StoryEditorOCM
Film & TVčekajući stotu

Za 95 godina splitskoga Centra Zlatna vrata večeras projekcija ‘Ben Hura‘, vršnjaka iz 1925. godine

Piše Renato Kragić
9. studenog 2020. - 15:55

Kinoteka Zlatna vrata u ponedjeljak 9. studenoga slavi 95 godina od osnutka Pučkog otvorenog učilišta Split. Svečano otvorenje tadašnjeg Pučkog učilišta održalo se 9.11.1925. u 10 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na žalost, svečano obilježavanje tog trenutka izostat će zbog nepovoljne sitacije uzorokovane pandemijom. Umjesto toga, Kinoteka večeras u 19 sati programira besplatnu projekciju filma "Ben-Hur: Priča o Kristu" iz 1925. godine.

Podsjetimo, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata ustanova je s dugogodišnjom tradicijom u pružanju obrazovnih i kulturnih programa za sve dobne skupine splitsko-dalmatinske regije, a osnivač i vlasnik je Grad Split.

Od obrazovnih sadržaja, u Centru se provode programi osposobljavanja, usavršavanja i srednjoškolskog obrazovanja trogodišnjeg i četverogodišnjeg stupnja te tečajevi i kreativne radionice.

image
Split, 210520.
U skladu s popustanjem mjere zastite tijekom epidemija koronavirusa, projekcijom filma Zvizdaci Kinoteka Zlatna vrata nakon dva mjeseca otvorila je svoja vrata.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX
Ante Cizmic/Cropix

Kulturni program obuhvaća program filmske klasike i art-filmova koji se kontinuirano prikazuju u Kinoteci Zlatna vrata, koja od 1964. djeluje u Centru Zlatna vrata, zatim javna predavanja, razgovore, debate, književne večeri, okrugle stolove, usmene novine, koncerte, izložbe i srodne manifestacije.

Programska orijentacija kinorepertoara naglasak je stavila na klasične, baštinske i edukativne filmove, a prva projekcija klasičnog repertoara programirana je već 1965. godine prikazivanjem filma "Oklopnjača Potemkin". Međutim, tek početkom sedamdesetih, osnivanjem brojnih filmskih klubova po splitskim školama i fakultetima, tzv. "Prijatelji filma“, kinotečni program postaje okosnica programa koji traje do danas.

Rad filmskog kluba Pučkog učilišta nije nezamijećen, pa za kinotečni program 1984. dobiva Nagradu grada Splita.

Od 2006., osim kinotečnog programa, u dvorani Kinoteke Zlatna vrata usporedno se počinje odvijati stalni, tzv. art program, koji je Kinoteku Zlatna vrata uveo u europsku mrežu nezavisnih kina Europa Cinemas. Europa Cinemas okuplja i pomaže 1182 kina u 66 država i 682 grada. U

rujnu 2014. Kinoteka Zlatna vrata proglašena je europskim Kinom mjeseca. Ovoga mjeseca, broj mjesta u Kinoteci zbog mjera je smanjen na 40 mjesta, pa je potrebno predbilježiti se na mail info@zlatnavrata.hr ili na telefon 021 361 524.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 13:57