StoryEditorOCM

ROBIN HOOD (Pre)teška meta

Piše PSD.
10. lipnja 2010. - 13:59

Film: ROBIN HOOD; akcijska avantura; SAD/Velika Britanija, 2010.
Režija: Ridley Scott
Uloge: Russell Crowe, Cate Blanchett
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***

Neminovno je da prilikom novih inačica starih priča zavrtite prijašnje filmove u glavi. Tako, u slučaju Robina Hooda Russella Crowea, pred očima nam se, prije projekcije, stvorio Errol Flynn sa Veselom družinom i velečasnim Tuckom. Eto i Seana Conneryja kao ostarjela Robina Hooda u ljubavi sa Hepburničinom gospom Marian.

Nije izostao ni Kevin Costner sa “fudbalerkom” kojemu je Rickmanov Šerif od Nottinghama prijetio “izrezati srce žlicom”. Čak i “muškarac u tajicama” Cary Elwes koji je “pričao tečnim britanskim akcentom za razliku od nekih drugih Robin Hoodova“ (Costnera, je li?).

Poslije projekcije, pak, parodiju Mela Brooksa “Robin Hood: Men In Tights” nismo mogli izbiti iz glave. Konkretno, “teaser” tog filma u kojemu je Elwesov Robin Hood odapeo strijelu, a ona, sa zakačenom kamerom na stražnjem dijelu, vrludala zrakom, desno i lijevo, gore i dolje, dok napokon nije pogodila metu.

Lik Robina Hooda pokazao se “teškom metom” za Ridleyja Scotta. Scott je odapeo strijelu, ali ona je pogodila njegova Maximusa i Balijana, da bi Robina tek okrznula. “Robin Hood” je “Gladijator sa strijelama”, slobodan spoj folklora (više) i činjenica (manje) bliži redateljevu spektaklu “Kraljevstvo nebesko” negoli ranijim kinopredstavama poznatog anglosaksonskog odmetnika.

Croweov Robin Hood ne može biti dalji od “džentlmenskog razbojnika” Errola Flynna i “princa lopova” Kevina Costnera. On je povratnik iz Križarskog rata, nezaposleni plaćenik kojeg je Rikard Lavljeg srca nazvao “iskrenim, hrabrim i naivnim”, opisavši usput i film (samo izbacite ono “iskren”).

Robin želi promijeniti feudalni sustav iz korijena, a bit će umiješan u pisanje Magna carte i na kraju osobno ujedniti razjedinjene plemiće u borbi protiv Francuza koji se na engleske obale iskrcavaju u drvenim brodovima nalik onima tijekom invazije na Normandiju. Vojnici padaju pokošeni kao klasje, krv natapa obale...

Solidni “Robin Hood” u toj posljednjoj grandioznoj sceni bitke, u kojoj nepotrebno sudjeluje i lady Marion (Cate Blanchett), postaje “Spašavanje vojnika Ryana” sa PG-13 predikatom pa udovi ipak ne lete na sve strane. Ali, zato će spektakularno poletjeti junakova strijela. Poletjet će prema budućnosti kako bi najavila nastavak.

Jer, ovo je “prequel”, korijenita priča o Robinu Hoodu. Taman kad se skrasi u Sherwoodskoj šumi, na ekranu će pisati “...i tako legenda počinje...”. Što se nas tiče, Ridley, ne mora se nužno nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 08:50