StoryEditor

ZRNO UTJEHE: Bondova nadmoć

Piše PSD.
13. studenog 2008. - 14:21

Film: QUANTUM OF SOLACE; akcija; SAD/Velika Britanija, 2008.
Režija: Marc Forster
Uloge: Daniel Craig, Olga Kurylenko
Distribucija: Continental
Ocjena:  **** 1/2

Pred kraj života veliki Orson Welles priznao je kako žali što nikad nije snimio komercijalni (akcijski) film. Marc Forster sjetio se njegovih riječi kad je dobio ponudu za režiju 22. Bonda. I nije ju odbio. Pače, pobio je tezu Johna Glena i dokazao kako Bonda može režirati i “netko tko razmišlja o umjetničkom dojmu”, a ne samo zanatlije koji “ponajprije imaju dobar pregled zbivanja na setu”.

“Zrno utjehe” životan je i sirov film poput njegova “Bala čudovišta”, s time da 007 (Daniel Craig) slomljeno srce ipak ne liječi seksom kao stara mu partnerica Halle Berry, koju ovdje zamjenjuje atraktivn(ij)a Olga Kurylenko, nego radije aikido tehnikama lomi kosti, skače po renesansnim krovovima i jurca gumenjacima u punoj brzini. Ako je “Casino Royale” bio “Bond početak”, onda se može reći da je “Zrno utjehe” za 007 - “Vitez tame”.

Da Forster zapravo režira dramu jezikom akcijskog spektakla “bourneovski” koreografirane fizike jasno je u odličnoj paralelnoj montaži izvođenja “Tosce” i Craigova obračuna s negativcima u teatru. Preispitujući “Bondov identitet”, Forster skreće pažnju s “vanjskoga” na ono “unutarnje”. Bonda pravim Bondom ne čine, izgleda, samo žene, votka-martini, aston martin i humorne replike kojima je 40-ak godina živio na visokoj nozi, nego ožiljci i masnice što odavaju njegov pravi bitak.

Forster zato koristi svaku prigodu da zgužva Bondov smoking i uprlja ga krvlju, znojem, prašinom, ali i suzama. One su mu nakon odjavne špice zacijelo kanule s lica jer nije uspio pronaći “zrno utjehe” u pijesku bolivijske pustinje koja najbolje odražava njegovo unutarnje stanje.

item - id = 28516
related id = 0 -> 266728
related id = 1 -> 265166
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 03:29