StoryEditorOCM

VINCENT Kako je Grinch 'ukrao' svetost

Piše PSD.
30. prosinca 2014. - 22:19
Film: ST. VINCENT; komična drama; SAD, 2014.
Režija: Theodore Melfi
Uloge: Bill Murray, Melissa McCarthy
Distribucija: Blitz
Ocjena: ****

“Nisam sretan kad me živciraju.“ – “Vincent“ (2014.)

Pripovijedanjem vica s igrom riječi “porch“ (trijem) i “porsche“ publici se predstavlja naslovni junak filma “Vincent“ u izvedbi Billa Murrayja. Vic za početak, Bill Murray... ovo mora da je komedija, mogao bi pomisliti slučajni kinonamjernik. No, “St. Vincent“ nije samo komedija, jednako kao što je Murray već godinama više od komičara. Da upotpunimo tezu, priložimo ovdje njegove “indie“ kolaboracije s redateljem Wesom Andersonom, od “Tajkuna iz Rushmorea“ (1996.) nadalje, kao i divnu melankoličnu ulogu u romantičnoj drami “Izgubljeni u prijevodu“ (2003.) Sofije Coppole.

“St. Vincent“ donosi kombinaciju klasične Murrayjeve klaunovske ličnosti iz komedija osamdesetih poput “Lude partije golfa“ ili “Istjerivača duhova“ s njegovom modernijom glumačkom osobnošću izgrađenom u suradnjama s Andersonom i Coppolom. Lik koji Murray utjelovljuje u filmu prepoznatljivo je njegov, gotovo pa grand finale glumčeva opusa. Da Murray više ništa ne snimi, “Vincent“ bi bio idealan “oproštaj s kraljem“. Film spaja profil nedoraslog muškarca kakvih se glumac naigrao u karijeri s prikrivenom gubitničkom sjetom njegova tužnog klauna iz “Lost In Translation“.
Ovo je svojevrsni Murrayjev “Gran Torino“ što nije deplasirana tvrdnja budući da je (i) Vincent na prvu loptu susjed kakvog ne želite imati u kući do svoje. Povrh toga, redatelj Theodore Melfi, debitant u dugometražnoj formi, u nekoliko navrata “vrti“ fotografije iz njegove mladosti, onako kao što je Walter Hill prošle godine izredao Stalloneove fotke u “Metku u glavu“, samo nažalost bez nostalgičnih metafilm(ofil)skih aluzija. Žanrovski, “St. Vincent“ je usidren na zlatnoj sredini između “feel good“ komedije i ganutljive melodrame, otkačena nezavisnjaka i “mainstreama“ s oskarovskim nagnućima.

Onako kao što je to bio “Bolje ne može“ (1997.), može i “Zločesti Djed Mraz“ (2004.). Ova dva naslova navedena su i zbog karakterizacijskog modela titularnog protagonista. Vincent je sarkastični čangrizavac i mizantrop bijesan na svijet, voli piti i ljubiti trudne “noćne dame“ (Naomi Watts s ruskim naglaskom prostitutki iz “Eastern Promises“) jer “samo perverznjaci vole trbuh“. On puši više nego jede i često se kocka u kladonicama na konjske utrke, zbog čega je financijski “ispod nule“ i u dugu do grla.
Dakle, Vincent je novovjeko utjelovljenje “grinchovskog“ lika, omiljenog u američkoj kinematografiji, osobito u ovo blagdansko vrijeme kad je godina na izmaku (neobjašnjivo da je distributer izbacio ono “St.“ iz originalnog naslova i nije film preveo “Sveti Vincent“). Božićna magija ili drugi dobri ljudi kadri su utjecati na promjenu nabolje kod takvih karaktera. U “Vincentu“ se ne slavi Božić (nije to doba godine), ali na scenu stupa mali Oliver (pamtljiv dječji debi Jaedena Lieberhera), inteligentni, povučeni sin protagonistove nove susjede, razvedene i prezaposlene Maggie (prigušena, nikad bolja komičarka Melissa McCarthy).

Oliveru je Vincent “nekako fora na čangrizav način“, čime je sveo i njega i čitav “grumpy cool“ film većinski verbalnog humora s šalama koje pale i tek mjestimičnim proplamsajevima tjelesnosti. Malac je jedan od rijetkih koji u Vincentu vide “čovjeka iza mana“, “više od pijanog i zlog starca“. “Danas su sveci svuda oko nas“, kaže Oliverov učitelj (raspoloženi Chris O' Dowd), samo treba zakopati dublje ispod površine, što je klinac i napravio. Dvojac će se sprijateljiti kad Vincent počne - isprve nevoljko - “dadiljati“ Olivera kojemu očajnički treba očinska figura.


Kamo će nas radnja odvesti (u smjeru formiranja jednog neobičnog prijateljstva i nesvakidašnje obitelji), lako je naslutiti, no načelnu predvidljivost film nadoknađuje opipljivim šarmom i dirljivim odnosom Vincenta i Olivera koji standardnu priču čini jedinstvenijom od toga kakva je mogla biti s drugim glumcima (Murray i Lieberher imaju odličnu kemiju). S Vincentom će Oliver proći životnu školu, koliko god to čudno zvučalo - u barovima će proučavati društvo, na trkalištu naučiti nešto o ekonomiji, a o biologiji u druženju s “noćnim damama“. S druge strane, Vincent postaje bolji čovjek i pokazuje kvalitetu za svetost. Kako je Murrayjev Grinch “ukrao“ svetost filmski je proces vrijedan praćenja.

MARKO NJEGIĆ

Ženski 'Ghostbustersi'

Od “Istjerivača duhova 3“ sa starom postavom (Murray, Aykroyd...) neće biti ništa. No, mogli bismo vidjeti ženske “Ghostbusterse“. Murray bi radije da se snimi takav “reboot“ nego treći nastavak. Čak je i predložio glumice - Melissu McCarthy, Kristen Wiig i Emmu Stone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 18:44