StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Smrtonosno oružje 2‘: Klasik iz oružarnice 80-ih

11. rujna 2021. - 20:31

Bijelom zastavom u znak predaje zamahnuo je Bruce Willis s "die hard" imidžom Johna McClanea (krvav, u potkošulji) kad se podigao iz ruševina eksplodiranog kampera u akcijskoj parodiji "Loaded Weapon". Scena je parodirala famozni helikopterski napad na kamp-kućicu Mel Gibsonova Martina Riggsa u "Smrtonosnom oružju 2" ("Lethal Weapon 2", 1989.).

Negativci su u "Besmrtnom oružju" izrešetali McClaneov kamper zamijenivši ga za kamp-kućicu parodijskog Riggsa u tumačenju Emilija Esteveza. Jako metafilmski duhovito i dvosmisleno s obzirom da su neki tada znali miješati "Smrtonosno oružje" i "Umri muški" kao dva generacijska akcijska serijala, ponajbolja u povijesti, ali i više od toga.

FILM: Lethal Weapon 2; akcija, SAD, 1989. REŽIJA: Richard Donner ULOGE: Mel Gibson, Danny Glover OCJENA: *****

Između redaka se može pročitati i da je "Die Hard" umro muški i predao se u borbi s "Lethal Weapon". Godine 1993., kad je izašao "Loaded Weapon", "Smrtonosno oružje" je već doguralo do trećeg dijela, dok se "Umri muški 3" tek trebao snimiti (dogodilo se to 1995.).

Da se tad podvukla crta, "Lethal Weapon" bi u tom dvoboju definitivno izašao kao pobjednik, što Willis kao da je potvrdio, možda usput i priznao da je "Smrtonosno oružje 2" bolji nastavak od "Die Hard 2".  I doista, "Lethal Weapon 2" je ogledni primjerak nastavka, jednako sjajan kao "1", možda i bolji, što se ne može reći za drugi "Umri muški" koji je "samo" dostojan izvornika.

Naravno, ništa protiv "Die Hard 2", no Renny Harlin je ponovio dobitnu formulu McTiernanova originala i praktički snimio isti film na drugoj lokaciji uz određene kreativne preinake i nabildaniju akciju, odnosno bacio McClanea u sličnu terorističko-talačku akcijsku situaciju. Naime, o McClaneu nismo saznali nešto posebno novo ili otkrili neku neotkrivenu nijansu u njegovu živopisnom akcijskom karakteru, osim da je za Harlina spreman umrijeti muškije.

S druge strane, nedavno preminuli velikan Richard Donner se u nastavku svoga hita također držao provjerene formule dvojice policajca protiv kriminalaca, glavnog "masterminda" Arjena Rudda i njegovog "henchmana" Pietera Vorstedta (dojmljivi negativci Joss Ackland i Derrick O'Connor), ovaj put južnoafričkih diplomata koji krijumčare drogu pod krinkom "diplomatskog imuniteta".

Međutim, Donner je snimio film kao logičnu kontinuaciju priče o Riggsu i Murtaughu i maksimalno ga obogatio uvođenjem novih likova, tj. uslojavanjem starih. Gibson i Danny Glover imaju fenomenalnu akcijsko-partnersku "buddy" kemiju kao policijski duo Riggs-Murtaugh i mogli bi bez problema sami iznijeti "Lethal Weapon 2" samo da se verbalno dodavaju u scenama tjelesne akcije s urođenim smislom za humor.

Potvrđuje to prva scena potjere u "Smrtonosnom oružju 2" kad Riggs preuzme upravljač karavana Murtaughove supruge i uništi ga unatoč upozorenjima. No, Donner nije želio da nastavak djeluje kao reciklaža prethodnika s odnosom dvojice policajaca kao srcem filma.

