StoryEditorOCM
Film & TVfrancuski poljupci

U okviru Dana frankofonije francuski filmovi u splitskoj kinoteci, posebna preporuka animirane ‘Kabulske lastavice‘ u subotu  

Piše Marko Njegić
12. ožujka 2020. - 12:15

Manifestacija Dani frankofonije posljednjih se godina pretvorila u tradiciju u “Zlatnim vratima”, a tako se nastavlja i ove godine. Svi ljubitelji francuskoga jezika, frankofone kulture i filma doći će na svoje ovaj tjedan u Kinoteci.

Tjedan frankofonih filmova započeo je projekcijama filmova “Bécassine” (2018.) Bruna Podalydèsa, “Aida” (2015.) Driss Mrini, “Sibyl” (2019.) Justine Triet i “Sve što mi je ostalo od revolucije” (2018.) Judith Davis, koji su trasirali nadolazeće Dane frankofonije kao manifestaciju za filmofile, ali i širu (žensku) publiku.

“Bécassine” je avanturističkog žanra, ekranizacija jednog od najdugovječnijih francuskih stripova s heroinom u prvom planu. “Aida” kroz dramu o bolesti i sjećanjima na djetinjstvo širi poruke o prijateljstvu, ljubavi i nadi. “Sibyl” je komična “meta” drama iz Cannesa o psihoterapeutkinji koja postaje opsjednuta pacijenticom glumicom. “Tout ce qu’il me reste de la révolution” je, pak, populistička komedija u kojoj junakinja pokušava promijeniti svijet i u tom procesu ispada spoj Don Quijotea i Bridget Jones.

U četvrtak su na standardnoj “kinotečnoj” satnici od 17.30 i 20 sati dva filma - “Mladi Ahmed” (2019.) braće Dardenne i “Hochelaga, zemlja duša” (2017.) Françoisa Girarda.

Drama “Young Ahmed” je već u redovnoj kinodistribuciji, gdje je stigao s nagradom za režiju iz Cannesa, a prati mladića koji nepovratno kreće na put vjerskog ekstremizma. Svojedobno kanadski kandidat za Oscara, prikazan na Torontu, povijesna drama “Hochelaga” istražuje povijest predaka plemena Mohawka u Kanadi i ostatke sela iz naslova filma.

Petak je u znaku filmova “Portret djevojke u plamenu” (2019.) Celine Sciamme i “Grube ruke” (2011.) Mohameda Aslija. Prvi se već nalazi u redovnoj distribuciji, dobio je nagradu za scenarij u Cannesu i na EU Oscarima, a portretira istospolnu romansu u okviru kostimirane drame. Drugi govori o nepismenom frizeru zaljubljenom u susjedu koja od njega traži pomoć za dobivanje vize za Španjolsku, gdje bi se pridružila – zaručniku.

Zadnjeg dana manifestacije, u subotu, filmofili mogu pogledati animirani film “Kabulske lastavice” (2019.) redateljica Zabou Breitman i Elée Gobbé-Mévellec te “Tako mi bog pomogao” (2017.) Yves Hinant i Jeana Libona. Angažirana animacija dolazi s preporukom iz Cannesa i Annecyja, a snimljena je prema romanu Yasmina Khadre o životu zaljubljenog mladog para u Kaboulu nakon dolaska talibana na vlast. Konačno, dokumentarac izvorna naslova “Ni juge, ni soumise” prati “nevjerojatnu sutkinju Anne Gruwez tijekom krimi istraga, saslušanja i posjeta mjestima zločina”, a reklamira se krilaticom “Ovo nije film, još je gore!”. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 00:15