StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Krvavo nebo‘: Umri ženski s vampirskim zubima

31. srpnja 2021. - 09:29

Mogućnosti su bile neslućene za njemačko-američki film "Krvavo nebo" ("Blood Red Sky"), novitet na Netflixu, zahvaljujući njegovom veoma potentnom transžanrovskom i transrodnom konceptu. "Krvavo nebo" je, naime, spoj akcijskog trilera u stilu "Umri muški" formule i horora na jednako izoliranom mjestu poput "Zmija u avionu" i "Vlaka za Busan", samo što umjesto zmija i zombija imamo vampire, a umjesto vlaka zrakoplov.

Priča se odvija u avionu koji su tijekom noćnog leta preko Atlantika oteli teroristi, znači baš kao u "diehardovskim" akcijama "Konačna odluka", "Putnik 57" i "Air Force One", ali postoji kvaka, i to ne jedna, već dvije. S teroristima se u zrakoplovu neće boriti muškarac, neki "willisovski" akcijski junak, nego žena, Nadja (dobra Peri Baumeister), majka sina Eliasa (Chidi Ajufo) koji je sa njom u avionu.

FILM: Blood Red Sky; akcijski horor triler; Njemačka/SAD, 2021. REŽIJA: Peter Thorwarth ULOGE: Peri Baumeister, Dominic Purcell OCJENA: **

Umri ženski? Da, no to nije sve, postoji nadnaravni "twist". Jer, heroina je – vampir(ica). Umri ženski/vampirski u zrakoplovu, tj. vampirica protiv terorista. Naizgled sjajno, uzbudljivo i zabavno, zar ne? Start filma sugerira upravo takvo što. Majka sa sinom ulazi u zrakoplov i doznajemo da ona boluje od neke misteriozne bolesti.

Međutim, ispostavlja se da žena nije bolesna u standardnom smislu riječi, nego je, dakle, vampirica koja će osloboditi zatomljeno unutrašnje čudovište i napraviti sve da spasi sina, makar to značilo da zarije očnjake u svakog terorista i napije se njegove krvi.

Zanimljivo, jedan od terorista je Dominic Purcell, poznat po seriji "Zakon braće", ali i ulozi Drakule u trećem nastavku "Bladea", a drugi je Roland Møller koji je glumio sličan lik u (anti)terorističkoj "Die Hard" akciji "Skyscraper" s Dwayneom "The Rock" Johnsonom.

Zašto su teroristi oteli avion, nije sasvim jasno, tj. čini se da su "obični lopovi", kao Hans Gruber i ekipa u "Umri muški", s namjerom da poljuljaju tržište dionica, no njihov se čin na momente anti-islamski politizira, što bi moglo biti provokativno ususret 20. godišnjici 11. rujna 2001. da se redatelj Peter Thorwarth duže zadržao na njihovom liku i nedjelu, ali on ide dalje.

Prijelaz između žanrova teče relativno bezbolno, makar ne prirodno i tečno kao u McTiernanovu "Predatoru" ("ramboidna" akcija/SF horor/"conanovski" praiskonski "survival") ili Rodriguezovu "Od sumraka do zore" ("tarantinovski" crnohumorni krimić/krvavocrvena vampirska strava). Najednom se film iz "Putnice 57" pretvara u svojevrsni "Vampiri u avionu za Busan" kad se junakinja u samoobrambene svrhe pretvori u vampiricu nalik modernom njemačkom Nosferatuu.

I baš kad je trilerska akcija trebala penetrirati u natprirodnu stravu i užas glatko kao vampirski očnjak u vrat, a žanrovi koegzistirati, film gubi momentum akcijske napetosti i ne odlazi do kraja u hororu koji, iako vampirski, koketira sa zombijevskim budući da bi "bolest" heroine mogla zaraziti druge i inicirati apokaliptičnu pandemiju.

Nevjerojatno je da je film ispao ustajao i (pre)malo uzbudljiv s ovako svježim konceptom i gomilanjem dodatnih uzbuđenja, od prethodno spomenutog do toga da ritam preživljavanja udara i moguće svanuće zore, što može biti kobno za vampiricu. Zasluga je to odveć ustaljene akcije i nedovoljno strašnog horora, učestalih flešbekova i preduge minutaže.

Akcija je slabo koreografirana i osvijetljena, premračna i bazično televizična u egzekuciji, većinski generičke "streamingovske" prirode. Horor je uglavnom prvoloptaški, naročito u "bu" scenama. Flešbekovi razbijaju ritam priče i potencijalni intenzitet tenzija. Trajanje filma usporava i umrtvljuje događajnost, bezrazložno rastegnuto na dva sata, premda je sasvim dostatno bilo 90 minuta. Osjećaj je kao da vam je let, koji treba trajati 90 minuta, produžen za pola sata.

Svako toliko "Krvavo nebo" pokaže tragove života kad se vamp-junakinja napije nečije krvi (trebala bi to raditi češće da zbivanja ne usahnu), ali vampirski zubi sve su manje i manje oštri prema kraju filma. Postoji šansa da ćete se s inicijalnim uzbuđenjem ukrcati na ovaj let i zatim uhvatiti kako razmišljate o tome da iskočite iz aviona, makar bez padobrana, u očekivanju da sleti i to slijetanje označi kraj filma.

Alexander Scheer s kolodvora ZOO

U "Krvavom nebu" igra i njemački glumac Alexander Scheer ("Gundermann") koji je nedavno viđen u seriji "Mi djeca s kolodvora ZOO", a glumio je Andyja Warhola u "Enfant Terrible".

item - id = 1116900
related id = 0 -> 1128493
related id = 1 -> 1128188
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 18:35