StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Istjerivači duhova: Naslijeđe‘: Koga ćete opet zvati? Ghostbusterse!

19. studenog 2021. - 12:35

"Duh nije viđen 30 godina." – "Istjerivači duhova: Naslijeđe" (2021.)

Koga ćete zvati, zapjevali su dr. Raymond Stantz i Winston Zeddemore (Dan Aykroyd, Ernie Hudson) riječi hit-pjesme Raya Parkera Jr-a u "Istjerivačima duhovima II", očekujući da će osnovnoškolci uzvratiti "Ghostbusters", što je obično slijedilo nakon pitanja "Who You Gonna Call?". Međutim, malci su uglas viknuli "He-Man!" i signalizirali da Istjerivači duhova više nisu toliko popularni, odnosno iz srca klinaca istisnuli su ih "Mastersi".

Doista, "Ghostbusters II", iako više nego solidan kinohit, zaradio je dvostruko manje u američkim kinima od "Istjerivača duhova" i smjestio se debelo iza "Batmana", "Indiane Jonesa III", "Smrtonosnog oružja 2", "Povratka u budućnost II"... na listi najgledanijih filmova 1989., dok je prethodnik bio najveći blockbuster 1984. uz "Policajca s Beverly Hillsa", a ispred "Indiane Jonesa II", "Gremlina"...

FILM: Ghostbusters: Afterlife; avanturistička SF komedija; SAD, 2021. REŽIJA: Jason Reitman ULOGE: Carrie Coon, Paul Rudd DISTRIBUCIJA: Con Film OCJENA: **** ½

Znači, bilo je dovoljno samo pet godina da Ghostbustersi padnu u drugi plan. U kojem li su tek planu danas, pune 32 godine kasnije? "Istjerivači duhova III" nisu nikad snimljeni. Snimljen je samo ženski remake koji je 2016. trendovski promijenio spol Ghostbustersima, a pet godina poslije malo ga se tko sjeća.

Da netko danas klincima novih generacija pusti Parkerovu pjesmu i zapjeva "Koga ćete zvati?", malo tko bi od njih kao iz topa ispalio "Ghostbusters", osim ako nije nećak potpisnika ovih redaka, upoznat s "Istjerivačima duhova".

Prije bi, umjesto Ghostbustersa (i He-Mana), izvukli ime nekog superjunaka poput Iron Mana, čarobnjaka Harryja Pottera ili čak heroine telepatskih sposobnosti Eleven iz serije "Stranger Things". To su njihovi novi junaci kao He-Man nekoć, a ne Istjerivači duhova za koje valjda nisu ni čuli.

Svjestan je toga ovogodišnji "Ghostbusters" film podnaslovljen "Afterlife" – "Istjerivači duhova: Naslijeđe" redatelja Jasona Reitmana koji je naslijedio režiju nastavka od oca Ivana, hitmejkera zaslužnog i za "Blizance", "Policajca i vrtića" i "Juniora".

Kad mr. Grooberson (Paul Rudd), učitelj ljetne škole u uspavanom američkom gradiću Sumervilleu, pokaže "YouTube" video Istjerivača duhova 12-godišnjoj Phoebe (fenomenalna McKenna Grace) i njezinom prijatelju Podcastu (Logan Kim), oni nemaju pojma tko su ti ljudi.

Ne znaju da je New York osamdesetih bio poput "grada živih mrtvaca" i da su ga Ghostbustersi spasili od duhova i usput razorili krov nebodera, kako ističe Grooberson i ne spominje događaje iz "Istjerivača duhova II" (npr. brod duhova "Titanic" uplovljava u NY), čime "Naslijeđe" kao da ignorira i nastavak, ne samo remake, oslanjajući se na prvi film poput nove "Noći vještica", možda i zato što je upravo Jason Reitman glumio klinca koji je, metafilmski ironično, rekao dr. Rayu da njegov otac smatra kako su oni "full of crap".

"Ni za što od toga niste čuli", čudi se Grooberson. "Dogodilo se 20 godina prije nego što smo se rodili", kaže Phoebe koja će postupno upoznavati naslijeđe većinski zaboravljenih Ghostbustersa u gradiću koji kao da je (o)stao u osamdesetima. Dovoljno je reći da škola još ima VHS i Grooberson u sklopu izbornog predmeta pušta učenicima horore osamdesetih kao što su "Cujo" ("Beethoven zaražen bjesnilom") i "Dječja igra".

