StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Infinite‘: Akcija između halucinacije i reinkarnacije

23. lipnja 2021. - 17:20

"Mogućnosti su beskonačne." – "Infinite" (2021.)

Reinkarnacija SF akcije "Infinite", adaptacije romana "The Reincarnationist Papers" D. Erica Maikranza sa zvjezdanim Markom Wahlbergom, dogodila se na novopokrenutom streaming servisu hollywoodskog studija Paramount Pictures nazvanom Paramount+.

Kinopremijera novog filma akcijskog redatelja Antoinea Fuque ("Elitni ubojice", "Suze boga sunca", "Pad Olimpa", "Pravednik", "Sedmorica veličanstvenih", "Pravednik 2") bila je odgođena zbog korone. No, zanimljivo, nismo vidjeli nijedan "trailer" prije nedavnog prvog koji je otkrio datum premijere (10. lipnja) na Paramountovu streameru i bio pušten ravno dva tjedna ranije.

FILM: Infinite; fantastična akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Antoine Fuqua ULOGE: Mark Wahlberg, Chiwetel Ejiofor OCJENA: **

To nije dobar znak i očita je sugestija da studio baš i nije prezadovoljan s "Infinite" kad je naizgledni kinoblockbuster glumca i redatelja s hollywoodske "A" liste (prethodno surađivali na nemalo boljoj "Savršenoj meti") reinkarnirao kao direktno-na-streaming film.

Jer, njegov plasman na "online" platformu dogodio se u razdoblju kad su američka/svjetska kina ponovno otvorila vrata i iznjedrila nekolicinu hitova, uključujući baš Paramountov "A Quiet Place Part II". Kad čovjek pogleda "Infinite", shvaća da se film ne bi mogao hrvati u kinima sa spektaklom "Fast&Furious 9", možda ni s "The Hitman's Wife's Bodyguard", ma koliko Fuqua bio bolji (akcijski) redatelj od Patricka Hughesa.

S druge strane, u svijetu streaming filmova, "Infinite" je negdje u drugorazrednom, računalno-generičkom dometu Netflixova "The Old Guard" i "Outside The Wire", od kojih je, zbog Fuque, barem bolje režiran. "The Old Guard" je, napose, podatan za usporebu budući da "Infinite" ima razmjerno sličnu, potentnu priču o vjekovnim ratnicima, također nedvojbeno nadahnutu "Highlanderom", kao i akcijsku scenu tučnjave u trupu transportnog aviona.

Priča se ovdje tiče stoljetnog rata za spas/uništenje čovječanstva između dvije grupacije "Ifinitesa". Jedni su "Believers" (vjernici), pozitivci, drugi "Nihilists" (nihilisti), negativci. U taj rat bit će umiješan Evan McCauley (Wahlberg) koji ima dijagnosticiranu mentalnu bolest, no ispostavlja se da su njegove halucinacije vizije prošlosti i prošlih života.

Nakon prve sekvencije akcije, potjere po Meksiku povremeno režirane s osjećajem za "old school" usporeni pokret (cigla) kao nadahnutim odmakom od novovjeke digitalije i akcijske nekoherencije, slijedi neobična odrednica mjesta i vremena "New York u ovom životu" i Evan se budi iz sna, kao da je sanjao prethodnu jurnjavu u kojoj se za volanom automobila nalazio Dylan O'Brien, ne Wahlberg.

Ubrzo će ga zaskočiti Bathurst (Chiwetel Ejiofor) i ispitivati kao agent Smith Nea u "Matrixu", drugom u nizu utjecaja za  "Infinite" uz "Total Recall", "Inception"..., ali spašava ga Mora (Sophie Cookson; "Kingsman", "Red Joan"), svojevrsna Trinity ovog filma koja ga odvodi "vjernicima" da mu povrate potpuno sjećanje, ključno za spas svijeta.

Potjera koja slijedi, druga po redu, počinje dojmljivo kaskaderski slično kao prva, s vozilima kako metu sve ispred sebe u policijskoj postaji, da bi svakim idućim šaltanjem u veću brzinu postala sve digitaliziranija, kao i sam film.

Malo je tko očekivao da će se Fuqua, jedan od redateljskih predvodnika akcijske stare škole u novom mileniju, izgubiti u orgijanju CGI-jem i odavati dojam tipičnog kurentnog režisera-bombardera napuklim pikselima koji glavninu globtroterske i akrobatske akcije snima ispred zelenog ekrana.

U finalu Evan s motociklom skače s klisure na krilo zrakoplova, da bi nakon toga iskočio iz aviona i borio se u zraku s Bathurstom. Ako akcijski segmenti u akcijskom filmu nisu zadovoljavajući, kakvi li su tek scenaristički. Slično kao "The Old Guard", "Infinite" je imao potencijal biti filozofski egzistencijalan i slojevit na tragu "Highlandera", tj. "Matrixa" i "Total Recall", u pogledu reperkusije reinkarnacije na reinkarnirane duše, potpunog sjećanja i smisla/cilja prošlih, sadašnjih i budućih života.

Međutim, sve to jedva je natuknuto u Fuquinom pokušaju reinkarnacije boljih ostvarenja i građenju svijeta više posvećenom planiranju buduće franšize, a manje o trenutnom filmu pred nama, neovisno o tome što je Evan rekao "nastavci su teški". "Možda sudbina ima nešto u planu za tebe... mogućnosti su beskonačne...", netko natukne Evanu. Moguće da "Infinite" pronađe svoju konačnost u toj beskonačnosti.

Mark umjesto Chrisa

U glavnoj ulozi zamalo se pojavio Chris "Kapetan Amerika" Evans, ali je odustao zbog poklapanja s drugim projektom. Reklo bi se da nije pogriješio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2022 12:25