StoryEditorOCM

SALT Angelinina ‘Bondiana’

Piše PSD.
26. kolovoza 2010. - 13:59

Film: SALT: akcijski triler; SAD, 2010.
Režija: Phillip Noyce
Uloge: Angelina Jolie, Liev Schreiber
Distribucija: Continental
Ocjena: *** i 1/2

Alfa mužjaci više nisu isključivi vladari hollywoodske akcijske džungle. Dominantne zvjerke postale su i žen(k)e. Da je to nepobitna činjenica, a Angelina Jolie kraljica te džungle, rasna lavica, potvrđuje akcijski blockbuster “Salt” koji je stigao u hrvatska kina na krilima njezina potencijalna dolaska na Brijune. Angie se, nažalost, na kraju nije osobno pojavila u Lijepoj našoj.

Ali, tu je barem film koji u nešto manjoj mjeri kadrira napučene usne i (nekoć) bujne grudi “Lare Croft”, premda ponajviše koketira upravo s muškim dijelom publike slaveći njezinu akcijsku spremu ravnu junacima “ružnijeg” spola, s čime Jolie kao da se sprda u jednoj sceni pretvarajući se u muškarca uz pomoć maske od lateksa kakvih smo se nagledali u “Nemogućim misijama” (“Salt” je, napokon, projekt izvorno namijenjen Tomu Cruiseu).

No, na stranu i “Mission: Impossible”. Kad već nije mogla biti Bond-djevojka ili Bond-negativka, Angelina se prema “Saltu” odnosi kao prema vlastitu 007 filmu pa makar ne izgovara ono “Salt, Evelyn Salt” niti srče martinije na egzotičnim lokacijama. To ima smisla kad se uzme u obzir da je Angie u uvodnoj sceni podvrgnuta brutalnom ispitivanju u Sjevernoj Koreji poput Piercea Brosnana u hitu “Umri drugi dan”.

Iako, zapravo bi se moglo reći kako je Evelyn Salt spoj spretne, proameričke Bond-djevojke Jinx (Halle Berry, “Die Another Day”) koja se oslanja isključivo na sebe i opake Bond-negativke na tragu Ruskinje Xenije Onatopp (Famke Janssen, “Goldeneye”) među čijim su ubojitim nogama skončali mnogi frajeri. Ili čak Jason Bourne da je ovaj kojim slučajem (bio) protagonist “Mandžurijskog kandidata” (slučajnosti li, u njegovu remakeu igrao je Liev Schreiber). Dvojna ličnost, superherojska pozitivnost i negativnost...

Lik agentice CIA-e dovoljno je izazovan i Angie je dorasla tom izazovu. Glumica uživa igrati Salt, posebice kad od osjećajne plavuše postaje smrtonosna “crnka”, dajući gledateljima pozivnicu za put u nepoznato - je li ona uistinu naglo aktivirani ruski “spavač”, neslomljivi, istrenirani “ratnik od željeza” koji će djelovati “iznutra” i pokrenuti organizirani napad na SAD, odnosno koje su njezine prave namjere.

Put u nepoznato popločan je klasičnim (hladnoratovska paranoja, Rusi kao negativci) i modernim (dinamična režija, nemirna kamera iz ruke) akcijskim opekama, prizemljen u “bourneovski” realan svijet s blagim fantazijskim odmakom, jer Salt je ipak kadra sklepati bombu u kućnoj radinosti, skakati s mosta na kamion, jurcati motorom u punoj brzini, ponirati kojih osam katova niz okno dizala, golim rukama srediti brojčano nadmoćne neprijatelje...

Redatelj Phillip Noyce (“Patriotske igre”, “Neposredna opasnost”) vozi junakinju sto na sat sve do odredišta koje za nju nije konačno. Jolie možda nije dobila aplauz u kinu kao Stallone (“Plaćenici”), no publika je evidentno uživala u vrlo solidnoj nastupnoj pustolovini njezine agentice. Salt ide dalje. Potencijalni nastavak filma mogao bi (scenaristički) biti još i bolje “posoljen”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 21:16