StoryEditorOCM

THOR: SVIJET TAME Zabavna superjunačka 'čekićana'

Piše PSD.
15. studenog 2013. - 09:07
Film: THOR: THE DARK WORLD; fantastična akcija; SAD; 2013.
Režija: Alan Taylor
Uloge: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston
Distribucija: 2i Film
Ocjena: ***

“Mora da si očajan kad si došao mene moliti za pomoć.“ - “Thor: Svijet tame“ (2013.)

Štedljivost izvornoga “Thora“ (2011.) Kennetha Branagha smetala je poklonicima popularnog Marvelovog superjunaka i ljubiteljima hollywoodskih megaspektakala. Scenografski žmirkavi nebeski grad Asgard, odnosno tajanstveni, opustjeli Jotunheim ne bi se tako često ukazivali u kadru. Radnja se dobrim dijelom odvijala na Zemlji, gdje je kralj Odin (Anthony Hopkins) prognao sina Thora (Chris Hemsworth), oduzevši mu božanske moći. No, završnica filma bila je ambijentirana u provincijsko mjesto, nekamo u Novom Meksiku.

Thorova bitka protiv golemog mehaničkog Zatornika držala se zadanih proračunskih limita. U zrak se digla pokoja kuća i šačica automobila. Mačji kašalj prema “disaster pornu“ stakla, prašine i betona na kojem su sagrađeni najmoderniji superblockbusteri (“Transformers 3“, “Čovjek od čelika“...), računajući i Marvelov “all-star“ ansambl “Osvetnici“. Studio je za nastavak “Thora“ odriješio kesu da bude konkurentniji na kinotržištu. Finalni okršaj Thora i Malekitha (Christopher Eccleston), vođe Mračnih vilenjaka, postavljen je u London.
Britanska prijestolnica neće biti sorena do temelja kao američki velegrad u prošloljetnom kinohitu “Man Of Steel“, no kolateralna šteta od “čekićane“ superjunaka i supernegativca bitno je veća u odnosu na prvog “Thora“. Možda bi se London razorio još i više da redatelj Alan Taylor (“Igra prijestolja“) superherojstva Boga groma koji vitla čekićem nije upriličio kroz multiple dimenzije, između nekoliko svjetova (zemaljski megalopolis, sive dine Svartalfheima...). Snimljen na većoj budžetskoj skali od prethodnika, ali opet očito ne toliko velikoj da 3D bude pravi (još jedna Marvelova konverzija!), “Thor: Svijet tame“ odigrava se radije kao superjunačka fantazija bliska filmskoj fantastici, nego ponešto “realističniji“ superherojski akcijski spektakl poput ovogodišnjeg “Iron Mana 3“.

Pred nama je steroidna mješavina “Gospodara prstenova“ i “Riddickovih kronika“, ispeglana Thorovim maljem na Marvelov superjunački način. Alan Taylor se u “fantasy“ žanru osjeća kao kod kuće, plus vjerojatno je htio biti i (vizualno) drukčiji od aktualne “superhero“ ponude, možda i pripojiti “Thora“ masovnoj euforiji očekivanja nadolazećeg nastavka “Hobita“. Druga poglavlja (Marvelovih) superjunaka redovito bivaju obavijena “sjenama tame“. Ključna je riječ: mračniji. Tama je uredno istaknuta u podnaslovu novog “Thora“ (“The Dark World“), međutim kao i u slučaju friškog “Star Treka“ (“Into Darkness“) mračnost je, unatoč tercijarnim bojama na ekranu, više hinjena nego zapravo postojana, premda neki razmjerni važni likovi neće doživjeti odjavnu špicu.
Forte filma su lakonotni trenuci - Londončani plavokosog superjunaka fotografiraju mobitelima (“To je Thor, maše svojim maljem i sve...“), a njegova obožavateljica slatko se (za)rumeni kad ovaj nenadano, usred epske bitke, uleti u podzemnu. Spominjući “Zvjezdane staze“, ako je negativac Khan (Benedict Cumberbatch) bio Osama Bin Laden “startrekovskog“ svemira, Malekith je to isto za “superhero universe“. Malekith i njegovi ratnici žele vratiti svemir u doba vječne tame i uništiti Asgard. Toliko su posvećeni svome cilju da su spremni i umrijeti za njega. Na vrhuncu prologa, svojevrsnom 9/11 u svemiru, Malekith žrtvuje svoje ljude u zračnom napadu.

