StoryEditor

SVE ŠTO TREBAŠ JE LJUBAV 'Pepeljuga' za realne žene

Piše PSD.
1. srpnja 2013. - 10:10
Film: DEN SKALDEDE FRISØR/LOVE IS ALL YOU NEED; romantična komedija; Danska/Italija, 2012.
Režija: Susanne Bier
Uloge: Trine Dyrholm, Pierce Brosnan
Distribucija: Discovery
Ocjena: *** 1/2

Dobiveni Oscar za dramu neke redatelje prisili da snime nešto vjetropirastije, za opuštanje. Recimo, Steven Soderbergh odmah nakon “Traffica“ bira “Oceanovih 11“, Ang Lee nedugo poslije “Planine Brokeback“ uzima “Svi na Woodstock“... Najnoviji primjer je Susanne Bier. Danska redateljica pozlatila se 2010. za “U boljem svijetu“ i posegnula za - romantičnom komedijom.

Susanne Bier nanizala je nekoliko teških drama zaredom (“Braća“, “Nakon vjenčanja“, “Izgubljeno u nepovrat“) tako da je njezina odluka da posegne za nečim ležernijim razumljiva. Ali, opet, rom-com? Romantična komedija jedan je od najprezrenijih žanrova u oku struke, specijalno ako je prekriven hollywoodskom glazurom. “Sve što trebaš je ljubav“ naizgled se čini kao standardni hollywoodski rom-com paket.
Raznobojni plakat sa zagrljenim protagonistima, naslov pozajmljen od hit-pjesme Beatlesa, u glavnoj muškoj ulozi žanru skloni Pierce Brosnan (“Pravila privlačnosti“, “Mamma Mia!“)... Ustvari, na prvi se pogled “Sve što trebaš je ljubav“ doima kao “Mamma Mia!“, samo bez plesnih točaka i Brosnanova lošeg pjevanja, u kombinaciji s friškim “Vjenčanjem godine“. Fotogenični razgledničarski prizori sunčanog talijanskog Juga, gdje se okupljaju dvije obitelji za potrebe vjenčanja u vremešnoj vili nadomak obale, idu pod ruku s egzotičnim grčkim otokom iz popularnog mjuzikla isprekidana rom-com tonovima.

Bier snima čeznutljive poglede s balkona u daljinu, romantične izlaske i zalaske sunca. Žutilo se sjaji i u šetnjama kroz voćnjake limuna, modro more u očima Trine Dyrholm (glavna glumica iz “U boljem svijetu“; igrala i u “Kraljevskoj aferi“), a crvena boja ljubavi i južnjačkog krajobraza otisnuta je na njezinoj haljini. Ipak, nije sve baš tako ležerno i šareno. Ispod površine Bier dodiruje motive usamljenosti, žalovanja, razvoda, preljuba i obiteljske nesloge koji izviru iz domestikalnih peripetija, pri čemu joj film dijelom podsjeća na “Proslavu“ (“Festen“) sunarodnjaka Thomasa Vinterberga s kojim dijeli Trine Dyrholm.
Konačno, Dyrholmičina heroina Ida krajnje je nesvakidašnja protagonistkinja romantične komedije i izvedba plavokose glumice prilično je hrabra s obzirom da joj uloga u jednoj sceni nalaže izlazak iz mora u Evinu kostimu, plus bez kose i desne dojke. Ida je, naime, frizerka i oporavlja se od kemoterapije kojoj je bila podvrgnuta nakon raka dojke. U posljednje vrijeme Ida baš i nema sreće. Po povratku iz bolnice kući uhvatila je supruga Leifa (Kim Bodnia) na kauču sa plavušom dvostruko mlađom od nje, iako je bila uvjerena da je njemu stalo do njezinih “unutrašnjih vrijednosti“.

Uz to, na putu prema aerodromu će, rastresena, autom udariti Phillipa (Brosnan), muškarca sa šarmom Jamesa Bonda. Ispostavlja se, Phillip je otac mladića Patricka (Sebastian Jessen), budućeg supruga Idine kćeri Astrid (Molly Blixt Egelind). Bogati biznismen i vlasnik raskošnog imanja s voćnjacima limuna ima vlastitu dramu - izgubio je ženu prije nekoliko godina i otad se teško uspijeva povezati s nekim. Ne treba biti vidovnjak za pogoditi što slijedi, ljubav na četvrti ili peti pogled u Idinu dušu, ne njezinu (još uvijek privlačnu) vanjštinu, premda Bier životnu neizvjesnost junakinje paralelizira s ljubavnom.


Kako to u romantičnim komedijama biva, Ida i Phillip će ostvariti konekciju. Predvidljivosti, međutim, kontriraju raspoloženi glumci, ponajprije par Dyrholm-Brosnan, ali i Bieričina “kućna glumica“ Paprika Steen u ulozi sestre Phillipove pokojne supruge, očajne razvedenice koja se pali na njega. No, ono što izdiže “Sve što trebaš je ljubav“ od sličnih filmova jest čitanje “između redaka“.

Tako pročitan, rom-com Susanne Bier izgleda kao “Pepeljuga“ za žene srednjih godina izmještena iz bajkovitog okruženja u realistično. Skromna sredovječna frizerka, žena, majka, kraljica, bjeloputa poput Snjeguljice, zbog tegobnog će životnog i bračnog iskustva, dobrote i “unutrašnje ljepote“, biti nagrađena ljubavlju bogatog princa na bijelom konju (čitaj: luksuznom autu). Bilo to deset minuta, dvije godine ili 30, živjet će sretno do kraja života u “boljem svijetu“ njegovog kraljevstva.

MARKO NJEGIĆ

Bier ide po drugog Oscara

Susanne Bier upravo snima dramu “Serena“, ekranizaciju romana Rona Basha smještenu u eru Velike depresije o paru koji pokušava ostvariti američki san. Glavne je uloge dala Jennifer Lawrence i Bradleyju Cooperu iz friškog, oskarovski višestruko nominirana filma “U dobu i zlu“. Lawrence je za tu ulogu osvojila kipić, a Bradley za isti bio predložen. S takvim pedigroem, “Serena“ bi mogla Bier donijeti drugog Oscara.

item - id = 205250
related id = 0 -> 266728
related id = 1 -> 265166
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 22:10