StoryEditorOCM

PREVARANTICE S WALL STREETA Kad se J. Lo izvije oko šipke u osveti striptizeta

15. rujna 2019. - 22:42
Prevarantice-s-Wall-Streeta1

Rasprodane premijerne "Cinelady" i "Ladies Night" projekcije u hrvatskim multipleksima najavljuju da imamo još jedan hit u domaćim kinima. Ilustracije radi, "Prevarantice s Wall Streeta" su okupirale pune četiri dvorane u jednom splitskom multipleksu u četvrtak.

Filmu izvorna naslova "Hustlers" ovog vikenda se smiješi i dobra zarada u Americi. Samo blockbusterski horor "Ono: Drugo poglavlje" priječi put "Prevaranticama s Wall Streeta" da docupkaju do prvog mjesta gledanosti i pokušat će ih prestrašiti da se povuku na drugo.

No, svejedno, "Hustlers" bi trebao postići rekordno vikend-otvaranje zvjezdane glumice Jennifer Lopez i kompanije STX, bolje od kinohita "Bad Moms". Prospekt seksi J.Lo u ulozi egzotične plesačice/striptizete očito je urodio plodom. I stvarno, magnetična Lopez, kao "jedna i jedina" striptizeta Ramona, ima nezaboravan ulazak u film u tankim krpicama i tangicama koje otkrivaju njezinu putenost, s naglaskom na bujnu stražnjicu.

Zavodljivo se izvija oko šipke u striptiz-klubu kao profesionalka. Kad, pak, odvoji tijelo od šipke nastavlja ples ležeći na pozornici okupana slapovima novčanica. "Zar te novac ne napaljuje", Ramona s dolarima u njedrima upita novakinju Destiny (Constance Wu; "Crazy Rich Asians") koja je ostala paf na njezin ples, jednako kao i publika u klubu i kinu.

To je bila odlična vizualna "navlakuša" za "Prevarantice s Wall Streeta", baš u stilu striptiza i plesa u krilu. Naime, redateljica Lorene Scafaria ("Tražeći ljubav za kraj svijeta") draži – mušku – publiku, ali odbija naslijediti Paula Verhoevena i snimiti nove "Showgirls".

Kad Ramona nešto kasnije pokazuje Destiny pokrete na šipki, izvodi vrtuljak, spust, zahvate bedrima, koljenom itd., kamera se više trezveno divi njezinom tijelu zbog umijeća, a ne (muški) požudno iz puke erotike i "objektivizacije" kao u prethodnoj sceni.

Tko očekuje golotinju, posebice golotinje radi, neće, dakle, dočekati da se "Hustlers" pretvori u "Showgirls 2". Povremeno u kadru sijevnu gole grudi ili stražnjica, kad kamera prošeta kroz garderobu ili uzgredno baci oko na pozornicu, ali to je više-manje to i sve u službi priče, nipošto senzacije radi.

Jer, golotinja nije poanta filma – malčice precijenjenog, ali svakako ugodnog iznenađenja – koji spada među vrhunce s popularnih "Ladies Night"/"Cinelady" večeri, a i ponajbolji je u karijeri J.Lo. Zapravo, "Prevarantice s Wall Streeta" su njezin najbolji film (ili najmanje loš) i naj-uloga iza "Daleko od očiju" Stevena Soderbergha.

Film u kojem ona i glumi, ne samo "zvjezdari" kao u posljednjima (npr. "Sad ili nikad"), mada ne bismo išli tako daleko (od očiju) da zaslužuje i Oscara, koliko god dobra bila. Soderbergh predstavlja veći utjecaj za režiserku od Verhoevena. Ovo je prevarantski film, "Oceanovih 11" sa ženskim ansamblom, Visa karticama, šljokicama, Louis Vuitton torbicama i Gucci štiklicama.

Gledala je Scafaria i Scorseseove "Dobre momke", "Casino" i naročito "Vuka s Wall Streeta". I ova priča, koja narativno skače naprijed-natrag u vremenu, govori o zavodljivoj moći lakog novca koji je tekao u potocima, kršenju zakona uz privid da se s time možeš izvući i pohlepi koja dovodi do konačnog raspada sistema po principu rušenja domina.

A priča je utemeljena na članku novinarke Jessice Prestler, objavljenom u "New York" magazinu, o newyorškim striptizetama koje su nakon kraha burze 2008. i pada posjeta u klubu drogirale klijente s Wall Streeta ("samo smo ti malo začinili piće") i peglale njihove kartice kako bi priuštile bolji život sebi i svojima.

Film "Hustlers" je svojevrsni neslužbeni nastavak satirične tragikomedije "The Big Short" (veže ih ime Adama McKaya, ovdje u ulozi producenta), samo ispričan iz perspektive djevojaka koje su (o)pelješile muškarce s Wall Streeta, glavne i odgovorne urednike ekonomske apokalipse za što nisu odgovarali, niti završili u zatvoru, a pola njih ionako šmrče kokain na dnevnoj bazi.

"Takvi tipovi su to zaslužili, ne žalim ih", direktna je novinarka Elizabeth (Julia Stiles) tijekom intervjua s Destiny. Srećom, nije sve baš tako crno-bijelo zahvaljujući redateljici koja je pokazala senzibilitet za humanost i složnost u apokaliptičnoj romansi "Seeking a Friend For The End Of The World".

Neki od muškaraca nisu tako loši, kako navede i Romana, isto kao što "nisu sve striptizete kradljivice" (Destiny, najmoralnija u ekipi). To dovodi do sivih sjenčenja i propitivanja morala među djevojkama za koje, ipak, gledatelj navija, čak i kad zna da su prešle na onu strane zakona.

Osveta striptizeta može proći i kao osveta "malog čovjeka" velikim biznismenima s Wall Streeta. Svakako, one nisu ništa drukčije od tih muškaraca koji su jedva priznali da su ih "preveslale" žene. "Svi se grebu, cijeli grad i zemlja je striptiz klub. Jedni bacaju pare, drugi plešu", zaključuje Ramona. "Prevarantice s Wall Streeta" uspijevaju izvojevati pobjedu protiv (muškog) sistema u tom striptiz-klubu.

Lili iz drugog plana

Jennifer Lopez i Constance Wu dominiraju filmom, ali iz drugog plana se ističe mlada Lili Reinhart u ulozi njihove kolegice koja na stres reagira povraćanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 06:18