Ipak, Malekith nije pretjerano impresivan zlikovac i show mu nepodnošljivom lakoćom krade Thorov ogorčeni polubrat Loki (u liku već treći put izvrsni Tom Hiddleston), daleko najslojevitiji negativac Marvelovih filmova od 2008. naovamo. Zaplet filma nagoni Thora da se za pomoć obrati Lokiju, utamničenom u “hi-tech“ ćeliji Asgarda radi izazivanja newyorškog dar-mara u “Avengersima“. U “Svijetu tame“ Loki je otprilike kao Magneto u “X-Men 2“ (2003.), negativac jednom nogom na strani dobra, samo lepršaviji u projiciranju vlastitog unutarnjeg konflikta i konstantnom zavitlavanju polubrata tijekom akcijašenja, dok se u letjelici zabijaju u asgardske građevine, kipove itd. (“Upravo si odrubio glavu svome djedu!“).


Loki je spreman na pošalice i u trenucima kad “zbog New Yorka“ dobije šamar od polubratove djevojke Jane Foster (Natalie Portman), “smrtnice“ koja sada dospijeva u Asgard, okrećući “riba-izvan-vode“ koncept prvog filma (Thor na Zemlji) u svoju korist. Smijeh na Lokijevu licu je razvučen i nakon što mu smrću zaprijeti Asgardova ratnica Sif (Jamie Alexander). Ljubavni trokut na relaciji Jane-Thor-Sif jedva je naznačen i gubi se u prijevodu zabavna spektakla za spas svemira. Isto vrijedi i za trokut Thor-Jane-Richard (Chris O' Dowd).

Taylor daje prednost prolaza “bratskoj romansi“ Thor-Loki, pokušavajući rasplamsati humorna “buddy“ iskrenja Tonyja Starka (Robert Downey Jr.) i Jamesa Rhodesa (Don Cheadle) iz “Iron Mana 3“, prvog filma Marvelove “faze dva“. Drugi film, “Thor 2“, nepogrešivo se odvija u svijetu nakon “Osvetnika“ i uoči “Osvetnika 2“. Jedan Thorov superherojski kolega neočekivano će se pojaviti u štosnoj sceni i zacementirati tu tvrdnju. Treba publiku nabrijavati na “The Avengers: Age Of Ultron“, prije toga i na “Captain America: The Winter Soldier“ te “Guardians Of The Galaxy“. Thor (nakratko) odlaže čekić da Marvel njime iskuje nove hitove. “Faza dva“ u punome je jeku.

MARKO NJEGIĆ

Alan Taylor režira 'Terminatora'

Alan Taylor odabran je za režiju novog “Terminatora“ koji bi u kina trebao stići 1. srpnja 2015. Taylor je izjavio da ne želi snimiti film bez Schwarzeneggera. Idealan odabir za lik Johna Connora, kojeg je prethodno odigrao Christian Bale, za Taylora je Tom Hardy, tumač Banea u posljednjem “Batmanu“. Za Kylea Reesea se razmatraju Garret Hedlund, Nicholas Hoult i Taylor Kitsch, a Sarah Connor mogla bi postati jedna od ove tri mlade glumice - Emilia Clarke (“Igra prijestolja“), Brie Larson (“Privremeni dom“) i Margot Robbie (“Vuk s Wall Streeta“).

Loki i WonderWoman

Na portalima fanovi ovih dana glasaju da Tom Hiddleston dobije svoj samostalni “Loki“ film. Hoće li se to dogoditi, nije poznato, no vidjet ćemo ga u “Thoru 3“ ako već navodno preskače “Osvetnike 2“. Solo film bi zato mogla dobiti Jamie Alexander. Zgodna Jamie sve se češće spominje kao potencijalna WonderWoman. No, prije vlastite avanture, WonderWoman bi se trebala pojaviti i u megaspektaklu “Batman vs. Superman“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 18:02