StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Groznica subotnje večeri‘: Zamisli Travoltu u ritmu muzike za ples

25. srpnja 2022. - 23:16

Leksikon kinematografije i pop-kulture sedamdesetih nezamisliv je bez "Groznice subotnje večeri" ("Saturday Night Fever", 1977.). Svaka čast "Briljantinu", ali "Groznica subotnje večeri" je "Groznica subotnje večeri". Ovo možda nije jedan od najboljih filmova sedamdesetih, ali jest jedan od definitivnih. Sedamdesete se reflektiraju u svakom kadru filma, svakom njegovom plesnom pokretu i glazbenom taktu.

Gledajući i slušajući "Saturday Night Fever" čovjek ima osjećaj kao da je zakoračio u vremensku kapsulu. John Badham ("Plavi grom", "Ratne igre") režira film "novohollywoodski" nadahnuto, gotovo kao što su Martin Scorsese, Sydney Lumet i John G. Avildsen režirali "Taksista", "Serpica" i "Rockyja".

FILM: Saturday Night Fever; drama; SAD, 1977. REŽIJA: John Badham ULOGE: John Travolta, Karen Lynn Gorney OCJENA: **** ½

U ulozi Tonyja Manera, John Travolta pleše graciozno kao Bruce Lee plesnog podija na disko hitove sastava Bee Gees, premda mu dobro pristaje i nadimak "Fred Astaire Brooklyna". "Volim gledati kako plešeš, Tony", dobaci mu jedna djevojka.

U Tonyjevoj sobi vidimo plakate "Serpica", "Rockyja" i "U zmajevu gnijezdu". Nedostaje "Taxi Driver", ali on opstoji u Badhamovoj režiji na razmeđi neonske i sirove urbanosti, filmičnosti i realizma. Plakati su ovjekovječeni i u odrazu zrcala dok se, u sceni citiranoj u "Kralju pornića", Tony gleda u ogledalo, uz pomoć češlja/fena oblikuje frizuru i sprema se za subotnji izlazak slušajući "Night Fever" Bee Geesa. Jedan kadar, cijele sedamdesete.

Kad neka djevojka u disku poljubi Tonyja, reći će "poljubila sam Ala Pacina", a Manero u jednom trenu podigne ruku i povikne "Attica" ("Pasje popodne"). Podignuta Travotina ruka na plesnom podiju jednako je ikonička kao Pacinova u "Dog Day Afternoon".

Badhamov film pretvorio je Travoltu u zvijezdu još prije nego što je Manero zakoračio u disko: Tony ima zvjezdani ulet u film kad se, kao "buntovnik bez razloga" za sedamdesete, odjeven u crvenu košulju, kožnu jaknu i sjajne cipele šepuri po ulici kao da je na podiju, dok ga redatelj snima razigrano iz razoraznih (nakošenih) rakursa.

Nakon što je "Groznica subotnje večeri" postala popkulturni fenomen, dobila nastavak ("Ostati živ"), bila citirana i parodirana ("Ima li pilota u avionu?"), svatko je krajem sedamdesetih/početkom osamdesetih htio biti kao Travolta, ali i godinama kasnije.

Da su glumac i "Saturday Night Fever" postali ikonički i u ovom dijelu svijeta, bilo je jasno kao noć početkom dvijetisućitih, prije nego što je Pablo Larrain snimio film nazvan "Tony Manero", a Vatra pjesmu "John Travolta" sa stihovima "Groznica subotnje večeri tragove je ostavila".

U neprežaljenom splitskom noćnom klubu "Metropolis" suštinu nezaboravnog klupskog programa "Studio 54" sačinjavale su upravo pjesme iz ovog filma, od "Staying Alive", "You Should Be Dancing", "Jive Talkin'" i "How Deep Is Your Love" Bee Geesa, preko "If I Can't Have You" Yvonne Elliman i "More Than a Woman" Tavaresa, do "A Fifth Of Beethoven" Waltera Murphyja i "Disco Inferno" Trammpsa.

Travoltin ulazak u klub "2001 Odyssey" s javljanjem ekipi u prolazu smjesta bi padao na pamet prilikom sličnog ulaska u "Metropolis" (obje su diskoteke, zanimljivo, nazvane po SF klasicima), posebice ako bi se ulazak poklopio s pjesmom "Disco Inferno" kao u filmu.

