StoryEditorOCM

VELIKA GUŽVA U KINESKOJ ČETVRTI Kurt je 'coolt' i 25 godina kasnije

Piše PSD.
4. lipnja 2011. - 13:59
Film: BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA; SAD, 1986.
Režija: John Carpenter
Uloge: Kurt Russell, Kim Cattrall
Ocjena: ****

Splitsko kino "Tesla" danas je nažalost zatvoreno. Sjetimo se, nekoć je njegov repertoar frcao od mnoštva filmova. U kinu koje je redovito prikazivalo (post)bruceleejevske tabačine, prije 25 godina zavrtio se jedan krajnje neobičan naslov - mješavina kung fu trasha, "fantasy" pustolovine i akcijske komedije. Kultni "Big Trouble In Little China" Johna Carpentera, film koji su oči dolje potpisanog tada vidjele, bio (mu) je najbolji na svijetu, možda tek mrvu slabiji od "Komandosa" godinu dana ranije.

Film mi je ostao u dobrom sjećanju, kao gumeni bomboni s okusom coca-cole i u obliku njezine bočice koje sam žvakao diveći se pozitivnim i negativnim demonima, monstrumima, duhovima, besmrtnicima, čarobnjacima ogromne rušilačke moći koji sipaju munje uz usta, najcrnjoj magiji, humorističnim herojstvima kulera Kurta Russella i zelenim očima boje žada Kim Cattrall.
Priznajem, malčice sam strahovao od ponovnog susreta (na VHS kaseti, naravno) s "Velikom gužvom u Kineskoj četvrti" prije pisanja ovog teksta u povodu njezina televizijskog prikazivanja.

Hoće li djetinja fascinacija nestati u zelenim plamenovima što su u završnici filma prekrili ulice Male Kine? Stari lisac Carpenter kao da je znao da će se to pitati svaki ljubitelj njegova djela kad odraste i film mu počne grickati nemilosrdni zub vremena. Stoga je snimio scenu u kojoj Wang Chi (Dennis Dun) pripovijeda prijatelju Jacku Burtonu (Russell), "razumnom tipu koji je iskusio nerazumne stvari", priče o drevnim kineskim mitovima i legendama.

Prvi Kineski car pobijedio je Lo Pana (James Hong) i bacio na njega kletvu bestjelesnosti 272. godine prije Krista. Lo Panova duša rasuta je diljem vremena, uhvaćena u svijetu bezobličnosti, a njegovo je tijelo atomizirano. "Postao je san", čujemo dok budni sanjamo lude osamdesete. I eto još jedne Carpenterove znakovite rečenice koja sijevne zrakom: Samo san može ubiti san.

Dvije tisuće godina kasnije, mladi kralj-ratnik zatvoren u starom bogalju želi vratiti mladost i osloboditi kletvu, a to može napraviti uz pomoć Wangove ljubavi Miao Yin (Suzee Pai) ili Jackove simpatije Gracie Law (Cattrall; kasnije znana iz "Seksa i grada"), zgodnih djevojaka sa zelenim očima zmaja koje bliješte kao smaragdne munje, jer one mogu ukrotiti plamteću oštricu i ispuniti proročanstvo.

"Te smo priče slušali kao djeca, a onda odrastemo i pretvaramo se da ne vjerujemo u njih", govori Wang sa sjetom u očima. Ako, sada odrasli, filmofili više ne vjeruju u "Big Trouble In Little China", ili se barem pretvaraju, ništa zato. Carpenterovi protagonisti sami će priznati kako moraju biti "monumentalno naivni da to popuše". A u jednom trenutku netko će priču filma nazvati radikaliziranom verzijom "Alise u zemlji čudesa".

Maštovita, ludo zabavna "Velika gužva u Kineskoj četvrti" za ondašnji je studijski Hollywood bila prilično radikalan komad postmoderne, sa samosvjesnim likovima, otvorenim koketiranjem s trashom i autoironiziranjem akcijskojunačkog koncepta, i to godinama prije tarantinovskih "grindhouse" eskapada, to jest McTiernanova remek-djela "Last Action Hero". "

Nisi armija od jednog čovjeka", uvjeravaju Jacka koji žarko želi biti Rambo, a puno je bliži Indiani Jonesu. Na trenutak on sam priznaje da "nema pojma" kako će spasiti situaciju, ali na koncu, "rođen spreman", s ružom na usnama, ipak uspijeva protresti stupove na kojima počiva nebo. Kako je uspio? Pitanje refleksa.

MARKO NJEGIĆ

Posljednji Carpenterov studijski film

"Velika gužva u Kineskoj četvrti", izvorno zamišljena kao vestern, posljednji je studijski projekt velikog Johna Carpentera ("Napad na policijsku stanicu", "Noć vještica", "Bijeg iz New Yorka", "Stvor"). Carpenter se na setu često "kačio" s producentom Lawrenceom Gordonom koji mu se konstantno miješao u posao. Tako, sljedeća dva filma, "Princ tame" i "Oni žive", redatelj je snimio u neovisnoj produkciji. Inače, sudeći po odličnoj recepciji na test projekcijama, Carpenter i njegov kućni glumac Kurt Russell očekivali su veliki kinohit, a "Big Trouble In Little China" je podbacio na američkim blagajnama, pokrivši tek polovicu budžeta od 25 milijuna dolara. Carpenter i Russell krive 20th Century Fox zbog toga. Studio, naime, nije dovoljno uložio u promociju, jer njegovi čelni ljudi nisu znali kako reklamirati jedan tako nesvakidašnji film koji je hitoidni i kultni status stekao na videotržištu.

Russell prije Willisa

Iako se rodonačelnikom junačenja u (bijeloj) potkošulji smatra Bruce Willis u "Umri muški" (1988.), prava je istina da je Kurt Russell prvi hollywoodski akcijski heroj koji je, upravo u "Velikoj gužvi u Kineskoj četvrti", odjenuo – doduše oslikanu - donju majicu i do kraja filma, sa solidnim "body countom" 46, natopio je krvlju (manje) i znojem (više). Vrijedi spomenuti kako je Kurt bio Carpenterov prvi i jedini izbor za ulogu Jacka Burtona, premda mu je studio nametao Clinta Eastwooda i Jacka Nicholsona.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 14:22