StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Jako mi je stalo‘: Muljaža s osmijehom od milijun dolara

17. veljače 2021. - 09:17

Kategorija najbolje ženske uloge u mjuziklu ili komediji na ovogodišnjim Zlatnim globusima prilično je napeta, ali nakon gledanja odličnog filma "Jako mi je stalo" nagradu, realno, najviše zaslužuje Rosamund Pike. Izvrsna glumica dobila je treću nominaciju za Zlatni globus unatrag nekoliko godina ("Nestala", "Moj osobni rat"). Treću i možda najveću.

Rosamund je u "I Care a Lot" ostvarila fenomenalnu ulogu u izvedbenoj ravni "Gone Girl", stvorila još jedan lik ledeno hladne žene za pamćenje i napravila mali "masterclass" glume. Hitchcock bi čuda radio s ovom plavokosom glumicom koja se osjećala kao kod kuće u palači od leda u Bond-filmu "Umri drugi dan".

FILM: I Care a Lot; crna (krimi) komedija; SAD, 2020. REŽIJA: J Blakeson ULOGE: Rosamund Pike, Eisa Gonzales DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **** ½

Bila bi mu sigurno jedna od najdražih "hladnih 'hitchcockovskih' plavuša" i koristio bi je jednako umješno za trilere poput "Nestale" i crne (krimi) komedije kao što je "Jako mi je stalo". Svakako je najhladnija "blondina" današnjice, toliko ledena da joj se osmjeh zamrzne na licu.

Zamrznuti osmjeh od milijun dolara Pike ponosno nosi u novom filmu i potvrđuje da je predobra u ulogama zločestih žena. Njezin lik, Marla, utjelovljenje je najžešće pohlepe, bolesne ambicije, poremećenosti moralog kompasa i lukavosti "zakonitog kriminala" s ove strane "Vuka s Wall Streeta". Ona nije vučica, već "jebena lavica", a ne mulja zakonom preko vrijednosnih papira, nego izvodi prijevare sa skrbništvom za starije i nemoćne.

"Pogledajte vas, sjedite tamo. Mislite da ste dobri. Niste. Takvi ne postoje. Ja sam bila poput vas, radila naporno, igrala fer, ali to je sve laž koju su bogati izmislili. Postoje dvije vrste ljudi, oni koji uzimaju i oni od kojih se uzima, predatori i plijen, lavovi i jaganjci. Ja nisam janje, ja sam jebena lavica", obraća se i predstavlja gledatelju "profesionalna skrbnica".

Marla je stvorila uhodan i unosan biznis pelješeći starčiće koji leže na hrpi novca zajedno s poslovnom i životnom partnericom Fran (Eiza Gonzales), a uz pomoć liječnice Amos (Alicia Witt) i direktora doma za starije i nemoćne Sama Ricea (Damian Young).

Kad doktorica lažno potvrdi da neka starica ili starac pokazuju znakove demencije, Marla po njezinu naputku samouvjereno stupa na scenu i naivnog suca (Isiah Whitlock Jr.) uvjerava da nisu sposobni za samostalan život, iskamči nalog/odredbu da ih pošalje u dom i postaje njihova "zakonska skrbnica", bolje reći "skrbnica-pljačkašica", upravljajući imovinom i osiguranjem svojih štićenika.

"Briga je moj posao, na vašoj sam strani", slatkorječiva Marla uvjerava štićenike poput najnovije mušterije Jennifer Peterson (dvostruka oskarovka Dianne Wiest). Nesretna Jennifer se protivno svojoj volji pretvara u zatočenicu doma, a problem za Marlu nastupa kad se ispostavi da je starica povezana s "opasnim čovjekom", misterioznim mafijašem Romanom (odlični Peter Dinklage), spremnim napraviti sve da je izvuče otamo, najprije ufino preko odvjetnika (Chris Messina), a potom i ušporko.

U muljatorsku crnu komediju tad neprimjetno ulazi krvavocrveni krimi triler kojeg kao da je napisao Elmore Leonard, a režirala braća Coen, ako ne i rani Tarantino. Ipak, redatelj i scenarist J Blakeson ("Nestanak Alice Creed") snima film ponajprije kao naoštrenu satiru na konto pravosudnog i zdravstvenog sistema, modernog kapitalizma i američkog sna.

Sistem je korumpiran i pun rupa kao najšvicarskiji švicarski sir, a Marla manipulira njime kako bi se okoristila i pretvorila njegove mane u vlastitu prednost. Naime, sistem vrednuje pokvarenost i dobitnu kombinaciju hrabrost-glupost. "I Care a Lot" je toliko glumački i stilski zavodljiv da uvlači gledatelja u podmuklu priču i uspijeva načiniti da mu bude "jako stalo" do filma, nagrađujući ga nepredvidljivošću do ironičnog kraja.

Postignuće je tim veće budući da gotovo da nema lika za koga bi publika mogla navijati, pri čemu Roman čak djeluje moralniji i simpatičniji od Marle. "The Wolf Of Wall Street" je bio veliki kinohit u Hrvatskoj, a kako domaći gledatelji vole takve filmove, valjda zato što im pružaju nekakvu katarzu od marčapijanja iz stvarnosti.

"Jako mi je stalo" mogao bi privući pažnju publike kao njegov nasljednik i nešto ponajbolje od početka 2021. u kinima. "Vaš poduhvat je savršen primjer američkog sna", mafijašev odvjetnik komplimentira Marli ne bez ironije, posredno i njezinom filmu.

Od Toronta do kina

Film je imao premijeru jesenas na festivalu u Torontu, a s distribucijom počinje ovog tjedna i u našim kinima igra od 25. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 04:13