Bilo je tada jasno i da je "Groznica subotnje večeri" zimzelena, transgeneracijska drama o odrastanju mladih, u Brooklynu ili Splitu, svejedno, a s 19-godišnjim Italoamerikancem Tonyjem mogli ste se identificirati i kao Splićanin u dobi od 22-23 godine, čak i ako niste bili kralj plesnog podija poput njega.

Naime, "Saturday Night Fever" je film o mladima iz obitelji plavih ovratnika koji rade preko tjedna i žive za subotnji izlazak, za ples s kojim bi otplesali sve probleme ili barem zaboravili na njih/sakrili ih pod stroboskopskim svjetlom kluba gdje se možeš osjećati bolje i transcendirati tamnu stvarnost.

Manero živi s roditeljima, radi u trgovini bojama i troši novac preko vikenda, zamišljajući život u ritmu muzike za ples. "Štedi za budućnost", savjetuje mu šef. "Večeras je budućnost", veli Tony koji je crna ovca obitelji jer roditelji preferiraju njegovog starijeg brata svećenika (Martin Shakar).

Svjetla diskoteke, ikonička slika Travolte ikoničkom bijelom odijelu i zarazni plesni soundtrack sakrivaju jedan podosta mračan film iz pera scenarista "Serpica" Normana Wexlera (kasnije napisao i "Sirovi ugovor"). Gledatelj koji zamišlja Travoltu u ritmu muzike za ples mogao bi se iznenaditi ako pogleda "Groznicu subotnje večeri" nakon duže vremena, nekmoli prvi put.

No, mračnost je skrivena i u stihovima hit-pjesme "Staying Alive" ("Life goin' nowhere, somebody help me"/"Život ne ide nikuda, neka mi netko pomogne" kao i njezinom naslovu "Ostati živ". "Saturday Night Fever" govori o tome – ostati živ, živjeti, preživjeti, zasjati u klubu ako već blijediš izvan njega. Jer, Tonyjev život ne ide nikuda i izgleda da je zapeo u Brooklynu, ali on stremi da jednog dana ipak ode.

Jedna od najboljih scena prikazuje Manera kako promatra Brooklynski most koji povezuje Brooklyn s Manhattanom, simbolom uspjeha ili govori o njemu, njegovoj dužini i visini starijoj plesnoj partnerici Stephanie (Karen Lynn Gorney) kojoj je on skloniji u odnosu na Annette (Donna Pescow), iako ga potonja voli, a na nju će navaliti njegovi prijatelji, dok će i Tony nasrnuti na svoju plesačicu.

Tretman ženskih likova je problematičan, napose iz današnje optike, neovisno o tome što je Tonyjev postupak jamačno izazvan frustracijom. Stephanie radi na Manhattanu i Tony bi tako rado sa njom prešao most, ostavio stari život iza sebe i krenuo u novi, ali smrt jednog njegovog prijatelja u padu s mosta (Barry Miller), na koji se ekipno često pentraju, prilično je znakovita, doslovno i simbolično.

Disko je zato njegov i gledateljev bijeg od stvarnosti, vid prividne slobode, a Badham izvrsno kontrastira sjaj i bijedu, diskoidnu neonsku fantaziju i tmurnu zbilju, balansirajući između toga da film bude kriška kolača i života. Naravno, više se pamti diskoidna neonska fantazija. Scene u klubu su filmski magične, delirično režirane i otplesane, a ("steadicam") kamera savršeno prenosi uzbuđenje dolaska u diskoteku, okupiranja plesnog podija i plesanja, vrteći se s disko-kuglom i plesačima u njihovu pokretu.

Povremeno Badham i Travolta izvedu nešto istinski virtuozno poput plesa u jednom dugom neprekinutom kadru. Nijedan film nije bolje oslikao plesnu groznicu sedamdesetih i ovjekovječio disko eru od "Groznice subotnje večeri". Tony je u trenutku dešperacije možda rekao "Ples je kratkog vijeka i ne traje zauvijek", ali "Saturday Night Fever" pobija njegove riječi. Ples je vječan, kao i ovaj film.

Od plesnog podija do zvijezda

Travolta je prije "Groznice subotnje večeri" bio zapažen u "Carrie", a nakon uspjeha filma postao je definitivna zvijezda, od "Pucanj nije brisan" do "Paklenog šunda" i dalje. P.S. "Saturday Night Fever" se prikazuje 26. srpnja u splitskom ljetnom kinu u ciklusu klasika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 17:46