StoryEditor

VICKY CRISTINA BARCELONA: Španjolska mušica

Piše PSD.
17. listopada 2008. - 15:39

Film: VICKY CRISTINA BARCELONA; romantična drama; SAD/Španjolska, 2008.
Režija: Woody Allen
Uloge: Javier Bardem, Scarlett Johansson
Distribucija: Discovery
Ocjena:  **** 1/2

Netom pred svečanu praizvedbu filma “Cassandra’s Dream” na venecijanskom festivalu 2007., vaš urednik i kritičar uspio se slikati i izmijeniti par riječi s vremešnim Woodyjem Allenom ispred hotela “Des Bains”. Woody nije izgledao baš najbolje. Djelovao je umorno, onemoćalo, starački. Kao da ga odavno nije (po)ljubila muza nadahnuća, što su neki uostalom i zapisali u osvrtima na film. Možda i zato što je u “Cassandra’s Dreamu” glavne uloge dodijelio Colinu Farrellu i Ewanu McGregoru.

Nepunih godinu dana kasnije, prilikom poziranja novinarima na američkoj premijeri filma “Vicky Cristina Barcelona”, Allen je bio znatno živahniji. Scarlett Johansson i Almodovarova muza Penelope Cruz evidentno su inspirirale Woodyja da napravi jedan od boljih filmova u posljednje vrijeme koji se tek povremeno doima kao da je mušičav i snimljen na autopilotu. Njujorški “auteur” oduvijek piše i režira ono što najbolje poznaje. Iako je na “ti” sa Claudeom Chabrolom (remek-djelo “Završni udarac”), Woody ipak najbolje poznaje sebe samoga, svoje prednosti i mane.

A kad je o ljubavnim peripetijama na filmu riječ, njegove prednosti najčešće zasjene mane. U “Vicky Cristina Barcelona” ljubavnih peripetija ima napretek. Tu su dva romantična trokuta, a jedan se čak i pretvori u seksualni “menage-a-trois” u kojem se šampanjac ipak ne polijeva po grudima (“Divlja igra”), premda je Scarlett jednako “napredna” po tom pitanju kao Denise Richards. Allenu, naime, nije do senzacija, ali čini se da je popio eliksir a la španjolska mušica.

Kako drukčije objasniti mladenački režijski polet kojim odiše “Vicky Cristina Barcelona”?! Na vizualnom nivou, Barcelona je objektivom Javiera Aguirresarobea (“Pričaj s njom”) oslikana snolikim krajobrazima u kojima likovi piju najsjajnija vina dok im kosu mrsi mediteranski povjetarac. Lepršava, romantično-komična atmosfera tu je da relaksira ozbiljnije tonove filma i ublaži njegove dramske tenzije.

Tako, “Vicky Cristina Barcelona” na površini je lagana, zabavna humoristična priča o ljubavi. Ispod nje, ona je bezgrešna studija karaktera koja savršeno karakterizira ljudsku prirodu. Likovi u Allenovu filmu preslik su suvremenog društva - nesigurni ljudi koji ne znaju što žele i nesretni su jer pate od “kronična nezadovoljstva”. Stalno traže promjenu, ali nespremni su usput promijeniti sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 07:13