StoryEditorOCM

VITEZ TAME: Igra mačke i (šiš)miša

Piše PSD.
31. srpnja 2008. - 13:59

Film: THE DARK KNIGHT; akcija; SAD, 2008.
Režija: Christopher Nolan
Uloge: Christian Bale, Heath Ledger
Distribucija: Blitz
Ocjena: *****

Američko ljeto 2008. u potpunosti je u znaku superjunaka. Ništa neobično, kažete, od 2002. naovamo muškarci u tajicama lete iznad hollywoodskog neba. Tako je, ali neobično je što su tri upravo superjunačka spektakla među najbolje ocijenjenim filmovima godine. Radi se o “Iron Manu”, “Hellboyju II” i, naravno, “Vitezu tame”.

Nedvojbeno, Hollywood je napravio pravi potez kad je budžetski nabildane blockbustere odlučio dati u ruke nekonvencionalnim, “indie” redateljima i pritom ih držati mahom “odvezanima”. Christopher Nolan je povjerenje višestruko iskoristio, što je jasno sad kad ”Vitez tame” obara rekorde u Americi i svijetu. “The Dark Knight” možda je i najradikalniji superherojski film uopće.

Zapravo, teško da bi ga se moglo nazvati superherojskim, s obzirom da Nolanov Čovjek-šišmiš više ne leti bajkovito snolikim Gotham Cityjem po mjeri Tima Burtona, nego košmarnim gradom nagriženim kriminalom koji izgleda stvarno kao i L.A. Michaela Manna. Usporedba nije deplasirana.

Vitez tame ovdje možda ima više akcijskoga posla, jurca Bat-podom izbjegavajući kamione što se prevrću naopako u nizu realističnih kaskaderskih prizora, ali “The Dark Knight” je svejedno više “Heat” negoli “The Incredible Hulk” ili “Fantastic 4”, premda Joker nema “principe”, za razliku od De Nirova McCauleyja, niti ga brine vezivanje za nekoga koga ne može napustiti u roku od 60 sekundi kad osjeti ”vrućinu” iza ugla.

Uostalom, Nolan nije akcijski redatelj i evidentno se osjeća bolje u dramskim interakcijama likova negoli dok isti pucaju jedni na druge. Zato ga, poput Manna, još jednog neakcijskog redatelja koji, eto, snima akcijom nabijene filmove, zanima ozbiljna karakterna studija “kostimiranih nakaza” koji se “upotpunjuju” na suprotnim stranama zakona.

Zanima ga ona tanka linija između dobra i zla koju “kristoliki” Batman mora preći (k)ako bi zaustavio Jokera u njihovoj igri mačke i (šiš)miša.Nolan time implicira i kako svako od nas u sebi ima Jokera. Možda je i u pravu. No, teško da ga svatko može odglumiti ovako maestralno kao Heath Ledger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2023 11:56