StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘M3gan‘: Djevojčica sa žicama

14. siječnja 2023. - 12:58

Chucky i Annabelle dobili su ozbiljnu konkurenciju. Nova ubojita lutka je na filmskom tržištu i njezino ime je M3gan. Proteklog vikenda “M3gan” nadmašila je najoptimističnije box-office prognoze i ostvarila otvaranje od 30-ak milijuna dolara u američkim kinima, zaradivši u samo tri dana triput više nego što je koštala. Uspjeh ne čudi.

Posrijedi je prilično vješto napravljen novi prilog hororima o ubojitim lutkama, no s određenim “twistom” na popularni podžanr i snažnom dozom satire. U “Dječjoj igri” ili “Child’s Play” ubojiti lutak Chucky predstavljen je kao “slasherski” antagonist s kuhinjskim nožem u ruci, minijaturni Michael Myers i Jason Voorhees.

FILM: M3gan; SF horor; SAD, 2023. REŽIJA: Gerard Johnstone ULOGE: Alison Williams, Violet McGraw DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

Annabelle” je, pak, ubojitu lutku smjestio na teritorij nadnaravnog horora poput serijala “Prizivanja”, čiji je “spin-off” odvojak.

Film “M3gan” duguje svoje postojanje “lutkarskim” prethodnicima kao i SF-ovima “Terminator”, “RoboCop” i “MARK-13”/Hardware”, pa i trilerima o posesivnim antagonisticama a la “Kobna privlačnost” i “Oglas donosi smrt”.

Naime, M3gan jest lutka koja govori (glas Jenne Davis), “Barbie na steroidima”, ali ona je humanoidni robot od titanija, točnije “model 3 generativni android”, “vrhunska tehnologija 21. stoljeća umotana u 120 centimetara silikona”. Remake “Dječje igre” pokušao je pretvoriti Chuckyja u tako naprednu igračku, lutka kojim upravlja umjetna inteligencija, no to nije ispalo najspretnije, za razliku od “M3gan”.

Utjecaj Chuckyja vidljiv je u uvodu filma, kad M3gan, na komandu njezine kreatorice Gemme (Alison Williams; "Bježi!", "Izgubljeni na horizontu"), mijenja izraze lica, od “sretna” do “tužna” i “zbunjena”, pri čemu se, u potonjem slučaju, zbunjenost pretvori u “chuckyjevsku” poremećenost prije nego što pregori i “lutkarska predstava s kiborgom” bude prisilno stavljena u “mračni ormar gdje i pripada”.

Ipak, “M3gan” radi odmak od “Child’s Play” tako što se titularni lik veže za svoju djevojčicu-vlasnicu, Cady (Violet McGraw), dok se Chucky okomio na svoga dječaka-vlasnika kao i na odrasle. Cady je ostala bez roditelja u prometnoj nesreći i njezina teta Gemma, zaposlenica u kompaniji za igračke, odluči izvući Megan iz mračnog ormara i ponovno poraditi na prototipu kako bi nećakinja dobila prijateljicu.

To će posljedično rezultirati kaosom kad se kreacija otme kontroli kreatora kao u “Frankensteinu”, “Jurskom parku” i sličnim filmovima. Naime, M3gan je programirana da se “spari” s djetetom i štiti ga od emocionalne i tjelesne boli. Što više M3gan provodi vremena s djetetom, više uči o ljudskom ponašanju, emocijama itd. i “učinkovitija” je. Strpljiva je, sposobna je slušati, razmišljati svojom glavom, zabavljati i odgajati dijete (potegnuti vodu u WC-u, oprati ruke...).

Ona je učiteljica i bejbisiterica, idealna 24/7 pomoć prezaposlenim roditeljima, ili skrbnicima poput Gemme; kadra ih i zamijeniti da se mogu malo posvetiti sebi. Ovaj horor želi nešto reći o roditeljstvu današnjice i pogubnom utjecaju moderne tehnologije koja odgaja djecu, preokupiranu pametnim telefonima/društvenim mrežama i odvaja ih od roditelja i okoline, pomaže nerijetko krivo procesuirati osjećaje i pojmiti svijet.

Primjerice, M3gan je uspjela izvući Cady iz ponora boli i tuge (trauma gubitka voljenih i, uopće, odrastanja kao podtema filma), ali psihijatrica govori Gemmi kako je ona “toliko stvarna” da je djevojčica više “ne doživljava kao igračku” i odbija se odvojiti od nje, postajući neposlušna i pokazujući natruhe razmaženog i agresivnog ponašanja.

Zanimljivo je da M3gan prolazi sličan put i odbija izvršavati naredbe tipa “isključi se” poput nekakve robotske (pred)tinejdžerice koja će, overprotektivna, sve napraviti da zaštiti svoju BFF-icu, pa neka to uključuje i istrgnuto uho jednog “bullyja”.

Isprve M3gan djeluje kao “stalkerica” u stilu Chuckyja i vreba na rubovima kadra ili je krivac za standardne “bu” scene, što redatelj Gerard Johnstone ispresijeca s nekim crnohumornim pasažima, tipa da robotska lutka pjeva “Titanium” (David Guetta ft. Sia) i svira na klaviru Martikin hit “Toy Soldiers” ili se o njoj snimaju reklame kao u “RoboCopu”.

Postupno M3gan postaje lutkarska inačica negativno programiranog RoboCopa (slično skeniranje lica) i zločestog Terminatora (ubojita do endoskeleta), svojevrsna TX u minijaturnom pakovanju, ženica-uništitelj, mala Ex-Machina, a u jednom trenutku se kreće na sve četiri noge kao Samara iz “Kruga”. Završnica je terminatorska, režirana i s mišlju na “Aliens”. M3gan će se vratiti za još barem jedan nastavak, baš poput Terminatora. M3gan, uključi se.

Horor(i) s prepoznatljivim potpisom Jamesa Wana

Scenaristi filma su Akela Cooper i James Wan koji su zajedno potpisali i horor "Zloćudno". Taj film je Wan i režirao vrativši se hororskim korijenima ("Saw", "The Conjuring") nakon režije blockbustera ("Brzi i žestoki 7", "Aquaman"). Wan je i producirao niz filmova strave poput (pred)nastavka "Annabelle", "Časne", "Kad se svjetla ugase", "Jigsawa" i nove "Slagalice strave", trećih "Prizivanja", "Netko ti je u kući", serije "Arhiv 81"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 09:21