StoryEditorOCM

VITEZ TAME: POVRATAK Epitaf superjunaku kojeg 'trebamo' i 'zaslužujemo'

Piše PSD.
31. srpnja 2012. - 22:26
Film: THE DARK KNIGHT RISES; akcijska drama; SAD, 2012.
Režija: Christopher Nolan
Uloge: Christian Bale, Anne Hathaway
Distribucija: Blitz
Ocjena:  **** 1/2

“Zlo se uzdiže s mjesta na kojem smo ga zakopali!“ – poručnik Gordon (Gary Oldman), “Vitez tame: povratak“ (2012.)

“Ludilo je kao gravitacija, potrebno je samo malo guranja“, zaključio je pomahnitali Joker (Heath Ledger u glumačkoj izvedbi novog milenija) u “Vitezu tame“ (2008.) Christophera Nolana. Godinama kasnije Joker je nenamjerno stavio pušku u ruke poludjelog mladog Amerikanca i “pogurao“ ga da otvori vatru u smjeru posjetitelja kina na premijeri nastavka “Vitez tame: povratak“. Kakav bi utjecaj na labilnije mogao napraviti Bane (Tom Hardy u ulozi impresivne pojavnosti i vokalne sugestivnosti), negativac spektakla “The Dark Knight Rises“, strah nas je i pomisliti.

Jokerov otvoreni poziv na anarhiju organiziranog zločina uz pomoć “dinamita, baruta i benzina“ Bane potencira do ekstrema s podzemnom vojskom razbijača-revolucionara proizašlih iz Fincherova “Kluba boraca“ (1999.). Kad se “hulkovski“ muskularni monstrum, brz, žestok i okretan, s neobičnom maskom na donjem dijelu lica, prvi put pojavi u kadru, gledatelj kao rijetko kad prije istinski strepi za Čovjeka-šišmiša (Christian Bale ovdje je ostvario najbolju ulogu od sva tri filma). Joker nije mogao prebiti Batmana, Bane ga je kadar i “slomiti“. “Ti si prigrlio tamu, ja sam u njoj rođen“, jezivim se glasom Bane obraća Čovjeku-šišmišu.

Baneov je cilj ispuniti sudbinu Ra's Al Ghula (Liam Neeson), zlikovca iz nastupnog filma Nolanove trilogije “Batman početak“ (2005.), koji ga je uvježbao i prigrlio u Ligi sjena, kao i Brucea Waynea. Ipak, nakon dugogodišnjeg bdijenja nad Gothamom i njegovim stanovnicima, Wayne je objesio plašt/kukuljicu o klin i utonuo u “zimski san“. Psihofizički onemoćao, izvan forme i ranjiviji nego ikad, on nije što je nekoć bio; gotovo pa bogalj koji šeta unaokolo sa štapom, žali za pokojnom ljubavi iz djetinjstva Rachel (Maggie Gyllenhaal) koju nije uspio spasiti, zdvaja o prisilnom umirovljenju, (be)smislu superjunačenja i navlačenja Batmanovih prljavih rukavica kad sve krene po zlu kao Will Munny u “Nepomirljivom“ (1992.) Clinta Eastwooda.

“Zbog mira si izgubio snagu, pobjeda te porazila“, veli nasilnik s maskom njegovom alter-egu, palom idolu Batmanu. “Iskovan“ u patnji i boli, odrastao u zatvorskom “paklu“, Bane je stvoren da ga se publika boji dok terorizira Gotham City. Dim, panika i kaos haraju Gothamom kao New Yorkom 11. rujna 2001. U subverzivnim, prilično radikalnim scenama terorističkog i recesijskog podteksta opako bliskim naslovima iz svjetskih tiskovina, Bane ruši gradske mostove i stadione, sastavlja neutronsku bombu radijusa deset kilometara, napada burzu kao “simbol ugnjetavanja“, oduzima Gotham korumpiranima i bogatima te za njih uvodi prijeki sud (smrt ili progon).

“Oluja dolazi“, dobro je predvidjela Selina Kyle alias Catwoman (vrlo solidna Anne Hathaway), plešući s Wayneom. Sinefile bi scena njihova plesa mogla podsjetiti na razmjerno sličan prizor iz hita “Batman se vraća“ (1992.) Tima Burtona, samo što ovdje ljepotica nosi masku preko očiju, možda i zato što je njezin lik, iako zanimljiv, manje razrađen u odnosu na Burtonov film s nezaboravnom Michelle Pfeiffer, pa ostaje u sjeni Banea i Batmana kojemu je ovaj film skloniji od prethodnog, najviše fokusiranog na Jokera. No, Burtonovu romantičnu, fantazmagoričnu viziju Čovjeka-šišmiša i njegovih neprijatelja ionako je uputno ostaviti na blagajni kina, o Schumacherovu “campu“ koji je Batmana odveo prema kraju vlastite duge da i ne govorimo.

