StoryEditorOCM
Film & TVSPLIT I KINO

Festival mediteranskog filma počinje atrakcijom – premijerom prvog filma pod redateljskom rukom Nine Violić, obiteljskom pričom ‘Baci se na pod‘

Piše Marko Njegić
27. svibnja 2022. - 11:10

Debitantski dugometražni film Nine Violić “Baci se na pod” imat će hrvatsku premijeru na ovogodišnjem jubilarnom 15. FMFS-u, tempiranom od 16. do 25. lipnja.

To je sad već, nakon “Matere”, druga FMFS-ova premijera nekog domaćeg filma koji su obično čekali Pulu ili Motovun, a na ovaj način imaju pred sobom cijelu ljetnu festivalsku i kino sezonu. Jer “ljeto počinje na FMFS-u”.

”Baci se na pod” ima sljedeći službeni sinopsis: “Posljednji trenuci zafrkancije, nježnosti i apsurda pred rastanak jedne obitelji. Dok se roditelji bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje, njihov šestogodišnji sin svoj svijet gradi kroz igru. Svatko ima svoju istinu, u čiju ćete povjerovati?”

Osim što je zanimljiv kao redateljski prvijenac jedne od naših najboljih glumica, za film je TBF snimio “posebnu pjesmu” koja se “provlači kroz cijelu radnju”.

image

Nina Violić i Goran Bogdan u sceni iz filma ‘Baci se na pod’

Propeler Film

Za Violić je ovo “film o tome da nismo sposobni vidjeti istinu, da je sve u što vjerujemo da nam se dogodilo subjektivni doživljaj”, a zanimalo ju je “koliko mogu graditi priču isključivo kroz psihologiju likova, koliko se ta priča može nadopunjavati kroz njihovu različitost i koliko oni postaju neki potpuno drugačiji likovi kroz pogled drugog lika”.

S radnjom smještenom “pola sata pred raspad jedne male obitelji”, “Baci se na pod” ima blisku temu za Violić, “jer sam i sama prošla kroz traumu razvoda i osjećaja krivnje što donosim odluku ne samo za sebe nego i za svoju kćer”.

image
FMFS

Glumičin su prvijenac grčke prodajne agentice stavile u “art-house” kategoriju, a Violić na to dodaje: “Možda kroz šalu možemo reći da je to jedan obiteljski film namijenjen svim vrstama obiteljskog odnosa, i funkcionalnog, i nefunkcionalnog, i potpuno rasutog. Trudila sam se unijeti u tu situaciju puno topline, zafrkancije, budalaština i apsurda”, usput ističući da je na nju najviše utjecao pionir američke nezavisne kinematografije John Cassavetes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 05:45