StoryEditor

SAMAC Majstorski ‘skrojena’ drama

Piše PSD.
18. studenog 2010. - 12:59

Film: A SINGLE MAN; drama, SAD, 2009;
Režija: Tom Ford;
Uloge: Colin Firth, Julianne Moore;
Distribucija: VTI
Ocjena: *****

Dok čekamo da naš Marko Grubnić snimi film, nakon što je napisao i knjigu, preduhitrio ga je svjetski “modni mačak” Tom Ford. Zvjezdani “fashion guru” za režijski je debi ekranizirao roman “A Single Man” Christophera Isherwooda. Pročitao ga je još osamdesetih i bio “dirnut njegovom iskrenošću i jednostavnošću”. “Samac” je jednako tako iskrena i jednostavna priča o sredovječnom fakultetskom profesoru Georgeu Falconeru (uloga karijere za Colina Firtha), shrvanu tragičnom pogibijom njegovog dugogodišnjeg ljubavnika i srodne duše Jima (Matthew Goode).

“Srce mi je slomljeno, osjećam da tonem i ne mogu disati”, kazuje nakon što Tom Ford otvara film prikazujući njegovo snoliko utapanje. Profesora Falconera pratimo tijekom jednog dana, potencijalno njegovog posljednjeg (“Samo izguraj prokleti dan”, veli obavljajući usput detaljne pripreme za samoubojstvo). Pročavrljat će sa studentom Kennyjem (Nicholas Hoult) kojeg, nagovještava to sjaj u njegovu oku, zanima nešto više od predavanja, popušiti jednu cigaretu s “jamesdeanovskim” žigolom (Jon Kortajarena), opiti se sa starom prijateljicom Charley (Julianne Moore) kontemplirajući o sretnijim danima... Iako je George, očito, “peškan”, “A Single Man” nije film o tome “kako je biti gay”, niti pripadnik struje zvane “queer cinema”.

To je intimistička ljubavna priča o hrvanju s gubitkom i žalosti, univerzalna poput “Brokeback Mountain”. Tom Ford, istaknuti “stilist” (jer, danas više nitko nije krojač, kako je lucidno primijetio Mišo Kovač), pokazao je da ima i režijskog stila u kojem stapa vještinu “catwalka” (osim što vrsno glume, glumci su i svojevrsni modeli) i majstorstvo kinematografskih velikana. Film je prepun savršenih, galantno režiranih “višeznačnih” kadrova, poput onoga kad profesor sreće španjolskog žigola na parkingu čiji je zid ukrašen najavom za Hitchcockovog “Psiha”, s izbezumljenim očima Janet Leigh u krupnom planu što skrivaju vrisak za buduću diskriminaciju homoseksualnih odnosa.

Vrlo je dojmljiv i prizor plave mrlje od nalivpera na bijeloj posteljini, u stilu kapljica krvi po zidu ili sagu u “Vrtlogu života” i “Putu oslobođenja” Sama Mendesa, simbolizirajući profesorov “blues”. Ford posjeduje Hitchovu preciznost (soundtrack u nekoliko navrata ljubi Bernarda Hermanna) i Mendesovu trezvenu hladnoću kadra na čijem samom rubu drži protagoniste, poput suze u kutu oka. Rekonstrukcija razdoblja (početak šezdesetih) impresivna je kao kod Todda Haynesa u filmu “Daleko od raja” (za svaki slučaj, tu je i “muza gay filmaša” Julianne Moore), kao i jarkost Fordova kolorita koja je zasigurno izazvala ljubomoru kod Wong Kar Waija i Almodovara. No, stil je ovdje u istoj ravni sa sadržajem.

Kad se sa njega skine posljednji sloj laštila, “Samac” ostaje jedna od najdirljivijih invokacija snage sjećanja, (be)smisla egzistencije i senzualne fetišizacije ljudskog tijela (očiju, usana, svega) ikad zablježenih na celuloidu. “A Single Man” je, dakle, remek-tijelo, pardon remek-djelo o čovjeku koji se nakon tragična gubitka polako odvaja od života i sitnica što život znače. Falconer uživa u samosažaljenju i ne može se suočiti s budućnošću onako duboko zakopan u prošlosti. Promjena boja iz prigušenih u živopisne ulijeva tračak nade i sugerira kako njegov dan postaje svjetliji, barem prividno, jer “ponekad su i užasne stvari na određeni način lijepe”.

No, sumirat će profesor, ovaj život vrijedi živjeti samo zbog onih par trenutaka “istinske povezanosti” s nekim, trenutaka “potpune jasnoće“ koji se ne mogu produžiti. Zato mu nije lako “uz smijeh pozdraviti dan”, kad pored njega nema “stare ljubavi” koju ništa ne može nadomjestiti. “Ljubavnici su kao busevi, samo treba pričekati da dođe idući”, pokušava ga utješiti žigolo. Busevi dolaze i odlaze. George Falconer ih (mahom) propušta. Radije ostaje sam(ac) na posljednjoj stanici života.

item - id = 117086
related id = 0 -> 266728
related id = 1 -> 265166
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 19:57