Neovisno o odmicanju od prethodnika premještanjem radnje iz urbanog New Yorka u ruralnu Oklahomu bez signala za mobitel i sličnih otklona od modernosti, "Afterlife" je još uvijek "Ghostbusters" film koji, usto, izgleda da je mogao nastati tijekom osamdesetih, kao svojevrsni "Istjerivači duhova 1.5" u produkciji Spielbergova Amblin Entertainmenta s efektima više usredotočenim na animatroniku nego CGI.

Mnogi se filmovi i serije posljednjih godina nostalgično referiraju na magične "amblinovske" SF-hororsko-fantazijsko-avanturističke osamdesete ("E.T.", "Gremlini", "Družba Goonies"...). Sjetimo se npr. crtića "Kuća monstrum" koji je režirao koscenarist ovih "Ghostbustersa" Gil Kenan, podcijenjenog SF-a "Super 8", hororčića "Rupa straha", fantazije "Čudovišta iz susjedstva" i serije "Stranger Things" u kojoj je mladi glumac Finn Wolfhard odjenuo kostim Istjerivača duhova, a ovdje se nalazi u ulozi Phoebinog starijeg brata Trevora.

Od svih navedenih naslova "Istjerivači duhova: Naslijeđe" možda i ponajbolje hvataju "amblinovski" duh i, uopće, filmsku magiju osamdesetih s velikim osjećajem čuđenja, puno dječjeg smijeha i malo straha, naročito kad se ispostavi da je opet "nešto čudno u susjedstvu". Phoebe i Trevor su se doselili u Summerville sa samohranom majkom Callie (nanovo dobra Carrie Coon), a njihov je otac na službenom putu kao u Spielbergovim klasicima poput "E.T.ja".

Autsajderski klinci u odličnim ili dopadljivim izvedbama glumaca ubrzo će se ujediniti s vršnjacima i krenuti u lov na duhove s očima raširenim od dječjeg uzbuđenja kao što su Gooniesi krenuli u lov na blago. Oživljeni sljezovi kolačići, minijaturna verzija divovskog Stay Puft Marshmallow Mana iz finala originala, vragolasti su poput Gremlina.

Režirajući "Afterlife", svoj prvi blockbuster, Reitman je, čini se, želio rekreirati i prenijeti dječji "sense of wonder" kakvog je imao kad je bio klinac (r. 1977.) i gledao Amblinove filmove i očeve "Ghostbusterse", prije nego je odrastao i sam zakoračio iza kamere te počeo snimati pametne humorne drame s puno ljudskosti i emotivnosti, kao što su "Juno", "Up In The Air", "Young Adult" i "Tully".

Novi "Istjerivači duhova" spajaju dječjeg i zrelog Reitmana koji odaje počast ocu i njegovom "Ghostbusters" naslijeđu od neprocjenjive sentimentalne vrijednosti za njega samoga i fanove, ali i naslijeđu filmskih osamdesetih. Zapravo, "Naslijeđe" je pogođen hrvatski podnaslov budući da je to ključan motiv filma uz pomirivanje s prošlošću i pronalazak unutarnjeg mira na ovom ili onom svijetu.

Phoebe je unuka pokojnog djeda Egona Spenglera pa se film bavi i naslijeđem starih istjerivača duhova, toliko da dolazi najbliže nikad snimljenim "Ghostbustersima III", a posvećen je također pokojnom Haroldu Ramisu. Način kako se unuka povezuje s djedovom ostavštinom i samim djedom predivno je riješen, suptilno, dirljivo i nježno na razmeđi Amblina i Pixara, od pronalaska zamke za duhove i bacača neutrona do ruzinavog "cadillaca" prekrivenog ceradom s odškrinutim logom Istjerivača duhova.

"Afterlife" je dječje/mladenački entuzijastični "update" prvog filma s nekim sličnim situacijama, no s različitim likovima u drukčijem okruženju i s nekim novim in(ter)vencijama poput istjerivanja duhova iz jurećeg automobila sa "sjedala mitraljesca". Reitman je snimio pametan i zabavan blockbuster pun magije, ljubavi, topline i emocije da u njemu mogu uživati odrasli fanovi i klinci koji bi mogli naslijediti naklonost prema Ghostbustersima. Nakon "Naslijeđa" pitanje "Koga ćete (opet) zvati?" ima samo jedan odgovor. Istjerivače duhova!

Pretpremijerno u kinima od 19. studenoga, redovno 25.11.

Novi "Istjerivači duhova", koje smo ekskluzivno pogledali u "Cineplexxu", igraju pretpremijerno u hrvatskim kinima od 19. studenoga, a redovno stižu 25.11. Zabilježite datume i sami otkrijte koje se zvijezde pojavljuju u filmu, a nisu istaknute u "trailerima". Također, ostanite do kraja odjavne špice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 02:18