišao je jedan od najglavnijih sporednih glumaca Hollywooda osamdesetih i devedesetih. Sigurno znate ovu facu čak i ako ste ime možda zaboravili - Brian Dennehy (r. 1938.).

Dennehy je bio nezaboravan glumac, izvrstan u ama baš svakoj mahom sporednoj ulozi, a nenametljiv u kadru unatoč gorostasnoj tjelesnosti koja mu je ostala od treniranja američkog nogometa.

Ako je Bob Hoskins bio glumački "pitbull", Dennehy je bio buldog. Sjetimo se samo kako je ušao u ring i nokautirao Cubu Goodinga Jr-a u boksačkom filmu "Gladijator" (1992.).

Pažnju šire publike na sebe je skrenuo deset godina ranije, 1982., prilikom bliskog susreta sa Stalloneovim Rambom u prvom filmu iz slavnog akcijskog serijala.

Tumačio je šerifa Willa Teaslea, jednog od najdojmljivijih negativaca osamdesetih kojega smo voljeli mrziti kad je svojim pukim inatom probudio PTSP-ovca u akcijskom (anti)heroju.

Teasle je priveo vijetnamskom veterana zbog skitništva ("Okupaj se i ošišaj!"), da bi nakon Rambova bijega iz zatvora tvrdoglavo odbio prepustiti slučaj državnoj policiji i izazvao rat protiv "armije od jednog čovjeka" kakav se u startu mogao spriječiti.

Nema tko ne mrzi Teaslea svaki put kad gleda film zahvaljujući Dennehyju koji ga je glumio tako psihološki iznijansirano i ljudski (ne)savršeno, premda mu možemo biti zahvalni što je svojim djelovanjem posredno inicirao nastavke "Ramba".

Uloga šerifa predodredila je Dennehyjevu karijeru: vječni sporednjak i vječni murjak. Znao je on biti odličan i u dramama ("The Belly Of An Architect" Petera Greenwaya iz 1987.). Bio je upečatljiv i u "Nedokazanoj krivnji" (1990.) kao okružni tužitelj koji je zagorčao život odvjetniku Harrisonu Fordu.

Mogao je biti negativac, ali i "dobri medo" kao kad je tumačio barmena u "Desetki" (1979.), prijateljskog izvanzemaljca u "Čahuri" (1985.) i ćaću komičara Chrisa Farleyja u "Tommy Boyu" (1995.).

No, doktorirao je u ulogama ljudi od zakona u žanrovskim filmovima, počevši od "Gorky Park" (1983.). Igrao je opet šerifa u vesternu "Silverado" (1985.), odnosno murjaka u akcijskim krimi-trilerima "F/X: Ubojstvo trikom 1&2" (1986., 1991.) i "Bestseleru" (1987.), pored Bryana Browna i Jamesa Woodsa.

Uloge u "F/X-ovima" spadaju među Dennehyjeve najpopularnije, možda i zato što je upravo on u liku policajca Lea McCarthyja prizemljivao njihove visoke akcijsko-trilerske koncepte, načinivši ih uvjerljivijima dok je ispaljivao cinične opaske tipa "Nije kao u filmovima". Glumio je s tolikom prirodnošću da nije uopće izgledalo kako glumi.

Umro prirodnom smrću

Dennehy se tijekom sedamdesetih kalio u serijama poput "Kojaka", "M*A*S*H-a" i "Dallasa", da bi 1981. dobio ulogu u "Dinastiji", godinu prije "Ramba". Sa Stalloneom je glumio i 1978. u filmu "F.I.S.T.", a bio je i sam vijetnamski veteran. Čovjeka od zakona je utjelovio i u "Policajcima starog kova" (1990.) i remakeu "Napada na policijsku stanicu" (2005.), te u TV filmovima o stvarnomd etektivu Jacku Reedu (1993. - 1996.). Osvojio je nagradu Tony za izvedbu u toj kazališnoj predstavi "Smrt trgovačkog putnika", Zlatni globus za ulogu u TV filmskoj ekranizaciji te predstave, a bio je nominiran i za pet Emmyja. Umro je prirodnom smrću u 81. godini, ne od COVID-19 virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 01:03