Zato je tu brzopričajući Leo Getz (Joe Pesci i njegovo "OK, OK, OK"), računovođa koji je oprao pola milijarde dolara dilerskog novca, da preuzme ulogu "trećeg kotača" u njihovoj "buddy" vezi, obojicu dovodi do ludila i funkcionira kao sunčana, humorna protuteža nerijetko mračnoj, žestokoj akciji.

"Lethal Weapon 2" je malčice vedriji od "1", vidljivo već po uvodnoj jurnjavi i tonu Riggsove proklamacije "We're back, we're bad, you're black, I'm mad". Ipak, tama vreba iz prikrajka i Riggs kao tempirana bomba svaki čas može "puknuti" i postati "smrtonosno oružje", iako je sada više ludast nego lud (interakcije s psihijatricom Mary Ellen Trainor).

Suicidalne tendencije, kao rezultat PTSP-a iz Vijetnama i depresije zbog smrti supruge Vicky u prometnoj nesreći, bile su forte Riggsove karakterizacije u nastupnom filmu serijala, ali on je u međuvremenu egzorcirao demone zahvaljujući prijateljstvu s Murtaughom.

Donner je snimio lijepu scenu nakon što Murtaughova supruga (Darlene Love) pronađe Riggsovo "zlatno pero" i on ispriča priču o noći kad je Vicky stradala. Tu Riggsa vidimo u posve drugom svjetlu, kao i kasnije kad uvjerava Ruddovu tajnicu Riku Van Den Haas (Patsy Kensit) da dođe kod njega na večeru, ostvari s njom krasnu romansu i ona postane potencijalna nova žena u njegovu životu.

"Smrtonosno oružje 2" je glumački-karakterno nijansiran i režijsko-scenaristički promišljen film, premda je premračni scenarij autora originala Shanea Blacka, koji je htio da Riggs odjavnu špicu ne dočeka živ, nadopisao Jeffrey Boam. Naime, Donner sitnim, naoko nevažnim detaljima suptilno priprema junake i gledatelja za sve što će ih čekati do kraja "Lethal Weapon 2", nerijetko se oslanjajući na prvi film i radeći puni krug.

Pažljiviji filmofili sigurno su u završnici originala opazili naljepnicu "End Apartheid Now" na Murtaughovu hladnjaku, a aparthejd je podtema nastavka s rasističkim negativcima. Početna jurnjava je zagrijavanje za još spektakularniju kasniju potjeru: Gibson visi na kamionetu i kulminacija realistične kaskaderske akcije slijedi u prometnom udesu kad će negativac dobiti surfersku dasku umjesto glave.

U prvoj trećini predstavlja se pištolj na čavle s kojim će Murtaugh zakucati dvojicu ("nailed 'em both"), a Riggs se oslobađa iz luđačke košulje dislokacijom ramena, što je trik koji će mu poslužiti u finalu. O likovima doznajemo više dok se njihov odnos profilira i u netipičnim akcijskim situacijama.

Murtaugha smo u prijašnjem filmu upoznali u kadi, a sada negativci postavljaju bombu na njegovoj WC školjci ("boom, you're dead") u sceni koja sumira "buddy" odnos: Riggs ostaje s njime do kraja držeći ga za ruke i transcendirajući prijateljsku ljubav u bratsku.

Komika je prisutna kad Murtaugh zamoli Riggsa da tiho pozove bombaški odred, a Donner napravi "rez" na kadar gužve pred njegovom kućom, gdje su se okupili policajci, novinari, vatrogasci, ali frapira količina opipljive dirljive drame koja je razlikovala "Lethal Weapon 2" od akcijskih pandana njegova vremena kao jedan od ultimativnih klasika iz oružarnice 80-ih.

