StoryEditorOCM

JURSKI SVIJET Veće, glasnije, s više zuba

Piše PSD.
16. lipnja 2015. - 23:31
Film: JURASSIC WORLD; SF avantura; SAD, 2015.
Režija: Colin Trevorrow
Uloge: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
Distribucija: Blitz
Ocjena: ****

Tektonsko podrhtavanje od dolaska četvrtog filma iz serijala “Jurski park“ u kina očitovalo se multipleksima kao u onoj čaši vode kojoj se u originalu izvan kadra približavao glomazni T-Rex. “Jurassic World“ nadmašio je proteklog vikenda najoptimističnije prognoze i pomeo blagajne poput monstruma iz doba Jure. Drugo najbolje otvaranje svih vremena u američkim kinima iza Marvelovih “Osvetnika“ i rekordnih 511 miljuna dolara prometa u svjetskima potvrđuju da ljudi u eri kad imamo Godzille, čudovišta iz “Bitke za Pacifik“ i Transformere još uvijek dobro reagiraju na dinosaure nakon njihovog izbivanja s velikih ekrana od davne 2001. godine.

Možda to i ne bi bio slučaj da redatelj Colin Trevorrow (“Sigurnost nije garantirana“) nije stvarno uspješno napravio “Jurski park“ za novu generaciju publike koja nije bila ni rođena 1993. u razdoblju vladavine Spielbergovog vizualno revolucionarnog izvornika. Uvodna scena je utoliko višestruko simbolična. Pucanje jajeta i izlijeganje malog dinosaura najavljuje rađanje novog “Jurassic Parka“ pod producentskim ravnanjem samoga Spielberga. Već idući trenutak pokazuje da je Trevorrow “Jurski svijet“ sagradio na Spielbergovim temeljima. Noga neke životinje zakoračuje u kadar i ostavlja otisak na tlu od svoje težine.
Gledatelj je navučen – očekivao je T-Rexa ili neku sličnu beštiju, kad ono ptica kao živuća poveznica sa dinosaurima. To je prvi od više “spielbergovskih“ momenata filma prepunog poštovanja prema prvom “Jurskom parku“ u smislu da neki likovi nose majice s njegovim logom ili se voze u džipu u kojem su Jeff Goldblum i ekipa bježali od dinosaura. U prvom planu radnje su klinci (braća Zach i Bray u tumačenju Nicka Robinsona i Tya Simpkinsa), česti protagonisti Spielbergovih filmova.

Oni nisu tu samo da naglase “spielbergovsku“ priču o prisilnom odrastanju u neobičnoj situaciji (“Dođe trenutak kad moraš odrasti“), nego i da na gledatelja prenesu ushit uzbuđenja i bojazni od bliskog susreta 3D vrste s dinosaurima. Spomenuti premijerni ulazak T-Rex u originalni film Trevorrowu nije lako nadmašiti, stoga redatelj držeći slavnog prethodnika u retrovizoru i odlazi korak dalje u prezentaciji dosad neviđenih izumrlih životinja koje nam pred očima šetaju u trodimenzionalnoj slici za potrebe doživljaja “punog iskustva Jurskog svijeta“ ili “šetnje u šumi prije 65 milijuna godina“.
Gledatelj bi mogao imati otvorena usta poput djece prilikom “podrobnijeg pogleda“ na divovskog Mozasaura kako izlijeće iz bazena i poždere veliku bijelu psinu kao što prosječan čovjek slisti ražnjić. “Veće, glasnije, s više zuba“ deviza je ovog filma koji ne štedi na specijalnim efektima u postizanju “size does matter“ spektakla. Jedna od administratorica novog Jurskog svijeta na otoku Isla Nublar, Claire (Bryce Dallas Howard), inače teta Zacha i Braya, metafilmski smatra kako stari dinosauri danas ne zanimaju posjetitelje parka, time i kina, zbog čega su u priču uvedeni novi, “veći, strašniji, kulerskiji“, kako bi se “povećao faktor divljenja“.

Nije više dovoljno imati T-Rexa, pa je u epruveti od njegova i nekolicine drugih genoma napravljena još glomaznija modificirana zvijer Indominus Rex koja bi “i roditeljima mogla dati noćne more“. Indominus Rex ženka predstavljena je “spielbergovskom“ sugestijom njezine veličine u tragu kandža na zidu i Trevorrow je ne prikazuje odmah u punome sjaju, premda će u krupnom planu dati kratki uvid u njezine ralje, tik do junaka filma skrivenog ispod vozila Owena Gradyja (Chris Pratt), macho frajera kojemu, uzgred, raptori jedu iz ruke.


Trijumfalan ulazak Indominus Rex u kadar navijestit će titrajuće kapanje njezine krvi po ruci vođe vojničke postrojbe i crvena boja će se prilikom “predatorskog“ masakra u džungli raširiti po krošnji kao zrake sunca u zalasku. Spielberg je zasigurno bio sretan i nakon što je vidio Indominus Rex u odrazu stakla tzv. žirosfere, vozila nalik “lopti za hrčke“ u kojem se nalaze Zach i Bray. Oko Indominus Rex u krupnjaku naslonjeno o staklo prije napada na žirosferu očita je posveta prijetećem T-Rexu pokraj džipa u prvom filmu.

Adrenalin raste i u sceni proboja avijarija, s kulminacijom u virtuoznom prizoru nesretne djevojke koja ispada iz kandža pterodaktila u bazen i zajedno s njim postaje lak plijen Mozasaura. U tom trenutku otok je već debelo postao ratna zona, a gdje je rat tu su i ratoborni Amerikanci. U Gradyjevoj sposobnosti kontroliranja čopora raptora Hoskins (Vincent D'Onofrio) vidi priliku da dinosauri zamijene vojnike i koriste se umjesto dronova kao proameričko oružje. Trevorrow zatvara vrata parka i publici ostavlja materijala za razmišljanje.

MARKO NJEGIĆ

Blockbuster jučerašnjice

“Jurski svijet“ se i u odnosu Owena i Claire poziva na čestite blockbustere jučerašnjice, osamdesetih i devedesetih. Chris Pratt i Bryce Dallas Howard trude se proizvesti romantičnu-pustolovnu dinamiku para Harrison Ford-Kate Capshaw i Michael Douglas-Kathleen Turner iz drugog “Indiane Jonesa“ i “Lova na zeleni dijamant“ i u tome dobrim dijelom uspijevaju. Premda, neki bi mogli prigovoriti da je Pratt mogao posjeći potpetice na njezinim cipelama po uzoru na Douglasa da joj je lakše trčati s upaljenom bengalkom ispred T-Rexa u upečatljivoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 16:37