Novom Batmanu potkresana su krila. S nebeskim visina Burtonove snolike fantazije Batman je spušten na zemlju košmarnog realizma, kao simbol borbe protiv novomilenijskog straha. “Da bi pobijedio strah, moraš postati strah“, učio je Ra's Al Ghul budućeg superheroja pod plaštom, ogorčenog frajera napaćene duše i zarobljenika vlastite traume iz djetinjstva. Traume su oduvijek bile okidač filmova o Batmanu. Odijelo Viteza tame savršeno je skrojeno prema 9/11 mjerama suvremenog svijeta u rasulu kolektivne traume i(li) posijana trepeta od talibanskog terorizma, oružja za masovno uništenje, financijskog sloma i revolucije potlačenih s ciljem vraćanja civilizacije u “ravnotežu“.


Raskošnim vizualnim stilom prozračne ljepote Nolan ponovno umješno balansira akcijnost hollywoodskog blockbustera s mitskim superjunačkim mesijanstvom i intimnijom ljudskom dramom europskog filma, provjeravajući koliko težak križ superheroja Batman uopće može iznijeti na svojim leđima da bi ljudi u njega “vjerovali“, odnosno mora li se žrtvovati za spas čovječanstva i “umrijeti kao junak“ ili “ostariti kao negativac“. Redatelj voli orkestrirati akcijsku “predstavu“, no nikad nije želio da u njegovim superjunačkim spektaklima o Batmanu naglasak bude na prefiksu “super“ i radije se prilagođavao zakonima fizike namjesto da ih krši poput ekipe iz Marvelova svemira, što potvrđuju kaskaderske scene koreografirane minimalnim “inputom“ računalnih efekata.

S “Vitezom tame“, “Vrućinom“ s maskama, Nolan je podigao žanrovsku letvicu nebu pod oblake, a sad ju je nasljednicima ostavio u tamnoj magli daljine, na samom rubu kinematografskog obzora. Treći nastavci u superjunačkim serijalima često slove za problematične (“Superman III“, “X-Men 3“, “Spider-Man 3“...), no Nolan je uspješno izbjegao to prokletstvo i snimio veliki film. Ambiciozni “The Dark Knight Rises“ izvanredna je konkluzija trilogije o Batmanu, epitaf za junaka kojeg sedma umjetnost “treba“ i “zaslužuje“. Vatra se uzdiže. Lepet šišmišovih krila ispunjava multiplekse. Batman se vratio.

Megahit unatoč tragediji

“Vitez tame: povratak“ je, unatoč tragediji u Koloradu, u prvom vikendu prikazivanja u SAD-u zaradio 160.8 milijuna dolara, što je naj-otvaranje svih vremena za 2D film i treće najbolje uopće nakon “Osvetnika“ i zadnjeg “Harryja Pottera“. Ovo je, inače, već drugi put da je Warner Bros zadesila tragedija zbog “Batmana“ – Heath Ledger je umro pola godine uoči premijere “Viteza tame“. Kako bilo, u Americi se opako radi na tome da se na ulazu u kina stave metalni detektori.

Stara i nova ekipa

Ulogu poručnika Gordona reprizira odlični Gary Oldman, batler Alfred ponovno je Michael Caine, izumitelj Lucius Fox Morgan Freeman, a doktor Crane Cillian Murphy. Pridošlice u glumačkoj ekipi filma “The Dark Knight Rises“ su Joseph Gordon-Levitt i Marion Cotillard, oboje protagonisti Nolanova “Inceptiona“.

Desna ruka Mr. Freezea

Kao lik Bane se već pojavio u jednom filmu o Batmanu. U promašenom “Batmanu i Robinu“ (1997.) serijski ubojica Antonio Diego (Michael Reid MacKay) odabran je za eksperiment “Venom“ i pretvoren u Banea kojeg je igrao hrvač Jeep Swenson. Bane je bio bezumni razbijač i desna ruka Arniejeva Mr. Freezea.

Plan za još jedan 'reboot'

S obzirom da su Christopher Nolan i Christian Bale rekli sve što su imali o Batmanu, Warner Bros planira novi “reboot“ serijala. Tko će preuzeti štafetu, još nije poznato.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 16:57