StoryEditor

SHREK UVIJEK I ZAUVIJEK Shrektakularan povratak u formu

Piše PSD.
8. lipnja 2010. - 13:59

Film: SHREK FOREVER AFTER; animirana bajka; SAD, 2010.
Režija: Mike Mitchell
Glasovi: Vedran Mlikota, Krešimir Mikić
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***

Takozvano “resetiranje“ (“reboot“) popularnih serijala u posljednje se vrijeme nameće kao jedan od kinematografskih trendova. Taj je trend utjecao i na najpopularniju animiranu franšizu na svijetu.

“Shrek uvijek i zauvijek“ nije klasični “prequel“ poput, recimo, “X-Men početak: Wolverine“ ili "Robina Hooda", ali njegova priča takoreći kreće od “nule“. Ustvari, po uzoru valjda na hit “Terminator Salvation“, “Shrek Forever After“ funkcionira i kao nastavak i kao prednastavak.

Četvrti dio pustolovina zelenog ogera starta tamo gdje je stao njegov prethodnik. Shrek je u sretnom braku sa Fionom, ujedno otac troje simpatične dječice. No, repetitivna rutina počela ga je izjedati, što je slikovito dočarano izvrsnom sekvencom, svojevrsnim kratkometražnim “Beskrajnim danom“, lišenim zarazne “I Got U Babe“ Sonnyja i Cher. Egzistencijalna kriza srednjih godina pokucala je na Shrekova vrata.

Nedostaje mu nekadašnje valjanje u blatu i strašenje ljudi kojima je sada cirkuska atrakcija. Nedostaju mu bezbrižni momački dani ponosa i slave. Shrekova će frustracija eksplodirati tijekom dječjeg rođendana ozvučena nepodnošljivim vriskom čopora klinaca i konstantnim zahtjevom (“Urlaj!“) jednog iritantnog derišta koji nas je propisno nasmijao.

Očajan da okusi miris prošlosti, pa barem na 24 sata, potpisuje pakt (zauzvrat daruje jedan zaboravljeni dan u svom životu) sa Cvilidretom, zločestim likom braće Grimm. Međutim, kako je lukavi prevarant uzeo dan njegova rođenja, Shrek se ubrzo nađe u alternativnom svemiru Far Far Away kraljevstva koji negira njegovo postojanje.

To je tek početak nevolja. U tom je svijetu Cvilidreta kralj, Fiona svojevrsna Xena ratnica i vođa pobunjeničkih ogera, a npr. Mačak u čizmama toliko debeo da ne može ni miša uloviti (“Njega ću kasnije...“). Kako bi vratio stvari na staro, Shrek će morati nanovo zavesti Fionu jer čaroliju poništava samo “poljubac jedine prave ljubavi“.

Zvuči li vam sve ovo kao animirani remiks “Divnog života“ i prijašnjih nastavaka "Shreka", niste daleko od istine. “Shrek Forever After“ ponešto je ozbiljniji komad “shrektakla“, koji bi mogao navesti roditelje da, bez Cvilidretove čarolije, promisle kako i jedan običan odlazak u kino sa klincima, katkad naizgled zamoran i stresan, može predstavljati životnu sreću i veselje, posebice kad vide kako najmlađi pružaju ruke prema ekranu u namjeri da dotaknu ono što vide (crtić je snimljen u spektakularnom 3D-u).

Činjenica: “Shrek uvijek i zauvijek“ nije poludrek kao trojka. Kad se, zapravo, sjetimo “Shreka Trećeg“, moglo bi se ovdje govoriti o velikom povratku u formu. Ipak, u usporedbi s prijelomnim, razigranim originalom, koji je uzeo formulu bajke i ispričao je na svjež način, s pregršt lucidne popkulturne ironije, citatnosti i intertestualnosti, solidni “Shrek Forever After“ ne uspijeva se vinuti do njegovih kreativnih visina i prečesto ostavlja “been there, done that“ dojam.

Zbog toga se nadamo da je ovo uistinu “posljednje poglavlje“ serijala. Stvarno, krajnje je vrijeme da DreamWorks ostavi Shreka i Fionu na miru. Neka žive “happily ever after“ u paralelnom svemiru kraljevstva animacije u kojemu “Shrek“ još nije izgubio prvotni šarm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:45