StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Kraljice kupona‘: Očajne kućanice od 40 milijuna dolara

15. rujna 2021. - 21:36

Ženski zločini su "in". Nešto u tom stilu kaže i Connie, protagonistica "Kraljica kupona" ("Queenpins") u izvedbi Kristen Bell, zvijezde komedije "Preboljeti Sarah Marshall". I stvarno, "Kraljice kupona" su najnoviji film o ženama-varalicama nakon "Bling Ring", "Prevarantica s Wall Streeta" i "Jako mi je stalo".

Svaki od ta tri filma je direktno ili indirektno inspiriran istinitim slučajevima prevara, a "Queenpins" je čak i producirao isti studio kao središnji film "Hustlers" s Jennifer Lopez u glavnoj ulozi. U prvom filmu maloljetnice su provaljivale u domove "celebrityja", u drugom striptizete drogirale brokere s Wall Streeta i peglale njihove kartice, a u trećem je u igri bila prevara oko skrbništva za starije i nemoćne.

FILM: Queenpins; komedija; SAD, 2021. REŽIJA: Aron Gaudet i Gita Pullapilly ULOGE: Kristen Bell, Kirby Howell-BaptisteDISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

Sada, pak, imamo očajne kućanice koje lažiraju kupone, što je dovelo najveće prevare takve vrste u povijesti. Novi trend prevarantskih filmova početkom 2010-ih su oblikovali "The Wolf Of Wall Street" i "American Hustle".

Nije iznenađenje da je trend nastao baš zadnjih godina, kad su svakojaka marčapijanja i muljaže nikad češća pojava, pohlepa izraženija nego ikad prije, moral na sve nižim granama i gotovo svaki drugi Amerikanac ili uopće čovjek traži prečicu do "američkog sna", odnosno lake love i bogaćenja.

Ovakvi filmovi postaju hitovi zato što gledatelji navijaju za likove i projiciraju vlastite nerealizirane čežnje. Hitovi napose postaju u Hrvatskoj i regiji, kao odraz urođenog balkanskog prevarantskog mentaliteta. Kasnovečernja projekcija filma prvog dana prikazivanja bila je solidno posjećena, što sugerira prethodne tvrdnje.

Premda, "Queenpins" će teško slijediti trag megahitova "Vuk/Prevarantice s Wall Streeta", jer nije toliko dobar ili komercijalan da će ga vidjeti preko ili oko 100 tisuća hrvatskih gledatelja, osobito ne u "novom (ne)normalnom". Film je nadahnut pričom iz 2012. o tri žene iz Arizone koje su bile uhićene zbog "online" prodaje lažnih kupona.

Uhićenjem Connie i njezine prijateljice JoJo (Kirby Howell-Baptiste; "Cruella") priča započinje, ali se ubrzo vraća na početak. Uvodna scena sugerira da će "Kraljice kupona" biti neozbiljna, blesava komedija kad specijalci provale u Connieinu kuću kao da je u pitanju prepad na nekog dilera u akcijskom trileru, a ona se pita "zašto nisu jednostavno pokucali?".

Connie nam se potom, u svrhe privlačenja gledatelja na njezinu stranu, predstavlja kao Olimpijka u brzom hodanju, nezaposlena "očajna kućanica" i nesretna u braku sa suprugom koji radi za Poreznu (Joel McHale), naročito nakon što je doživjela spontani pobačaj, a on je nije utješio.

Upravo će Connie skužiti ilegalnu shemu s kuponima kad otkrije kako ih je lako dobiti besplatno ako se požali kompanijama na određene proizvode, kao i to da se svi proizvode u istoj meksičkoj tiskari gdje će se udružiti s tamošnjim radnikom Alejandrom (Frederick Rodriguez).

On će poštom slati tisuće kupona, a Connie i JoJo ih prodavati "online" u pola cijene držeći se krilatice "budu nagrađeni oni koji zaobilaze pravila". Super njima jer kuponi su besplatni, dok će i njihovi kupci uštedjeti. "To je kao Robin Hood", pravdaju se "kraljice kupona" koje će zaraditi 40 milijuna dolara prije nego im u trag uđu poštanski inspektor Simon (Vince Vaughn) i službenik za sprječavanja gubitka u dućanima Ken (kradljivac scena Paul Walter Hauser; "Ja, Tonya", "Slučaj Richarda Jewella").

Redatelji Aron Gaudet i Gita Pullapilly prebrzo kroniciraju financijsku prevaru i protagonistice formiraju dolarsko carstvo dok si, poput Connie, rekao "Pripazi na kovanice i novčanice će same doći", a njihov film nije žanrovski/tonalno fokusiran i ujednačen.

"Kraljice kupona" žele biti pametna satira konzumerizma i vulgarna komedija koja se ne libi zahodskog humora, feministički "girl power movie" i priča o neobičnom partnerstvu likova u tumačenju glumaca s dobrom interakcijom, od Connie i JoJo do Simona i preuživljenog Kena.

Bolji u pojedinim segmentima nego kao cjelina, "Queenpins" je u konačnici umjereno zabavan za jedno neobvezatno gledanje, a domaćoj publici bi mogao biti ekstra zanimljiv i po tome što se radnja na kraju seli na ove prostore, točnije u Boku kotorsku. "Jeste li ikad bili u Crnoj Gori?".

‘Let’s cut to the Chevy Chase here‘

Paul Walter Hauser ima nekoliko dobrih provala tipa kako je uobličio poštapalicu "Let’s cut to the chase here" i zaigrao se riječima. U Hauserovoj verziji poštapalice je pridodan slavni komičar: "Let’s cut to the Chevy Chase here".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 18:19