StoryEditorOCM
Kulturasplitsko ljeto

Baldasar će tražiti opoziv Senke Bulić, a spreman je i za rezervne mjere

Piše PSD.
13. siječnja 2015. - 21:45
Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić sastat će se u srijedu u Zagrebu i tada će pokušati naći izlaz iz situacije koju odbijaju i Grad Split i više od 90 posto zaposlenika HNK Split i dvije najjače stranke, HDZ i SDP, ali i veći dio splitske kulturne javnosti. Dakako, riječ je o imenovanju Senke Bulić za ravnateljicu Splitskog ljeta.
– Naš je cilj dogovor s ministricom – kazao nam je jučer Ivo Baldasar. – Taj dogovor može biti samo jedan, a taj je da ministrica, na opću korist, povuče svoju odluku o imenovanju gospođe Bulić.

Mi ne idemo u Zagreb s ultimatumom, nego sa željom da ministrici otvoreno i korektno argumentiramo naše uvjerenje da je njezina odluka štetna te da čujemo njezino eventualno objašnjenje o razlozima donošenja te odluke. Nama je na umu interes Grada kao osnivača Splitskog ljeta, a pogotovo vodimo računa o interesima zaposlenika HNK Split i šire kulturne scene u Splitu – kazao nam je jučer splitski Gradonačelnik, koji u Ministarstvo kulture odlazi sa svojim doGradonačelnikom Goranom Kovačevićem, inače stranačkim kolegom ministrice Zlatar-Violić, članicom HNS-a. Baldasar je ponovio i da čvrsto stoji iza Gorana Golovka, intendanta HNK Split za kojeg smatra da treba voditi i Splitsko ljeto.

Gradonačelnik je napomenuo kako ne želi “dolijevati ulje na vatru”, no svejedno je spomenuo “plan B” ako ministrica ostane pri svojoj odluci. On sam jučer nam nije želio objašnjavati što bi “plan B” trebao značiti, no kazao je da “u njemu nema ništa što ne bi bilo u okviru nadležnosti Gradskog vijeća i Gradonačelnika”.

Dakako, jučer smo i od ministrice Zlatar-Violić zatražili reakciju na uzbunu koju je njezino imenovanje izazvalo, u prvom redu mislim na peticiju gotovo čitavog kolektiva HNK Split. Preko glasnogovornice smo dobili pitijski odgovor koji prenosimo u cijelosti.

“U ovom trenutku ne postoje novi elementi za komentar ministrice vezan uz Odluku o imenovanju Senke Bulić ravnateljicom Splitskog ljeta. Sva stajališta o budućnosti, radu i financiranju festivala Splitsko ljeto raspravit će se s predstavnicima Grada Splita na sastanku tijekom ovoga tjedna, te na sjednici Festivalskog vijeća”, kaže se u odgovoru.

Ni jednim jedinim slovom, međutim, ministrica se nije očitovala Sindikatu i Radničkom vijeću HNK Split kao organizatorima peticije, što, kako nam je kazao Vjeko Santrić, “nije iznenađenje”. Sjednicu Festivalskog vijeća ministrica još nije sazvala, a nije se očitovala ni na poziv Gorana Golovka, intendanta HNK Split, da “za dobrobit napaćene hrvatske kulture dade ostavku”. Jučer nam je Golovko potvrdio da ga iz Ministarstva nitko nije ni nazvao, ali da ni on nije iznenađen.

Osim što i on očekuje rasplet situacije oko Splitskog ljeta i radi uobičajene intendantske poslove, Golovko je “zaronio” i u proučavanje računa iz vremena kad je HNK Split imao “duple komande”, jedne za kazalište, a druge za Ljeto. Nije nam puno htio reći dok god u iste materijale ne uroni s njim i šef računovodstva jer on sam, kako je rekao, bolje čita dramski nego financijski tekst, ali...

Recimo, 2011. godine, kad je Splitsko ljeto vodio Nikša Bareza, a HNK Duško Mucalo, samo na hotelski smještaj potrošeno je gotovo 390 tisuća kuna. Godinu kasnije, u istome mandatu maestra Bareze, stavka “hotelski smještaj” spustila se do samo 43 tisuće, ali je eksplodirala stavka “ostale najamnine i zakupi” na čak 223 tisuće kuna, pa i ne čudi što Golovku treba tumač za računovodstvo da mu rasvijetli misterij. Ne zaboravimo, Splitsko ljeto traje mjesec dana...

Može li naslov drame “Svoji smo, dogovorit ćemo se”, koja je na programu HNK Split u petak, anticipirati ono što slijedi? Čini se da ne jer najava “plana B” sugerira da ovaj put, za razliku od prije tri mjeseca kad je, jednako samovoljno, ministrica imenovala Tončija Bilića za ravnatelja Splitskog ljeta, Banovina neće ostati skrštenih ruku. Što bi uopće taj plan mogao sadržavati?

Grad Split kao osnivač i HNK Split i Splitskog ljeta, i kao onaj koji u golemoj mjeri financira i kazalište i ljetni festival, ima određene mogućnosti “otkazivanja poslušnosti” centralnoj vlasti.

Nije nemoguće da vrlo uskoro, ako se ministrica ne bude dala uvjeriti da je pogriješila, bude sazvana tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj je moguće i ustrojavanje novog festivala, s novim imenom i sa starom tradicijom. Takav čin, dakako, traži pravnu vještinu, ali više od svega političku odvažnost koja, reklo bi se, ovaj put doista i postoji, i to na oba krila – i desnom i lijevom.

EDA VUJEVIĆ

Financije

Na Splitskom ljetu 2011. godine na hotelski smještaj potrošeno je gotovo 390 tisuća kuna. Godinu kasnije samo 43 tisuće, ali su eksplodirale ‘najamnine i zakupi’, kaže Goran GolovkoŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 16:20