Film s lakoćom skače iz neozbiljnog u ozbiljno, gdje se u posljednjoj trećini trajnije nastanjuje nakon što – oprez: "spoiler" – Riggs čuje da je Vorstedt imao prste u smrti njegove žene, a zlikovci su, k tome, utopili Riku i pobili njegov tim (npr. eksploziv na odskočnoj dasci za bazen). Pobješnjeli Max, kažete? Pobješnjeli Riggs! Riggs će poljuljati konstrukciju kuće negativaca i srušiti je (zapravo) u sceni koja polaže temelje za rušenje zgrade iz uvoda "Smrtonosnog oružja 3", a danas bi bila dočarana CGI-jem.

Ludi pogled na njegovu licu sugerira da je to samo uvod u osvetu jer Riggs će nemilosrdno posmicati negativce dok mu imena Rike i kolega odzvanjaju u glavi. Nešto je, dakako, ostalo i za Murtaugha. Možda najbolji "one-liner" cijelog serijala. "Diplomatski imunitet", ponavlja Rudd nakon što je napucao Riggsa, ali Murtaugh nanišani negativca i spremi metak u njegovo čelo. "Upravo je opozvan...". Totalni opoziv.

Podsjetnik na kraću recenziju iz 2015.

Nije samo "Mad Max 2: The Road Warrior" Mela Gibsona jedan od šačice nastavaka dostojnih originala. To je i "Smrtonosno oružje 2" (1989.). "Buddy" formula je naizgled ista, no Richard Donner dezodorira postavke prethodnika uvođenjem novih likova (nezaboravni Leo Getz i Rika Van Den Haas), tj. ubacivanjem para Riggs-Murtaugh u drukčije situacije, produbljujući tako karakterizaciju i odnos među policajcima u sjajnoj interpretaciji Gibsona i Dannyja Glovera.

Akcijski spektakli rijetko se poigravaju s egom junaka, još rjeđe ih hvataju spuštenih hlača. Međutim, ključna scena filma "Lethal Weapon 2" postavljena je u zahod. Murtaugh otkriva da će odletjeti u zrak digne li se s WC školjke. "Ljudi poput tebe ne umiru u zahodima", hrabri Riggs partnera spreman da ga povuče u kadu i Donner radi krupni plan na njihove isprepletene crno-bijele ruke.

S obzirom na južnoafričke negativce, kojima su crnci poput Murtaugha "kmice", "Smrtonosno oružje 2" je antiaparthejdski nastrojen akcić. No, s ovim krupnjakom Donner zapravo zamrzava suštinu filma. Prvi "Lethal Weapon" bio je, "bogartovskim" rječnikom, "početak divnog prijateljstva", a drugi dio to prijateljstvo betonira do temelja bratske ljubavi i čini ga besmrtnim u analima kinematografije koju je obogatio i nizom vrhunskih akcijskih scena.

Pohvalimo napad helikopterima na Riggsovu kamp-kućicu, parodiran 1993. u "Besmrtnom oružju". To što je iz razorenog kampera u "Loaded Weapon" izronio Bruce Willis, u klasičnom "diehardovskom" modu, veliko je priznanje Gibsonu. "Smrtonosno oružje (2)" je "Umri muški" akcijskog "buddy" žanra.

‘Whatever you need, Leo gets‘

Shane Black je napisao i "Prljavi igraju prljavo" i "Pakleni poljubac", a Jeffrey Boam "Izgubljene dječake" i "Indianu Jonesa III". Među pamtljivim scenama ističe se i Gloverov izgovor "krugerand" i "Alba Varden", pad kroz prozor hotela u bazen, otkriće da je Murtaughova kćerka nastupila u TV reklami za kondome, Getzova parola "Whatever you need, Leo gets" i "b-b-but you’re bleck" scena u južnoafričkom konzulatu. Veći prostor ovdje je dobio Riggsov i Murtaughov nadređeni, živopisni kapetan Murphy u tumačenju Donnerova rođaka Stevea Kahana (glumio s Gloverom i u "Predatoru 2"). P.S. "Smrtonosno oružje 2" se prikazuje 11. rujna u kasnijim večernjim satima na Novoj TV, a repriza je 12.9. poslijepodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 04:38