StoryEditorOCM
Film & TV30 art filmova

I Dioklecijanova 7 našla put do interneta; Kinoteka je tri mjeseca besplatno online

Piše Jakov Kosanović
8. travnja 2020. - 10:42

Neka su mu tisne kale, kroz njeg' tila bi proć', kroz njeg' na rivu doć, za kinotečnu noć.
Ova parafraza Tijardovića od petka je sjetni mol zamijenila za nešto vedriji dur jer se kroz usku Dioklecijanovu sad može i do broja 7. Virtualno.

Naime, popularni streaming servis MUBI za posjetitelje Kinoteke Zlatna vrata otvorio je posebnu stranicu (https://mubi.com/kinotecazlatnavrata) na kojoj se u iduća tri mjeseca može besplatno pristupiti online arhivi od trideset naslova.

Ono što će abonenti splitske kinoteke posebno cijeniti jest činjenica da nije riječ tek o online servisu preko kojeg se mogu naručiti filmovi na zahtjev, nego i o platformi koja ujedno objedinjuje i društvenu mrežu i online filmski časopis. Dakle, korisnici itekako imaju priliku za interakciju, a imaju i oko čega, jer MUBI servira probrani meni.

U svakom trenutku tu je lista filmova iz cijelog svijeta, od klasičnih naslova do suvremenih festivalskih delicija, od redatelja iz filmskih enciklopedija do potpisnika novih vrhunaca europskog i svjetskog art filma.

Pritom, nije nevažno istaknuti kako MUBI nema stalnu arhivu filmova, nego redovitu cirkulaciju od trideset naslova: svaki dan na platformu stiže novi film i ondje je dostupan za gledanje 30 dana.

Friško i ukusno

"MUBI-jeva ograničena selekcija zapravo je adut platforme koja nudi gledateljima priliku da uzmu vremena i upoznaju svaki film te u konačnici gledaju vrijedne naslove koje ne bi možda uzeli u obzir na servisu s tisućama filmova u ponudi. Ponudom blizak senzibilitetu europskih kina okupljenih u mreži Europa Cinemas – kojoj pripada i naše kino – MUBI nudi posebnu pogodnost kinima zatvorenim zbog pandemije korona virusa: tromjesečan pristup platformi za sve posjetitelje kina posve besplatno.", obavještavaju nas iz splitske Kinoteke.

Dok pišemo ovaj tekst, ta ograničena selekcija ima u ponudi neke sasvim friške i ukusne filmske plodove. Tu je recimo: prošlogodišnji "Nona: If They Soak Me, I’ll Burn Them", kvaziautobiografski film čileanske umjetnice i filmašice Camile Jose Donoso, koji još nije ni imao svoju fizičku premijeru u većem dijelu globusa (primjerice, 2. travnja premijerno je prikazan online u SAD-u, upravo zahvaljujući MUBI-ju), o baki filmašice Josefini Ramirez, osebujnoj ženi s vještinom izrade Molotovljevih koktela, koju ima još od vremena otpora Pinochetu.

Drugi MUBI-jev film koji se još nije ni ohladio prije puštanja u promet (prikazan je samo na festivalu u Rotterdamu u siječnju prošle godine) japanski je naslov "Domains", kojeg potpisuje redateljica Natsuka Kusano, o neobičnom prijateljstvu muškarca i žene koje korijene vuče od djetinjstva.

S druge strane, naći će se ovdje i crno-bijelih oldtajmera kao što je "Santa Fe Trail" (Na putu za Santa Fe), vestern Michaela Curtiza iz 1940. sa Errolom Flynom i Ronaldom Reaganom, kao i sa zvijezdom zlatnog doba klasičnog Hollywooda, danas 103-godišnjom Oliviom de Havilland. Još dalje u povijest kinematografije MUBI će vas odvesti s klasikom sovjetske kinematografije "Arsenal", ukrajinskog redatelja Aleksandra Dovženka, kojega je ekspresionistička filmska majstorija pozicionirala visoko u avangardne vrhove vremena, svakako debelo iznad tipičnih propagandnih naslova sovjetskog filma.

Uz sve ostale sadržaje koji se ovih dana nude besplatno online, čini se kako ostati doma i nije tako teško. Zapravo, jednom kad pandemija prođe, problem bi mogao biti natjerati građane na #Izađivan.

Japan, Rumunjska, Indija...

Film koji bi mogao biti kultni hit na meniju MUBI-ja je japanski "One Cut of the Dead" (2017.), niskobudžetni miks zombie-horora i komedije, navodno snimljen u tjedan dana.

Rumunjski dokumentarac "Bruce Lee and the Outlaw" (2018.) o podzemlju Bukurešta iz očišta dječaka posvojenog od lokalnog šefa delinkvenata također je film kojeg opisuju kao nešto što se ne smije propustiti.

U istu kategoriju "nepropustivog" ulazi i indijska dramedija "3 Idiots" (2009.), Rajkumara Hiranija, kojemu tepaju da je jedan od najboljih indijskih filmova ikad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 00:36